Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Αυγή: Οι υπουργοί άφησαν τα κινητά τους πριν το υπουργικό από φόβο υποκλοπών



Μεγάλη αίσθηση έχουν προκαλέσει οι εικόνες που κατέγραψαν χθες οι φωτογράφοι που κάλυψαν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και στις οποίες υπουργοί τοποθετούσαν σε διαφανή σακουλάκια με τα ονόματά τους τα κινητά τους τηλέφωνα.

Μια εξήγηση δίνει σήμερα η εφημερίδα Αυγή υποστηρίζοντας ότι αυτό εγίνε για το φόβο υποκλοπών. Χαρακτηριστική είναι η λεζάντα που συνοδεύει τη σχετική φωτογραφία πριν την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου:

«Οι υπουργοί παρέδωσαν τα κινητά τους πριν μπουν στην αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου. Γιατί εκτός από τις... «γάτες Ιμαλαΐων» υπάρχουν και υποκλοπές».

Η φωτογραφία και η λεζάντα με νόημα από την Αυγή

Φωτογραφία με την παράδοση κινητών πριν την έναρξη του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου

Σημειώνεται ότι: 
1. Η αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο από άνδρες της Κρατικής Ασφάλειας
2. Πριν από την έναρξη των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου η αίθουσα και τα παρακείμενα γραφεία «σαρώνονται» από ειδικό κλιμάκιο της Κρατικής Ασφάλειας
3. Υπάρχει ειδικό μηχάνημα που «κόβει» οποιοδήποτε σήμα λήψης και εκπομπής ήχου από κινητό ή οποιαδήποτε άλλη ασύρματη συσκευή.

Τελικά μήπως τίθεται θέμα εμπιστοσύνης μεταξύ των υπουργών; Μήπως η παραδοχή Βαρουφάκη ότι ηχογραφούσε τα Eurogroup έχει πέσει βαριά πάνω στα μέλη της κυβέρνησης; Οπως και να έχει αξίζει να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ουδέποτε ακολοθούσαν τέτοιες τακτικές, ενώ όπως προκύπτει από φωτογραφίες προηγούμενων υπουργικών συμβουλίων, ούτε η κυβέρνηση Τσίπρα όταν ξεκινούσε τα υπουργικά συμβούλια ζητούσε από τους υπουργούς παράδοση κινητών στην είσοδο. 

Όπως γράφει στα «ΝΕΑ» ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος η απόφαση που ελήφθη χθες «είχε να κάνει με τον φόβο ότι τα τηλέφωνα παρακολουθούνται! Και των υπουργών επίσης.

Εμένα αυτή η απαγόρευση μου κάνει δύο πραγμάτα:

- είτε συμβαίνει το σοβαρότατο κατά τη γνώμη που είναι η έμμεση παραδοχή του πρωθυπουργού ότι τα τηλέφωνα «παρακολουθούνται» (πώς, πού και από ποιους δεν έχει την παραμικρή αξία σε αυτή τη φάση, σημασία έχει ότι δεν υπάρχει ασφάλεια στις επικοινωνίες
- είτε ο Πρωθυπουργός Τσίπρας δεν έχει εμπιστοσύνη στους υπουργούς του - φοβάται ότι ενδεχομένως κάποιοι τον μαγνητοφωνούν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου. Ότι πάσχουν από ένα είδος... βαρουφακισμού - σαν τον αξεπέραστο Γιάνη με ένα «νι» που κατέγραφε τους συναδέλφους του στο Eurogroup

Μια άλλη εκδοχή που τείνω να πιστέψω είναι πως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου διακινήθηκαν απόρρητες πληροφορίες και λήφθηκαν αποφάσεις επί του Προσφυγικού, οι οποίες εκ των πραγμάτων επηρεάζουν τις σχέσεις της χώρας με άλλες χώρες - αφήνω τις επιπτώσεις στο εσωτερικό - και δεν ήθελε να βγει τίποτε (και με τίποτε!) προς τα έξω».

Φωτογραφία από προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Τσίπρα με τα κινητά πάνω στο τραπέζι