Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 -

Αυτός είναι ο σκληρός Ολλανδός «υπερ-πρωθυπουργός» που έρχεται στην ΕλλάδαΜε... δάφνες από τη Μανίλα έρχεται στην Ελλάδα, αμέσως μετά τις εκλογές, ο άνθρωπος των Ευρωπαίων που θα συντονίσει την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου και θα παρακολουθεί διαρκώς την ελληνική κυβέρνηση για να μην αποκλίνει.

Οι Έλληνες ψηφίζουν και αποφασίζουν για πρωθυπουργό ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όμως οι Ευρωπαίοι φρόντισαν ήδη για τον δικό τους άνθρωπο, για τον άνθρωπο που με αυξημένες αρμοδιότητες θα αναλάβει να προωθεί μεταρρυθμίσεις, να καθοδηγεί την ελληνική κυβέρνηση και βέβαια να τις επιβλέπει.

Πρόκειται για τον Μάαρτεν Φερβέι (Maarten Verwey), ο οποίος αναλαμβάνει έναν εξαιρετικά αναβαθμισμένο ρόλο σε σχέση με αυτόν που είχε ο προκάτοχός του, ο επικεφαλής της task force Χορστ Ράιχενμπαχ, καθώς ο λόγος του θα μετράει όσο και του κουαρτέτου (της τρόικας), ενώ η ομάδα του θα αποτελεί το άγρυπνο μάτι των Βρυξελλών πάνω στην Ελλάδα. Άλλωστε την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, την ξέρει καλά από την Κύπρο...

Μάαρτεν Φερβέι

Η νέα task force, της οποία ηγείται, έχει αλλάξει όνομα και λέγεται Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων. Δημιουργήθηκε από την Κομισιόν τον περασμένο Ιούλιο, με σκοπό να παρέχει ειδική τεχνική βοήθεια σε όλα τα κράτη-μέλη, κατόπιν αιτήματος (Η Ελλάδα δεσμεύτηκε ήδη με το μνημόνιο), προκειμένου να προσφέρει πρακτική υποστήριξη και καθοδήγηση ώστε να συμβάλλει στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Μάαρτεν Φερβέι, μπορεί να είναι άγνωστος για τους περισσότερους Έλληνες, δεν είναι όμως για όσους διαπραγματεύτηκαν στις Βρυξέλλες, αφού κατά τη σύνταξη του μνημονίου έπαιξε σημαντικό ρόλο, αφού συμβουλεύει τον πρόεδρο του EurogroupΓερούν Ντάισελμπλουμ και ειδικά στις κρίσεις με την Ελλάδα.

Ο τεχνοκράτης των Βρυξελλών χαρακτηρίζεται ως ψυχρός και σκληρός οικονομολόγος, κάτι που γνωρίζουν καλά οι Κύπριοι αφού είχε άμεση εμπλοκή στο μνημόνιο της χώρας και το πλάνο διάσωσής της.

Μάλιστα ο Ολλανδός αν και φτιάχνει βαλίτσες για να εγκατασταθεί στην Ελλάδα από Δευτέρα φρόντισε να περάσει μια βόλτα από τα υπουργεία και να δώσει εντολές προετοιμασίας της βροχής νομοσχεδίων για τα προαπαιτούμενα που πρέπει να περάσουν.

Μόλις προ ημερών ήρθε στην Ελλάδα και συναντήθηκε με υπουργούς, γενικούς γραμματείς και στελέχη των Υπουργείων . Μεταξύ άλλων είδε τους υπηρεσιακούς υπουργούς Γιώργο Χουλιαράκη ( Οικονομικών), Νίκο  Χριστοδουλάκη(Οικονομίας), Αντ ώνη Μανιτάκη (Εσωτερικών) και Ιωάννη Γκόλια (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης).

Σύμφωνα με την Κομισιόν, «ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  (Structural Reform Support Service), Μάαρτεν Φερβέι (Maarten Vervwey), πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα για να έχει διερευνητικές συζητήσεις με την υπηρεσιακή κυβέρνηση σχετικά με τη τεχνική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σκοπός των συνομιλιών αυτών ήταν να επιτευχθεί μια ταχεία συμφωνία μετά το σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης».

Μάαρτεν Φερβέι

Ο Μάρτιν Φερβέι διαδέχθηκε ήδη από τον Αύγουστο τον Χορστ Ράιχενμπαχ και αναμένεται να επανέλθει στην Αθήνα αμέσως μετά τις εκλογές για την εφαρμογή του Μνημονίου 3.

Ο Ολλανδός οικονομολόγος, αναπληρωτής διευθυντής Οικονομικών και Δημοσιονομικών της Κομισιόν, θα έχει μαζί του  μια ομάδα 20 εμπειρογνωμόνων η οποία εντάσσεται στην «Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» υπό τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Ο κ. Φερβέι είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θεωρείται έμπειρος σε ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων και δημοσιονομικής πολιτικής - ήταν άλλωστε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην κυπριακή τρόικα- και οι πρώτες οδηγίες του Ολλανδού επικεφαλής της Task Force προς τους υπηρεσιακούς υπουργούς αφορούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στο ασφαλιστικό, στη δημόσια διοίκησης και στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Ο Μάαρτεν Φερβέι είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Σεπτέμβριο του 2011, υπεύθυνος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.

Ο κ. Φερβέι ξεκίνησε την καριέρα του ξεκίνησε την καριέρα του στο υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας το 1994. Το 1999 μετακόμισε στη Μανίλα των Φιλιππίνων και εργάστηκε για τρία χρόνια στην Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ασίας. Στην επιστροφή του στο ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών το 2002, ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων και δύο χρόνια αργότερα έγινε αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος στρατηγικής οικονομικών και δημοσιονομικών. Το 2007 διορίστηκε διευθυντής Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων.

Ήταν επικεφαλής της ευρωπαϊκής Task Force συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2011 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συγκρότηση του μηχανισμού δανειοδότησης για την Ελλάδα. Ως πρόεδρος της ομάδας εργασίας του ευρώ για συντονισμένη δράση (από τις αρχές Μαρτίου 2010 και μετά), έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρώτη ίδρυση της συγκέντρωσης των διμερών δάνειο για την Ελλάδα, στη συνέχεια, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και, τέλος, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Ο κ. Φερβέι έχει μεταπτυχιακό τίτλο στα Οικονομικά από το πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκερ, καθώς και στο αντικείμενο Χρηματοδότησης της Ανάπτυξης από το University of London.