Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

50.000 προσκυνητές στη γιορτή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Μανταμάδο της Λέσβου - Δείτε ΦΩΤΟ


Κοσμοσυρροή στη γιορτή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Μανταμάδο της Λέσβου.

Για άλλη μια χρονιά πλήθος κόσμου έχει κατακλύσει το προσκύνημα του Ταξιάρχη στον Μανταμάδο Λέσβου. 

Από την Πέμπτη χιλιάδες πιστών ταξίδευαν  απ’ όλα τα μέρη του νησιού και της Ελλάδος με προορισμό  τη Μυτιλήνη και από εκεί με τα ποδιά για τον Μανταμάδο. Με τεράστιες λαμπάδες  και δυνατή πίστη για να ευχαριστήσουν τον Αρχάγγελο Ταξιάρχη. Το ξημέρωμα της Κυριακής 12/05 είχαμε το αποκορύφωμα των αφίξεων στο Ιερό Ναό Παμμέγιστων Ταξιαρχών Μανταμάδου.

Όπως αναφέρει το lesvosnews,  ο εφημέριος του Ναού πατήρ Χρήστος Τσιτμηδέλλης ο αριθμός των επισκεπτών φέτος ξεπερνάει τις 50.000. 

Εντυπωσιακή είναι για άλλη μια φορά η προσέλευση Ελλήνων Ρομά. Με τα πλοία τις τελευταίες ημέρες υπολογίζεται ότι κινήθηκαν περίπου 3000 Ρομά κυρίως από την Αττική και τη Νότια Ελλάδα με προορισμό από το λιμάνι του Πειραιά προς το νησί μας. Οι Ρομά έχουν τη δική τους ιδιότυπη σχέση με την έννοια της θρησκείας. Ξεχωριστή θέση στην πίστη τους κατέχει ο Ταξιάρχης Μανταμάδου και ο Άγιος Γεωργίας. 

Σχετική φωτογραφία από ανάρτησε στο προφίλ του και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης με τίτλο:

Μια «καραβιά» προσκυνητές για τον Ταξιάρχη Μανδαμαδου (Σάββατο 11.05.2019)

ΕΝ ΠΛΩ

Επίσης ξεχωριστή νότα αποτελούν και οι καβαλάρηδες της Λέσβου όπου με τα στολισμένα άλογά τους μεταβαίνουν στο προσκύνημα. 

Συνεχόμενα ήταν και τα δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ Λέσβου που όλη τη νύχτα μετέφεραν προσκυνητές που δεν μπορούσαν να μεταβούν με τα πόδια. 

Σήμερα το πρωί θα γίνει η περιφορά της εικόνας και η διανομή του παραδοσιακού κισκεκ.  Αξίζει να τονιστεί ότι η σφαγή  του μόσχου και τεμάχισμα δεν γίνεται πλέον  στο αύλειο χώρο της εκκλησιάς μετά την απαγόρευση, από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Η όλη διαδικασία γίνεται στο σφαγείο της περιοχής. 

Υπάρχει βέβαια και η εμπορική διάσταση. Στον περιβάλλοντα χώρο του ναού αναβιώνει και η παραδοσιακή εμποροπανήγυρη, ο ρόλος της οποίας υπήρξε κάποτε καίριος για την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιφέρειας, με τους μικροπωλητές να συγκεντρώνονται κυρίως από τη Λέσβο αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας. 

Ο αρχικός ναός χτίστηκε πριν από το 1700. Το 1879 ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων. Το εικόνισμα του Αγίου είναι ανάγλυφο, κατασκευασμένο από άγνωστο υλικό. Ο θρύλος αναφέρει ότι το φιλοτέχνησε ένας μοναχός, από πηλό και αίμα. Στην περιοχή υπήρχε παλιό μοναστήρι. Σε μια επιδρομή τους Σαρακηνοί πειρατές έσφαξαν τους μοναχούς. Γλίτωσε μονάχα ένας που είχε σκαρφαλώσει στη στέγη. Οι Αγαρηνοί τον κυνήγησαν. Αλλά όταν τον πλησίασαν είδαν μπροστά τους να έρχεται μια μανιασμένη θάλασσα που απειλούσε να τους καταπιεί. Τρομαγμένοι άφησαν τον καλόγερο και έφυγαν. Ο μοναχός, που απέδωσε τη σωτηρία του στον Ταξιάρχη, μάζεψε πηλό και με το αίμα των σκοτωμένων συνάδελφων του έφτιαξε το εικόνισμα του Αγίου.