Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αρχαιολόγοι κατά της κυβέρνησης: Δεν μας δίνει τη λίστα με τα μνημεία του Υπερταμείου



Την άρνηση χορήγησης αντιγράφου της λίστας «με τα 2.329 μνημεία και κτήρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Τσακαλώτου - Υπερταμείου» από πλευράς του υπουργείου Πολιτισμού καταγγέλλουν οι αρχαιολόγοι.

Άρνηση κατάθεσης εγγράφων και κωλυσιεργία από την κυβέρνηση για το ζήτημα της μεταβίβασης μνημείων στο Υπερταμείο, καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι αρχαιολόγοι, στις 31 Οκτωβρίου 2018 το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, με έγγραφό του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Δημάκη, ζήτησε να του παρασχεθούν συγκεκριμένα έγγραφα και ειδικά:

1. Η πλήρης λίστα των 10.119 ακινήτων του δημοσίου που περιλαμβάνονται στην απόφαση του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. Φ.Ε.Κ. 2317/Β/19-6-2018 και μεταβιβάζονται με την Υ.Α. του ΥΠ.ΟΙΚ. Φ.Ε.Κ. 2320/Β/19-6-2018, με πλήρη στοιχεία (Κ.Α.Ε.Κ., περιγραφή ακινήτου, διεύθυνση, τρόπος κτήσης από το δημόσιο, καθεστώς προστασίας).

2. Στοιχεία για το έργο που επιτέλεσε η Ομάδα Εργασίας που συστήθηκε με την Υ.Α. «Συγκρότηση και ορισμός μελών Ομάδας Εργασίας του άρθρου 196, παρ. 6 του ν. 4389/2016 (Α' 94) κλπ» (Φ.Ε.Κ. Β' 1997/09-06-2017), το αποτέλεσμα των εργασιών της και το πώς αυτό σχετίζεται με την συγκρότηση της λίστας των 10.119 ακινήτων.

Εντούτοις, όπως σημειώνουν, στην απάντησή του ο Γεν. Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, αρνείται επί της ουσίας να χορηγήσει τα αιτούμενα έγγραφα, παραπέμποντας σε —άσχετες με το απολύτως συγκεκριμένο αίτημα- προγενέστερες ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

«Αναπάντητο παραμένει, άλλωστε, και το αίτημα που καταθέσαμε (και εγγράφως στις 17/12) προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. να μας χορηγήσει αντίγραφο της λίστας με τα 2.329 μνημεία και κτήρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Τσακαλώτου — Υπερταμείου, την οποία έχει εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα διαβιβάσει στον Υπουργό Οικονομικών (σύμφωνα με το από 22/11/2018 Δ.Τ. του ΥΠ.ΠΟ.Α.)», τονίζουν ακόμη.

Αναφερόμενοι σε συνέντευξη της υπουργού Πολιτισμού κ. Ζορμπά, παρατηρούν ότι η ίδια δεσμεύτηκε εκ νέου πως η λίστα με τα 2.329 ταυτοποιημένα από το ΥΠ.ΠΟ.Α. ακίνητα θα δοθεί στη δημοσιότητα περί τα τέλη Δεκεμβρίου — αρχές Ιανουαρίου, ως λίστα «εξαιρέσεων» από τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο, μαζί με τη σχετική ρύθμιση που θα λύνει το θέμα οριστικά.

«Παραμένει, ωστόσο, αδιευκρίνιστος ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η σχετική δέσμευση, ενώ ερωτηματικά προκαλεί τόσο η άρνηση των αρμόδιων Υπουργείων να χορηγήσουν τα αιτούμενα έγγραφα όσο και η καθυστέρηση που παρατηρείται για την επίλυση του ζητήματος, καθώς καμία σχετική θεσμική ενέργεια δεν έχει δρομολογηθεί», επισημαίνουν, επαναλαμβάνοντας πως αναμένουν την άμεση υλοποίηση από την κυβέρνηση, με θεσμικές πράξεις, των δεσμεύσεων περί εξαίρεσης όλων των ακινήτων αρμοδιότητας του ΥΠΠΟΑ από κάθε μεταβίβαση προς την ΕΤ.Α.Δ. και το Υπερταμείο.

«Στην αντίθετη περίπτωση, η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης που έχει καταθέσει ο ΣΕΑ, από κοινού με τους Δημάρχους Πατρέων και Σπάρτης, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έχει προσδιοριστεί να εξεταστεί στις 22 Ιανουαρίου 2019 θα αποτελέσει την αρχή μιας σειράς αγωνιστικών και νομικών πρωτοβουλιών», αναφέρουν.