Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Απίστευτο θράσος!!! Οι Τούρκοι παρενόχλησαν το Σινούκ που μετέφερε τον Τσίπρα



Σε νέα ασύλληπτου μεγέθους πρόκληση προχώρησαν οι Τούρκοι! Τουρκικά μαχητικά ζήτησαν στοιχεία πτήσης από τον χειριστή του σινούκ που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα και του είπαν ότι βρίσκεται σε τουρκικό εναέριο χώρο.

Ο Έλληνας πιλότος δεν… συμμορφώθηκε, αλλά ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ που συνόδευε τον Πρωθυπουργό.

Η στιγμή της πρόκλησης

Το τουρκικό ραντάρ ενημέρωνε τους πιλότους του ελικοπτέρου που μετέφεραν τον πρωθυπουργό ότι βρίσκονται εντός «τουρκικού FIR» και οφείλουν να αποχωρήσουν, την ώρα που το μέσο της Αεροπορίας Στρατού πετούσε Νοτιοδυτικά της Μεγίστης.

Το Chinook συνέχισε την πορεία του ,ενώ οι ιπτάμενοι δεν απάντησαν στην προκλητική ενέργεια της Τουρκίας. Ωστόσο, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, άρχισαν την προκλητική τους συμπεριφορά οι Τούρκοι με ένα ζευγάρι F-16 που είχε απογειωθεί από το Dalaman και προσπαθούσαν συνεχώς να περάσουν εντός του FIR Αθηνών.

Τα πρώτα F-16 από τη Λήμνο είναι που εμπλέκονται. Προσπαθούσαν να γίνουν «η ασπίδα» στις προσπάθειες των Τούρκων πιλότων. Το αεροπορικό «παιχνίδι» αεροπορικής στρατηγικής αναπτύχθηκε από τα 15.000 πόδια έως και πολύ χαμηλότερα στα 2000 με τις συνεχίσεις προσπάθειες των Τούρκων να «κόψουν» το Ελληνικό FIR πράγμα που έκαναν για λίγες όμως φορές.

Όταν τα τουρκικά μαχητικά ξεκίνησαν τις προκλητικές ενέργειες, τα Ελληνικά ραντάρ είχαν «πιάσει» τις προθέσεις των Τούρκων και είχαν θέσει σε ετοιμότητα των 2’ ιπταμένους από τις Σμηναρχίες μάχης σε Σκύρο και Καστέλλι. Συνολικά έξι συνολικά μαχητικά της χώρας μας βρέθηκαν στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ την επίμαχη στιγμή που το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό από την Ρω προς το αεροδρόμιο Διαγόρας της Ρόδου υπήρχε παραβίαση του FIR στην περιοχή.