Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Το 1/5 των ετήσιων βροχών έπεσε μέσα σε 3 ώρες στη Μάνδρα



Μια μεγάλη ποσότητα βροχής, 80 χιλιοστά μέσα σε τρεις ώρες κατά εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, πολύ ραγδαία, που στιγμιαία έφτασε και τα 300 χιλιοστά, σε συνδυασμό με ένα στατικό φαινόμενο, την… επιμονή δηλαδή του καιρού στη συγκεκριμένη περιοχή χωρίς να μετακινείται η κακοκαιρία, προκάλεσαν, όπως όλα δείχνουν, τη χθεσινή θεομηνία.

Για την «κακιά ώρα» και την ανείπωτη αυτή τραγωδία συνέπεσαν πολλοί παράγοντες: Το πρώτο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν ότι έπεσε πολλή βροχή. Eπειτα, τα καιρικά φαινόμενα ήταν στάσιμα, δεν μετακινούνταν δηλαδή η κακοκαιρία, όπως είναι το σύνηθες. Αυτό καταρχάς είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί και εξηγεί το πώς στη δυτική Αττική θρηνήσαμε τόσους νεκρούς ενώ στην Αθήνα δεν έβρεξε. Επίσης, η πορεία των ανέμων ήταν τέτοια που κατά τη «συνάντησή» τους πάνω από το όρος Πατέρας ενέτειναν τη βροχόπτωση. Την όλη κατάσταση «αποτελείωσε» το γεγονός ότι τα φονικά φαινόμενα συνέβησαν σε μια περιοχή με πολλά ρέματα που υπερχειλίζουν συχνά προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η ποσότητα της βροχής που έπεσε στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τη Μάνδρα και προκάλεσε την τραγωδία ήταν περίπου 80 χιλιοστά σε διάστημα τριών ωρών.

«Πρόκειται για πολλή βροχή. Πάνω από 40 χιλιοστά την ώρα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα», εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο μετεωρολόγος, Θοδωρής Κολυδάς.

Τα ίδια στοιχεία αναφέρει και ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος υπογραμμίζει ως σημαντικό στοιχείο της ραγδαιότητας των χειμάρρων την πλήρη αποψίλωση της περιοχής από δάση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην περιοχή βρέχει περίπου 400 χιλιοστά όλο τον χρόνο. Εβρεξε δηλαδή το 1/5 σε αυτό που αντιστοιχεί για έναν ολόκληρο χρόνο.

Οι νοτιοανατολικοί άνεμοι έπαιξαν τον ρόλο τους όπως φαίνεται στην τραγωδία. Οπως λέει ο κ. Κολυδάς: «Εφεραν οι άνεμοι την υγρασία από τη θάλασσα και συνάντησαν το όρος Πατέρας. Λόγω της ύπαρξης του βουνού εντείνεται η ανάπτυξη νεφών πάνω από αυτό και συνεπώς η βροχόπτωση».

Εκτός αυτού, όμως, τεράστιο ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι ήταν στάσιμο το σύστημα καιρού. «Συνήθως μετακινούνται τα καιρικά φαινόμενα. Στην περίπτωση αυτή δεν είχαμε μετακίνηση. Αρα ό,τι μάζευε το έριχνε στο ίδιο μέρος», εξηγεί με τη σειρά του ο μηχανικός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Λάλας.

Συνεχίζονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνοδευόμενες από χαλαζοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι και την Κυριακή. Οπως λέει ο Θοδωρής Κολυδάς, στην Αθήνα βροχοπτώσεις αναμένονται σήμερα το απόγευμα, αλλά και το βράδυ της Παρασκευής και τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με το νέο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ακόμη και ακραία φαινόμενα θα σημειωθούν σήμερα στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Σποράδες και πιθανώς τη νύχτα τις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη.

Την Παρασκευή περίπου στις ίδιες περιοχές θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, ενώ η κακοκαιρία αυτή θα συνεχίσει μέχρι την Κυριακή.

Κακοκαιρία και σήμερα με βροχές και καταιγίδες -Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»

Βροχές και καταιγίδες -κατά διαστήματα ισχυρές- θα σημειωθούν στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Σποράδες και πιθανόν την νύχτα, στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις στα πελάγη 6 και πρόσκαιρα στα βόρεια έως 7 μποφόρ.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση από την ΕΜΥ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 και τις πρωινές ώρες στα δυτικά θαλάσσια τμήματα έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία τοπικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές.

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα βόρεια έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν ισχυρές τη νύχτα στα δυτικά.

Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 και στη βόρεια Κρήτη έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες.

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές.

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές.

Άνεμοι: Ανατολικοί 4 με 6 και τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια τμήματα έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.