Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Ανακατάληψη νησίδας η απάντηση στα τουρκικά σενάρια απόβασης στο Αιγαίο (Φωτό+Βίντεο)



Ισχυρή απάντηση στην τουρκική άσκηση "Εφεσος 2016", αποτελούν τα σενάρια ανακατάληψης βραχονησίδας που έγιναν κατά τη διάρκεια της ΤΑΜΣ ΙΑΣΩΝ στην 80 ΑΔΤΕ.

Η τουρκική μεγάλης κλίμακας άσκηση περιλάμβανε πολλά και διαφορετικά αποβατικά σενάρια, με παράλληλη επικοινωνιακή δράση, κατά τη διάρκεια της οποίας αποδεσμεύτηκαν από το τουρκικό επιτελείο επιλεγμένα βίντεο από τις διάφορες φάσεις της άσκησης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της ιστοσελίδας tourkikanea.gr η άσκηση αυτή γίνεται απέναντι από τα νησιά μας ακριβώς. Το μόνιμο σενάριο της αναφέρει πως σε μια ¨γειτονική χώρα¨ υπάρχει μια καταπιεζόμενη μειονότητα σε βάρος της οποίας γίνονται διάφορα. Και η ¨καλή Τουρκία¨ επεμβαίνει για να σώσει αυτή την μειονότητα…Δηλαδή η άσκηση είναι σαφής (….), το κλίμα με τις ¨γκρίζες ζώνες¨το στήνουν διαρκώς και τα αποβατικά σκάφη περιμένουν.

Στο πρόσφατο σενάριο που παίχθηκε, συμμετείχαν 16 συνολικά ελικόπτερα τύπου Κούγκαρ, Σικόρσκι και UH-1, στην περιοχή Μέντες της επαρχίας Βουρλών-Σμύρνης. 

Στα πλαίσια της άσκησης πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση επίθεσης μέσω αέρος σε περιοχή ευρισκόμενη υπό εχθρικό έλεγχο. Τα ελικόπτερα μετέφεραν το προσωπικό στην περιοχή Σεφεριχισάρ Ντογάνμπέι όπου ήταν ο στόχος και αφού τους κατέβασαν γρήγορα, έφυγαν από το σημείο.

Οι στρατιώτες που κατέβηκαν από τα ελικόπτερα αρχικά δημιούργησαν ένα κλοιό ασφαλείας. Στο έδαφος οι στρατιώτες αξιολογώντας τις πληροφορίες από τον χάρτη διαχύθηκαν στην περιοχή ενώ έκαναν και βολές ελαφριών όπλων. Οι σχεδιασμένοι στόχοι ένας-ένας κατελήφθησαν. Στο μεταξύ τα ελικόπτερα κατέβασαν στο έδαφος κανόνια και συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών 107 χιλιοστών. Στην άσκηση έγινε εκπαίδευσης απομάκρυνσης τραυματισμένου στρατιώτη.

Δείτε και το σχετικό βίντεο:


Μία ημέρα μετά, ηχηρή απάντηση έδωσαν οι Έλληνες εθνοφύλακες, στην Κω.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 24 και 25 Μαΐου 2016, η «ΤΑΜΣ ΙΑΣΩΝ - 2016» από τις Μονάδες της 80 ΑΔΤΕ, στην Κω.

Η δραστηριότητα διεξήχθη ημέρα και νύχτα, σε συνεργασία με Ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, εξετάσθηκαν τα Σχέδια Επιχειρήσεων του Σχηματισμού και εκτελέσθηκε άσκηση ανακατάληψης βραχονησίδας.

Δείτε τις φωτογραφίες