Τετάρτη 01 Μαΐου 2024 -

Απογοητευμένοι δηλώνουν από τον Αλέξη Τσίπρα 8 στους 10 πολίτες



Απογοητευμένοι δηλώνουν από τον Αλέξη Τσίπρα 8 στους 10 πολίτες -για την ακρίβεια, το 79% των ερωτηθέντων- σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για το Protothema.gr.

Οι μισοί ψηφοφόροι δηλώνουν ότι δεν τον εμπιστεύονται καθόλου (50%), που μαζί με το «λίγο» που απαντά το 26% περιορίζουν το εύρος της θετικής απήχησης στο 7% που δηλώνει «πολύ» και στο 15% που απαντά «αρκετά».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση έχει την ίδια ακριβώς θετική αξιολόγηση -με το 7% να δηλώνει «πολύ ικανοποιημένο» και το 15% «αρκετά»-, ενώ μάλλον υπερέχει ελαφρώς, αφού «λίγη» ικανοποίηση προς το πρόσωπό του δηλώνει ότι έχει το 23% και «καθόλου» το 49%.

Για την απελθούσα κυβέρνηση το 15% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ικανοποίηση από την απόδοση της, ενώ το αντίθετο απαντά το 77%, που δεν είναι ικανοποιημένο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. Αρνητική προαίρεση μάλιστα έχουν και όσοι ψήφισαν τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, με τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν αρνητική αξιολόγηση σε ποσοστό 63% και των ΑΝ.ΕΛ. Σε 59%.

Κατά των εκλογών και του μνημονίου

Οι πολίτες καταλογίζουν ευθύνη στην κυβέρνηση και για το Μεταναστευτικό σε ποσοστό 48%, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία εκφράζεται αρνητικά για την απόφαση του πρωθυπουργού να στηθούν πρόωρες κάλπες, με τις οποίες συμφωνεί μόνον ένας στους τέσσερις, την ίδια ώρα που το 66% τη θεωρεί λανθασμένη.

Εκείνο, όμως, που φαίνεται να βαρύνει περισσότερο στην αρνητική διάθεση του εκλογικού σώματος είναι η μνημονιακή στροφή και η υπογραφή του κ. Τσίπρα. Και αυτό καθώς το 57% του εκλογικού σώματος -και ανάμεσά τους το 61% των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ και το 75% όσων ψήφισαν τους ΑΝ.ΕΛ.- θεωρεί ότι ήταν λάθος η πρωθυπουργική απόφαση.

Σωστή, αντιστοίχως, εκτιμάται ότι υπήρξε η απόφαση της μνημονιακής στροφής από το 30% των ερωτηθέντων, που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από την αντιπολίτευση, με πιο ενθουσιώδεις, κατά σειρά, όσους ψήφισαν Ποτάμι (61%), ΠΑΣΟΚ (47%), Ν.Δ. (40%), ΣΥΡΙΖΑ (28%), ΑΝ.ΕΛ. (17%), ΚΚΕ (11%) και Χρυσή Αυγή (10%).

Στο ερώτημα, μάλιστα, ποιος ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το τρίτο μνημόνιο το 29% των πολιτών απαντά κατονομάζοντας τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό και το 12% τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ενώ το 43% θεωρεί ότι έχουν τον ίδιο βαθμό ευθύνης.

Μονόδρομος η πολυκομματική κυβέρνηση
Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 22,6% και κατατάσσεται πρώτος, με δεύτερη τη Ν.Δ. που είναι στο 21,1%. Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή με 6,3% και ακολουθούν, με την ίδια σειρά κατάταξης του περασμένου Ιανουαρίου, το Ποτάμι με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,7%, ενώ το ΠΑΣΟΚ με 4,1%, σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές, ανεβαίνει μια θέση, καθώς φαίνεται να υποχωρούν και στην παρούσα φάση να μένουν εκτός Βουλής οι ΑΝ.ΕΛ. με το 2,4% που συγκεντρώνουν στη μέτρηση της Alco.

Το εισιτήριο για την επόμενη Βουλή φαίνεται να παίρνει η νεοσύστατη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και των υπόλοιπων στελεχών που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ και, προς το παρόν, συγκεντρώνει 4%. Το γεγονός ότι με το νέο κόμμα συμφωνεί το 23% του εκλογικού σώματος και το 20% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες κάλπες δίνει προοπτικές στο εγχείρημα του κ. Λαφαζάνη και των συντρόφων του.

Μικρή έκπληξη αποτελεί η εκτίναξη της Ενωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, που φτάνει στο 3% και προς το παρόν περνά οριακά τον πήχη για να εκλέξει βουλευτές. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου, που υποχωρεί στο 1,3%, και την Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου, που μένει στο 1%, ενώ σε υψηλά επίπεδα καταγράφεται η αδιευκρίνιστη ψήφος, η οποία φτάνει στο 22,9%, εκ των οποίων το 13,6% δηλώνει αναποφάσιστο.