Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Αλκιβιάδης Στεφανής: Η Τουρκία θα αντιδράσει στις έρευνες μας για υδρογονάνθρακες



«Βεβαίως και περιμένουμε αντίδραση της Τουρκίας στην επέκταση των ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης που κατοχύρωσε με νέα Navtex η Αθήνα» εκτίμησε ο πρώην υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, μιλώντας στην ΕΡΤ. Ωστόσο θεωρεί πως αυτό δεν θα συμβεί άμεσα, καθώς «ο Ερντογάν επικεντρώνει αυτή την περίοδο την προσπάθειά του στη νότια Τουρκία και στο σχέδιο, το οποίο έχει κατά νου να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας βάθους 30 χιλιομέτρων σε όλο το μήκος των νότιων συνόρων με το Ιράκ και τη Συρία και να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να ενδώσουν σε αυτή την προσπάθεια».

Επιπλέον «τοίχος προστασίας» ορθώνει, σύμφωνα με τον πρώην υφυπουργό Άμυνας, η ευρεία κινητοποίηση σε διπλωματικό και σε επιχειρησιακό πεδίο της χώρας μας, με ασκήσεις όπως π.χ η πρόσφατη «Μέδουσα». «Στο κάλεσμα της αμυντικής διπλωματίας της Ελλάδος, όλες οι χώρες συντρέχουν» ανέφερε. «Μέχρι τώρα είχε αντιδράσεις στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε εναντίον στόχων Κούρδων μαχητών στη Συρία και στο Βόρειο Ιράκ και γι αυτό και είδαμε ότι οι αεροπορικές του επιθέσεις ήταν πολύ χειρουργικές και προσπάθησε να αποφύγει – αν και δεν τα κατάφερε – περιοχές εκεί, όπου υπάρχουν αμερικανικές δυνάμεις.» επισήμανε

«Βεβαίως και περιμένουμε αντίδραση της Τουρκίας όσο προχωράμε στις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης» εκτίμησε. Είναι κάτι το οποίο έχει εκτιμηθεί και κάτι για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις είναι σε διπλωματικό πεδίο. Είδαμε τη στάση των Αμερικανών, τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου» σημείωσε.

Αλλά βεβαίως τόνισε«έχουμε και τις επιχειρησιακές δικές μας ενέργειες . Την τελευταία περίοδο παρατηρείται μια μεγάλη δυναμική σε ότι αφορά τις στρατιωτικές ασκήσεις. Η άσκηση Μέδουσα τελείωσε και τώρα ελληνικά Rafale, F-16 όλων των επιπέδων, τα αναβαθμισμένα, τα μπλοκ 52+, τα μπλοκ 30, όπως επίσης και Μιράζ συνεκπαιδεύονται με το με το γαλλικό αεροπλανοφόρο και λίγο πριν ήταν πάνω από 18 χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεκπαιδευόμενες με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.»

«Βλέπουμε μία «ευρεία κινητοποίηση στο διπλωματικό και στο επιχειρησιακό πεδίο» αημείωσε και σημείωσε πως «στο κάλεσμα της αμυντικής διπλωματίας της Ελλάδος, όλες οι χώρες συντρέχουν, γιατί κατανοούν ότι έχουμε και δίκιο, αλλά και δεύτερον και πιο σημαντικό ότι έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις από τις οποίες μπορούν να κερδίσουν από τη συνεκπαίδευση.»