Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«Αυτοψία» στην Ακρόπολη για να περπατήσει ο Ομπάμα



Σε επιτόπια αυτοψία του αρχαιολογικού χώρου της Πνύκας και της Ακρόπολης προέβησαν Αμερικανοί πράκτορες χθες το πρωί, αφού επιθυμία του Μπαράκ Ομπάμα είναι να περπατήσει στη γύρω περιοχή και να επισκεφτεί ενδεχομένως τα σπουδαία αρχαιοελληνικά μνημεία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ένα βαν που μετέφερε άνδρες της αμερικανικής πρεσβείας εθεάθη χθες σε κοντινή απόσταση από τον ιερό χώρο της Πνύκας. Οι Αμερικανοί πράκτορες που επέβαιναν σε αυτό, αποβιβάστηκαν και περπάτησαν για περίπου 40 λεπτά, «σκανάροντας» τα δρομάκια που οδηγούν στους ιστορικούς αρχαιολογικούς χώρους. 

Η τελική απόφαση πάντως για το αν θα μεταβεί ή όχι ο Αμερικάνος πρόεδρος στην Πνύκα θα ληφθεί την τελευταία στιγμή.
 
Όσον αφορά στο θέμα της διαμονής του Μπαράκ Ομπάμα, αν και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα φιλοξενηθεί στην προεδρική σουίτα του Αστέρα της Βουλιαγμένης, το γεγονός ότι το υγειονομικό υλικό που μετέφεραν οι Αμερικανοί με αεροσκάφος Lockheed C130J-30 US Air Force μοιράστηκε σε τρία ξενοδοχεία -Astir Palace, Intercontinental, Μεγάλη Βρετάνια- ίσως να παίξει τον ρόλο του και ο Αμερικανός πρόεδρος να φιλοξενηθεί τελικά σε μία από τις εν λόγω μονάδες, κάτι που θα γίνει γνωστό -και αυτό- την τελευταία στιγμή.
 
Πάντως, από κάθε άποψη, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ασφαλείας, ο Αστέρας της Βουλιαγμένης θεωρείται ενδεδειγμένα ως η ασφαλέστερη επιλογή. Αφενός, διότι το ξενοδοχείο λειτουργεί αποκλειστικά για τα μέλη της αμερικανικής αποστολής (δεν δέχεται κρατήσεις, διότι βρίσκεται στο στάδιο όπου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανακαίνισή του), αφετέρου γιατί ως σημείο είναι απροσπέλαστο τόσο από στεριά όσο και από θάλασσα. 

Έξω, αλλά και μέσα στο ξενοδοχείο, υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ και ο θαλάσσιος χώρος γύρω από αυτό βρίσκεται σε κλοιό από σκάφη και άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού. Μάλιστα, από σήμερα στις 3 το μεσημέρι έως τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης απαγορεύεται η κυκλοφορία και αγκυροβολία πλοίων και θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τον Αστέρα της Βουλιαγμένης.
 
Μάλιστα, εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο διαπίστωσαν σήμερα ότι η ταράτσα του κτιρίου έχει καταληφθεί από κεραίες, καλώδια και δορυφορικά πιάτα, κάτι που σημαίνει ότι ο χώρος και η γύρω περιοχή παρακολουθείται με ηλεκτρονικά μέσα.
 
Το επιχειρησιακό ωστόσο κομμάτι της άφιξης και διαμονής του Αμερικανού προέδρου έχει στηθεί στο Intercontinental, σε ειδική αίθουσα, όπου έχουν πρόσβαση μόνο οι πράκτορες της αμερικανικής πρεσβείας.

Στο ίδιο ξενοδοχείο σημειώθηκε και ένα επεισόδιο σήμερα το μεσημέρι, όταν βαν εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων, που εξυπηρετούσαν μέλη της αμερικανικής αποστολής, στήθηκαν πίσω ακριβώς από την κάμερα τηλεοπτικού συνεργείου που μετέδιδε πλάνα στο πλαίσιο του ρεπορτάζ για την άφιξη του προέδρου. 

Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί σύγχυση, αφού οι αμερικανικές αρχές έχουν δώσει ρητές εντολές σε όσους συμμετάσχουν να είναι διακριτικοί και να μην αποκαλύπτουν τις θέσεις τους και τα στοιχεία τους. 

Να σημειωθεί ότι στους Αμερικανούς αξιωματουχους έχει δοθεί εντολή να βρίσκονται στις 9 το πρωί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προκειμένου να υποδεχθούν τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αναμένεται να προσγειωθεί στις 10:50.