Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Bloomberg: Προειδοποίηση για καθαρούς ισολογισμούς στις ελληνικές τράπεζες ήταν το σημερινό sell off



Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας, οι οποίες είδαν τις τιμές των μετοχών να υποχωρούν την Τετάρτη, υποσχέθηκαν να μειώσουν σημαντικά τα "κόκκινα δάνεια" τους, καθώς επιδιώκουν να αποφύγουν τις πιέσεις των εποπτικών αρχών και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, δήλωσαν οι άνθρωποι με γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με το Blooomberg, οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε., έχουν αποστείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπου δεσμεύονται να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά περίπου 60% μέχρι το τέλος του 2021, δήλωσαν δύο από τα άτομα που έχουν γνώση του θέματος. Οι τράπεζες προβλέπουν σήμερα μείωση κατά περίπου 27% αυτών των δανείων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τέσσερις συστημικά σημαντικές τράπεζες της χώρας ανήλθαν στα 88,6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ίσα με το ήμισυ περίπου της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας. Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών υποχώρησαν κατά περίπου 97% από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία το 2015, οδηγώντας τη χώρα σε σύγκρουση με τους πιστωτές.

Οι τέσσερις τράπεζες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Eurobank Ergasias SA και η Alpha Bank AE, καθώς και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας της ΕΚΤ δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για τους στόχους που υποβλήθηκαν πρόσφατα. Εκπρόσωποι από αυτές τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο Πειραιώς έφτασε σε ιστορικά χαμηλά την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε πτώση οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Μέγαλου δήλωσε στο Reuters ότι η τράπεζα αναζητά την ευκαιρία να εκδώσει ομόλογο μετά την ανακοίνωση του Bloomberg την Παρασκευή ότι η ΕΚΤ ανέφερε στην τράπεζα να βελτιώσει την κεφαλαιακή της κατάσταση. Ο δείκτης αναφοράς FTSE Athex των τραπεζών μειώθηκε μέχρι και κατά 18% , ενώ παρέμεινε μειωμένος κατά 10% από τις 1:03 μ.μ. ώρα Αθήνας. Ο δείκτης έχει μειωθεί κατά 43% φέτος.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr