Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Αεροπειρατεία στην Ολυμπιακή Αεροπορία: Όταν οι επιβάτες άρχισαν να χτυπούν και να φτύνουν τους δράστες



53 χρόνια από την δεύτερη αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας συμπληρώνονται σήμερα.

Ήταν απόγευμα της 8ης Νοεμβρίου του 1968 όταν το Boeing 707 απογειωνόταν από το αεροδρόμιο Ορλύ του Παρισιού με προορισμό την Αθήνα και λίγο μετά την αναχώρησή του, δύο επιβάτες ανέλαβαν δράση.

Οι ι Ιταλοί Μαουρίτσιο Παλίτσι και Αλμπέρτο Τζόβενε υπό την απειλή ενός όπλου και μίας χειροβομβίδας ανάγκασαν το πλήρωμα να μοιράσει σε όλους όσους βρίσκονταν μέσα στο αεροπλάνο, ένα κείμενο διαμαρτυρίας ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα.

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, καθώς η είδηση έγινε γνωστή με μία λιτή ανακοίνωση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Αυτή ανέφερε: «Κατά τας απογευματινάς ώρας σήμερον αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας υπήρξε θύμα αεροπειρατείας εκ μέρους δύο αλλοδαπών, πιθανώς ιταλικής υπηκοότητος, ολίγον μετά την απογείωσίν του εκ του αεροδρομίου Ορλύ των Παρισίων. Το αεροσκάφος υπεχρεώθη να επιστρέψη εις Ορλύ. Οι επιβάται, οι οποίοι πλήρεις αγανακτήσεως παρέστησαν μάρτυρες της αεροπειρατείας, συνεκρατήθησαν υπό των Αρχών μετά κόπου ευθύς μετά την προσγείωσιν προς αποφυγήν κακοποιήσεως των δραστών. Η εταιρία προτίθεται να διώξη αμειλίκτως τους δράστας, οι οποίοι και συνελήφθησαν».

Μάλιστα, τόσο το Associated Press όσο και AFP οι επιβάτες, ήταν έξαλλοι με τους δύο αεροπειρατές λόγω της επιστροφής του αεροσκάφους στην Γαλλία που κατά την διάρκεια της σύλληψής τους, έφτυναν, χειρονομούσαν και βωμολοχούσαν εναντίον των δραστών, με τις αρχές να τους συγκρατούν με δυσκολία.

Daily Illini