Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Ακάρ σε Καμμένο: Ο εναέριος χώρος της Ελλάδας είναι μόνον έξι μίλια



«Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τίποτα στη στρατηγική της όσον αφορά στις πτήσεις στο Αιγαίο» διεμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που τις τελευταίες ημέρες έχει προβεί σε μπαράζ προκλητικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας. 

Ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι η στρατηγική της Άγκυρας παραμένει αμετάβλητη καθώς, όπως είχε αναφέρει λίγο νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, η χώρα αναγνωρίζει ως εναέριο χώρο της Ελλάδας μόνο τα 6 και όχι τα 12 ναυτικά μίλια. Ως εκ τούτου, μόνο για τα έξι ναυτικά μίλια υποβάλλουν σχέδιο πτήσης. 

 

«Όπως είναι γνωστό, μια χώρα που θέλει να κάνει χρήση του εναέριου χώρου μιας άλλης χώρας, έχει την υποχρέωση να ζητήσει την άδεια και για πολιτικές αλλά και για στρατιωτικές πτήσεις. Όπως είναι φυσικό, η χώρα μας αναγνωρίζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδος που εκτείνεται στα 6 μίλια και σε πτήσεις προς την Ελλάδα και σε πτήσεις που γίνονται μέσω της Ελλάδος κάνει αίτηση άδειας, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και συμβάσεις. Αυτή, δεν είναι μια νέα πρακτική», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ. 

Τι είχε πει ο κ. Καμμένος

Η απάντηση του Χουλουσί Ακάρ ήρθε μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, που ανέφερε ότι οι τουρκικές αρχές υπέβαλαν αίτημα για είσοδο τουρκικών μαχητικών αεοσκαφών στο ελληνικό FIR. 

 

Ο κ. Καμμένος είχε χαρακτηρίσει ιδιαίτερα θετικό το γεγονός, σχολιάζοντας ότι για πρώτη φορά συμβαίνει μια τέτοια ενέργεια, καθώς μέχρι σήμερα η Τουρκία προτιμά να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, χωρίς να δίνει σχέδια πτήσης. 

Ο υπουργός Άμυνας απέδωσε μάλιστα το αίτημα της Τουρκίας σε πρωτόκολλο που προβλέπει την αποφυγή των εντάσεων σε εορτές όπως άλλωστε είναι η σημερινή που εορτάζει ο αρχάγγελος Μιχαήλ και η Πολεμική Αεροπορία.