Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021 -
Μέτριο

18 °C

Σήμερα, 27. Οκτωβρίου 2021

Απαγωγή Παναγόπουλου: Ισόβια και 23 χρόνια κάθειρξη στον ΒλαστόΣε ισόβια αλλά και κάθειρξη 36 ετών (η οποία συγχωνεύθηκε στα 23 έτη) - την μεγαλύτερη που επέβαλλε το δικαστήριο στους 14 συνολικά κατηγορούμενους - καταδίκασε σήμερα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Παναγιώτη Βλαστό, ρίχνοντας την αυλαία στη δίκη για την πολύκροτη υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Περικλή Παναγόπουλου αλλά και τη δολοφονία του επιχειρηματία Παν. Γούσιου.

«Δεν θα με ξαναδείτε στα δικαστήρια σας. Εγώ έσβησα 20 χρόνια στη φυλακή», είπε ο Παν. Βλαστός απευθυνόμενος προς τους δικαστές αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας τους από τον πρόεδρο. Η απαγωγή του επιχειρηματία Περικλή Παναγόπουλου είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2009 ενώ τα λύτρα από αυτή δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.

 

Ειδικότερα, το δικαστήριο έπειτα από τρία περίπου χρόνια ακροαματικής διαδικασίας ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του για τις ποινές και τα ελαφρυντικά για τους 14 συνολικά κατηγορούμενους της υπόθεσης. 
Αναλυτικά, το δικαστήριο με την απόφασή του επέβαλλε τις εξής ποινές:

Παναγιώτης Βλαστός: Ισόβια και 36 χρόνια που συγχωνεύτηκαν στα 23 χρόνια.
 Ιωάννης Σκαφτούρος: Κάθειρξη 6 ετών
Απόστολος Πετράκης: Κάθειρξη 18 ετών
Αριστομένης Κλεφτόγιαννης: Ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 15 ετών
Γιώργος Κατσαγιάννης: Ισόβια και 20 χρόνια που συγχωνεύτηκαν στα 15 χρόνια
Χαράλαμπος Μουστάκας: Κάθειρξη 8 ετών
Γιώργος Τρομπούκης:  Κάθειρξη 10 ετών
Βασίλης Στεφανάκος: Ποινή φυλάκιση 3 ετών η οποία μετατράπηκε σε χρηματική, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ τη μέρα.
Ιωάννης Θώδης: Κάθειρξη 9 ετών.
Κωνσταντίνος Ανδρέου και Boban Ristevski κάθειρξη 10 ετών. Για τον Σερβο-Σκοπιανό Ristevski διατάχθηκε επίσης η απέλαση από τη χώρα όταν εκτίσει την ποινή του και η 10ετής απαγόρευση επιστροφής του στην Ελλάδα.
Εμμανουήλ Σκαρλάτος: Κάθειρξη 7 ετών.
Παναγιώτης Σοιλέδης: Κάθειρξη 8 ετών.
Πολυτίμη Γεωργά, σύντροφος του Σκαφτούρου: Φυλάκιση 2 ετών.

 
Τα ελαφρυντικά και η δήλωση Βλαστού

Το δικαστήριο με την απόφασή του επέβαλε σε όλους τους κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν σε ισόβια διαρκή στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων και παράλληλα αναγνώρισε ελαφρυντικά στους Χαραλαμπο Μουστακα (μετεφηβική ηλικία), Πολυτίμη Γεωργά (πρότερο έντιμο βίο και ειλικρινή μεταμέλεια μετά την πράξη ) και Βασιλη Στεφανάκο (μετέπειτα καλή συμπεριφορά).

Με τη λήξη της διαδικασίας ο πρόεδρος του δικαστηρίου απευθυνόμενος στον Παναγιώτη Βλαστό του είπε ότι υπάρχουν ακόμη νομικές ενέργειες που μπορεί να κάνει όπως η αίτηση χάριτος ή να αιτηθεί αποφυλάκιση επικαλούμενος ανήκεστο βλάβη καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Π. Βλαστός: Σέβομαι την απόφασή σας. Θα πάω όμως παραπάνω. Εγώ έχω σβήσει 20 χρόνια μέσα στη φυλακή.
Πρόεδρος: Όμως παραβιάσατε δύο φορές την αναστολή
Π. Βλαστός: Ήμουν λάθος εκεί. Δεν θα με ξαναδείτε ποτέ στα δικαστήρια σας
Πρόεδρος: Προσπαθήσαμε να μην αδικήσουμε κάποιον. Ευχαριστώ πολύ όλους
Εισαγγελέας: Τον παράδεισο τον άνοιξε πρώτος ο ληστής. Εμείς όλοι είμαστε πολύ πίσω
Συνήγορος υπεράσπισης: Ο ληστής είχε το Χριστό δίπλα του
Εισαγγελέας: Και ο Παναγιώτης τον έχει

Δηλώσεις 

Σε δηλώσεις του ο συνήγορος υπεράσπισης του Παν. Βλαστού κ. Φραγκίσκος Ραγκούσης τόνισε: «Με μία συγκινητική δήλωση ο Παναγιώτης Βλαστός στάθηκε απέναντι στους δικαστές του δηλώνοντας για μία ακόμη φορά ότι τελείωσε με την παρανομία. Η απόφαση του Εφετείου διαφοροποιήθηκε από εκείνη του πρωτόδικου δικαστηρίου καθώς του επέβαλε μία φορά ισόβια αντί για δύο που είχαν επιβληθεί εσφαλμένα στο πρώτο. Και θα προχωρήσει στο αναιρετικό στάδιο με την πίστη και την ελπίδα ότι η δικαιοσύνη δεν θα αργήσει».

Ο  κ. Σάκης Κεχαγιόγλου συνήγορος υπεράσπισης του Χαρ. Μουστάκα, ανέφερε: «Η αναγνώριση από το Δικαστήριο ελαφρυντικού στον εντολέα μου και η μείωση της πρωτοδίκως επιβληθείσας κάθειρξης των 19 ετών σε 8 έτη είναι δίκαιη και απόλυτα συμβατή με την τρίχρονη διαδικασία και την όλη συμπεριφορά και προσωπικότητα του Χαράλαμπου Μουστάκα. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την απόφαση».