Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Απολαύστε πατάτες Κυπριακές και χοσάφι από το βιβλίο με τις νηστίσιμες συνταγές της Καίτης Μαντζαρίδου!



Σας στρώνουμε το τραπέζι της Σαρακοστής με τα εκπληκτικά νηστίσιμα πιάτα, οι συνταγές των οποίων περιέχονται στο βιβλίο της Καίτης Μαντζαρίδου«Νέα νηστήσιμα φαγητά και γλυκά». Σήμερα δοκιμάστε πατάτες Κυπριακές και χοσάφι!

 

Πατάτες κυπριακές

ΥΛΙΚΑ

•  1,5 κιλό πατάτες μακρόστενες μετρίου μεγέθους

•  1,5 φλυτζάνι τσαγιού καλαμποκέλαιο

•  1,5 φλυτζάνι τσαγιού παξιμάδι τριμμένο

•  αλάτι

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε στη μέση και τις τοποθετούμε έτσι, ώστε η επίπεδη πλευρά τους να ακουμπάει στο ταψί. Παίρνουμε ένα μυτερό και κοφτερό μαχαίρι και χαράζουμε σταυρωτά από επάνω μέχρι κάτω κάθε πατάτα. Τις περιχύνουμε με το καλαμποκέλαιο, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τριμμένο παξιμάδι και τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, ώσπου να μαλακώσουν. Προσοχή: μη βάλετε στο ταψί καθόλου νερό.

 

Χοσάφι (αλάδωτο)

ΥΛΙΚΑ

•  500 γρ. ξερά γλυκά δαμάσκηνα

•  100 γρ. ξερά ξινά δαμάσκηνα

•  1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη

•  3 φλυτζάνια τσαγιού νερό

•  1 πορτοκάλι κομμένο στα οκτώ

•  100 γρ. ξερά βερίκοκα

•  100 γρ. ξανθές σταφίδες

•  1 κομμάτι κανέλα

•  5 γαρύφαλα

•  3 κουταλιές της σούπας μπράντυ

•  φλούδα λεμονιού

 

Πλένουμε τα δαμάσκηνα και τα μουσκεύουμε στο νερό για 2 ώρες. Βράζουμε τα υπόλοιπα υλικά, και προς το τέλος προσθέτουμε τα μουσκεμένα δαμάσκηνα. Τα αφήνουμε να βράσουν για άλλα 10´ λεπτά. Σερβίρουμε το χοσάφι κρύο.

 

Από το βιβλίο της Καίτης Μαντζαρίδου«Νέα νηστήσιμα φαγητά και γλυκά», έκδ. Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου, Άγιον Όρος 2015

http://www.vatopedi.gr/ekdoseis-immb/54490/