Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αλαλούμ με τον κοινωνικό τουρισμό



Αλαλούμ  προκαλέσει η σημαντική καθυστέρηση της έκδοσης προκήρυξης που αφορά στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύτηκε σήμερα στην Διαύγεια η απόφαση του υπουργείου Εργασίας για τα προγράμματα Αγροτικής Εστίας του νεοσύστατου ΟΠΕΚΑ και περιλαμβάνει προγράμματα κοινωνικού τουρισμού αλλά και επιδοτούμενων εκδρομών.

Σε απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και δημοσιεύτηκε σήμερα στη «Διαύγεια» περιλαμβάνονται τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας για τη φετινή χρονιά, οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλογής.

Συνολικά, η εκτιμώμενη δαπάνη για τα προγράμματα θα ανέλθει στα 13 εκατ. ευρώ. Τα προγράμματα περιλαμβάνουν κοινωνικό τουρισμό με εξαήμερες διακοπές, ιαματικό τουρισμό έως και έξι μέρες, παιδικές κατασκηνώσεις έως δεκάξι, τετραήμερες εκδρομές, βιβλία και βοήθημα σε επιδοτούμενες μητέρες.

Ο κοινωνικός τουρισμός συνολικά θα έχει 60.000 δικαιούχους, το εκδρομικό πρόγραμμα 12.500 δικαιούχους, ενώ θα δοθούν 150.000 βιβλία, ενώ το χρηματικό βοήθημα θα χορηγηθεί σε 1.250 πολύτεκνες μητέρες. Στα προγράμματα συμμετοχής έχουν οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ, καθώς και οι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του ΟΠΕΚΑ. Προϋπόθεση να έχουν καταβληθεί κανονικά οι εισφορές, όπου χρειάζεται. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση και οι τελικοί δικαιούχοι θα προκύψουν μετά από κλήρωση.

Σύγχυση στους δικαιούχους του ΟΑΕΔ για τον κοινωνικό τουρισμό

Πάντως σύγχυση έχει προκαλέσει στους δικαιούχους του ΟΑΕΔ η σημαντική καθυστέρηση της έκδοσης προκήρυξης για το φετινό πρόγραμμα για τν κοινωνικό τουρισμό. Η καθυστέρηση είναι πολύ σημαντική, όπως διαπιστώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ – τΟΕΚ – τΟΕΕ.

Με επίσημη ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι «κατά τα προηγούμενα έτη οι προκηρύξεις των προγραμμάτων ανακοινώνονταν μεταξύ των μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου και τα οριστικά αποτελέσματα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου! Φέτος ο ΟΑΕΔ διαφοροποιείται. Έδωσε χρονική παράταση του προγράμματος για ένα μήνα με καταληκτική ημερομηνία την 25η – 4- 2018». Ωστόσο παρότι η ημερομηνία αυτή έχει παρέλθει, δεν έχει υπάρξει νέα ενημέρωση.

Γενικές Πληροφορίες για τον Κοινωνικό Τουρισμό

Είναι ένα πρόγραμμα επιδότησης για τη διαμονή δικαιούχων και των ωφελουμένων μελών τους σε τουριστικά καταλύματα της Ελλάδας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και έχουν περιληφθεί στο «Μητρώο Παρόχων» του ΟΑΕΔ. Οι δικαιούχοι και τα ωφελούμενα μέλη τους είναι απαραίτητο να είναι κάτοχοι Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού.

Το πρόγραμμα καταρτίζεται από σχετική ΚΥΑ που εκδίδεται κάθε χρόνο, βάσει της οποίας, στη συνέχεια, δημοσιεύεται Δημόσια Πρόσκληση του Οργανισμού με τους λεπτομερείς όρους και τις προϋποθέσεις αυτού. Η Δημόσια Πρόσκληση αναρτάται στον Διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ.

Το πρόγραμμα διαρκεί περίπου δώδεκα (12) μήνες. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες έναρξης και λήξης αυτού ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση.

Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν από 1 έως 5 διανυκτερεύσεις, όποτε επιθυμούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν ελεύθερα από το «Μητρώο Παρόχων» του ΟΑΕΔ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο του καταλύματος. Ο μόνος περιορισμός που έχει τεθεί ως προς την επιλογή του τουριστικού καταλύματος είναι να μη βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με τον τόπο διαμονής τους ή αν βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα, να εντάσσεται στις εξαιρέσεις που αναφέρονται στη Δημόσια Πρόσκληση.

Οι δικαιούχοι και οι πάροχοι τουριστικών καταλυμάτων υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση. Οι δικαιούχοι στις αιτήσεις τους δηλώνουν και τα ωφελούμενα μέλη τους.