Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

ελληνικές τραπεζες



Βloomberg: Τι συμβαίνει με τις ελληνικές τράπεζες και πώς μπορεί να διορθωθεί

Εξήγηση στις ανησυχίες για την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά και απάντηση στο πώς το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί, επιχειρεί να δώσει το Bloomberg.



Τσακαλώτος: Μη λέτε για τράπεζες που καταρρέουν, δεν είναι αλήθεια

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλή θέση και θα σας παρακαλούσα όλους εδώ μέσα να μην μιλάτε κατά των τραπεζών και να μη λέτε ότι είναι σε χάλια κατάσταση, δεν είναι ούτε αλήθεια ούτε σωστό» είπε από το βήμα της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λίγες ώρες μετά το κραχ στο χρηματιστήριο με τις τραπεζικές μετοχές.



Bloomberg: «Το χθεσινό ξεπούλημα συνιστά προειδοποίηση προς τις ελληνικές τράπεζες»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών κατέρρευσαν, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια, ακόμη κι όταν οι μεγαλύτερη δανειστές υποστήριξαν ότι έθεσαν φιλόδοξους νέους στόχους για να μειώσουν τον όγκο του μη εξυπηρετούμενου χρέους». 



Bloomberg: Προειδοποίηση για καθαρούς ισολογισμούς στις ελληνικές τράπεζες ήταν το σημερινό sell off

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας, οι οποίες είδαν τις τιμές των μετοχών να υποχωρούν την Τετάρτη, υποσχέθηκαν να μειώσουν σημαντικά τα "κόκκινα δάνεια" τους, καθώς επιδιώκουν να αποφύγουν τις πιέσεις των εποπτικών αρχών και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, δήλωσαν οι άνθρωποι με γνώση του θέματος.



Νέα σημαντική μείωση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Δεν επηρέασε αρνητικά την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών η άρση του waiver (κατ΄εξαίρεση απόδοχη των ελληνκών ομολόγων στις πράξεις κύριας αναχρηματοδοτησης απο την ΕΚΤ) στις 21 Αυγούστου.

 

Αντιθέτως μάλιστα η εξέλιξη αυτή συνέπεσε με σημαντική μείωση του ELA κατά 3,2 δισ. ευρώ.



Αναβάθμιση στις ελληνικές τράπεζες από την Standard & Poor's

Λίγο μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας, η S&P ανακοίνωσε σήμερα την ανοδική αναθεώρηση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε τις αξιολογήσεις στις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς στο "B-/B" από "CCC+/C" προηγουμένως.