Κυριακή 11 Μαΐου 2025 -

Ακαρπες προσπάθειες για τους 200 βουλευτές



Στο κενό φαίνεται ότι πέφτουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να προσεγγίσει, με εναλλακτικές προτάσεις και δεσμεύσεις, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, προκειμένου να ψηφίσουν το νέο εκλογικό νόμο, ώστε να πετύχει την πλειοψηφία των 200 βουλευτών που επιδιώκει, καθώς χθες τόσο η ΝΔ όσο και τα δύο προαναφερόμενα κόμματα κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις και θέσεις, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή τους να μη στηρίξουν καμία από τις αντιπροτάσεις του Μαξίμου.

Παρά τη νέα προσπάθεια του Π. Κουρουμπλή να «γεφυρώσει» την κυβερνητική πρόταση με τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αποδεχόμενος τη σύσταση επιτροπής -μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου- προκειμένου να συζητηθεί η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και το θέμα της ψήφου των ομογενών και των Ελλήνων του εξωτερικού, το... άθροισμα εξακολουθεί να παραμένει στο 197 και όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα αλλάξει κάτι στην ψηφοφορία της 20ής Ιουλίου.

Χθες, η ΝΔ κατέθεσε τροπολογία στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, τροπολογία με την οποία ζητά αφενός να νομοθετηθεί το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού και αφετέρου να κατατμηθεί η εκλογική Περιφέρεια της Β΄ Αθηνών σε τρεις επιμέρους εκλογικές Περιφέρειες.

Σε δήλωσή του ο συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης του κόμματος, Μ. Βορίδης, υπογράμμισε πως με την κατάθεση της τροπολογίας «η ΝΔ ζητά από την κυβέρνηση να αποδεχθεί τα δύο αυτά σημεία, στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει ευρεία και θα μπορούσαν άμεσα να ισχύσουν». Είναι προφανές, ωστόσο, η Λ. Συγγρού επιχειρεί με την κίνησή της αυτή να δημιουργήσει κοινό μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, καθώς και τα δύο κόμματα της Κεντροαριστεράς υποστηρίζουν και αυτά τις δύο συγκεκριμένες αλλαγές.

Ταυτόχρονα, η Φ. Γεννηματά επιβεβαίωσε το «όχι» του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβερνητική πρόταση, σχηματοποιώντας τις θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα εξής 6 σημεία: α) Κατάργηση του bonus μέχρι το ποσοστό 42%, έτσι ώστε να εφαρμοσθεί η απλή αναλογική. β) Εάν ένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων υπερβεί το 42%, τότε και μόνον τότε, μπορεί να ενεργοποιείται ένα μικρότερο bonus 25-30 εδρών, ώστε να εκφραστεί η επιθυμία των πολιτών να αναδείξουν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. γ) Την κατάργηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. δ) Τη διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στο 3%, ώστε να μην υπάρξουν διαλυτικά φαινόμενα κατακερματισμού του πολιτικού μας συστήματος. ε) Την ψήφο στα 17 και στ) Τη δυνατότητα ψήφου για την Ομογένεια και τους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού.

Παράλληλα το Ποτάμι κατέθεσε ακόμη μια τροπολογία, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, με την οποία ζητά να καταργηθεί η μέθοδος του πλασματικού υπολογισμού της «συμπλήρωσης» 17 ετών για την απόκτηση του δικαιώματος ψήφου. Με αυτή προτείνει να δοθεί δικαίωμα ψήφου σε όσους έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (17 + μία μέρα), σε αντίθεση με την κυβερνητική πρόταση, που- όπως σημειώνει- ανοίγει το δρόμο για τη ψήφο στα 16.

Υπενθυμίζεται ότι το Ποτάμι έχει καταθέσει δύο ακόμη τροπολογίες. Η πρώτη αφορά την καθιέρωση αναλογικότερης πριμοδότησης στο πρώτο κόμμα ή σε συνασπισμό κομμάτων, ώστε να έχει προβάδισμα στον σχηματισμό κυβέρνησης και να ωθείται σε αναζήτηση συνεργασιών, λαμβάνοντας μία έδρα μπόνους για κάθε 2%, π.χ. 18 έδρες για 36% των ψήφων. Η δεύτερη τροπολογία αφορά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στην αλλοδαπή, για όλους όσους είναι κάτοικοι εξωτερικού και είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους και σε δημοτολόγια.