Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Απόφοιτος Δημοτικού αμείβεται περισσότερο από τον απόφοιτο ΑΕΙ



Αποκαλυπτικές των ευτράπελων που εξακολουθούν να παρατηρούνται στον δημόσιο τομέα είναι οι ανισότητες στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής το μισθολόγιο μόνο ενιαίο δεν είναι παρ" ότι έχει εφαρμοστεί εδώ και τρία χρόνια.

Τα παραδείγματα του ρεπορτάζ χαρακτηριστικά:

-Απόφοιτος Δημοτικού του υπουργείου Ανάπτυξης έχει υψηλότερο μισθό (1.848 ευρώ) από υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που εργάζεται με σύμβαση αορίστου χρόνου στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας που εποπτεύεται από το υπουργείο Εσωτερικών (1.610,91 ευρώ).

-Σε εποπτευόμενο από το υπουργείο Ανάπτυξης οργανισμό οι μεικτές αποδοχές στελεχών σε αρκετές περιπτώσεις προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 3.300 ευρώ τον μήνα. Για παράδειγμα, στον Οργανισμό Βιομηχανική Ιδιοκτησίας, οι υπάλληλοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης έχουν μέσο μεικτό μισθό 3.381 ευρώ.

- Σε εποπτευόμενο από το υπουργείο Ανάπτυξης οργανισμό οι μεικτές αποδοχές στελεχών σε αρκετές περιπτώσεις προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 3.300 ευρώ τον μήνα. Για παράδειγμα, στον Οργανισμό Βιομηχανική Ιδιοκτησίας, οι υπάλληλοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης  έχουν μέσο μεικτό μισθό 3.381 ευρώ.

- Στο υπουργείο Περιβάλλοντος για υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ο μέσος μισθός είναι 2.033 ευρώ, ενώ στο εποπτευόμενο από το υπουργείο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας ο μέσος μισθός για υπάλληλο με τα ίδια τυπικά προσόντα είναι 2.540 ευρώ

-Στο υπουργείο Ανάπτυξης ο μέσος μεικτός μισθός της κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι 2.672 ευρώ. Στο εποπτευόμενο από το υπουργείο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ο μέσος μισθός της ίδιας εκπαιδευτικής κατηγορίας είναι 3.326,2 ευρώ.

-Ο μέσος μισθός υπαλλήλου στο Κέντρο Διεθνούς Οικονομικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου κατηγορίας ΔΕ ήταν 2.002,45 ευρώ, όταν στον οργανισμό Invest in Greece (και οι δύο εποπτεύονται από το υπουργείο Ανάπτυξης) ο μέσος μισθός υπαλλήλου ΔΕ ήταν στα 1.496 ευρώ.

Η τρόικα πάντως φέρεται να έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την επανεξέταση του ενιαίου μισθολογίου ώστε να ανταποκρίνεται στο όνομά του χωρίς ωστοσο να υπάρξουν αλλαγές στα δημοσιονομικά.