Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

13 νέα πρόσωπα συνολικά - Ποιοι μπήκαν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ



Τα ανοίγματα του πρωθυπουργού προς τα δεξιά αλλά και προς τη κεντροαριστερά χαρακτήρισαν το σημερινό ανασχηματισμό που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Το νέο κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνει 13 νέα πρόσωπα, κυρίως γυναίκες. 

  • Κατερίνα Νοτοπούλου 

Η μέχρι πρότινος διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου αναβαθμίζεται σε υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης. Ετών 30, με πτυχίο ψυχολογίας, η κυρία Νοτοπούλου είχε κάνει το πέρασμά της και από το θέατρο, ως ηθοποιός, πριν πιάσει καρέκλα στο πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης. 

  • Κατερίνα Παπακώστα 

Βουλευτής επί μακρόν με τη ΝΔ, απο το 2000 έως το 2009 και από το 2012 μέχρι πρόσφατα, όταν την διέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Οκτώβριο του 2017. Η κυρία Παπακώστα κράτησε την έδρα της και ίδρυσε το δικό της κόμμα, το ΝΕΟ, το οποίο όπως ανακοίνωσε σήμερα θα συνεργαστεί κατά κάποιο τρόπο με τους ΑΝΕΛ. Η ίδια είχε προαναγγείλει την υπουργοποίησή της από το πρωί, μετά τη συνάντησή της με τον Πάνο Καμμένο. 

  • Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Επί χρόνια στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επί χρόνια υπουργός του ΠΑΣΟΚ, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επανέρχεται τώρα αναλαμβάνοντας κυβερνητικό θώκο στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου αναλαμβάνει υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη θέση της Ολγας Γεροβασίλη η οποία μετακινήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

  • Μυρσίνη Ζορμπά 

Διορισμένη ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ από τον Κώστα Σημίτη, η Μυρσίνη Ζορμπά μετά την ολοκλήρωση της θητείας της στο ευρωκοινοβούλιο το 2004, δεν ασχολήθηκε ξανά με την πολιτική. Καθηγήτρια στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, μεταφράστρια, διετέλεσε μια περίοδο και διευθύντρια του Βιομηχανικού Μουσείου Σύρου. Τώρα, μπαίνει στην κυβέρνηση ως υπουργός Πολιτισμού. 

  • Ολυμπία Τελιγιορίδου 

Νέο μέλος στην κυβέρνηση και η Ολυμπία Τελιγιορίδου η οποία αναλαμβάνει υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '90, η κυρία Τελιγιορίδου, κτηνίατρος στο επάγγελμα, κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές και τώρα να μπει στην κυβέρνηση. 

  • Σταύρος Αραχωβίτης 

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης προέρχεται από την ίδια γενιά με τον Αλέξη Τσίπρα. 46 ετών, εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά το Μάιο του 2012 και επανεξελέγη το 2015. 

  • Γιώργος Δημαράς 

Ο προερχόμενος από τους Οικολόγους Γιώργος Δημαράς εκλέχθηκε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και σήμερα ανέλαβε υφυπουργός Περιβάλλοντος. 

  • Στάθης Γιαννακίδης

Ετών 33, οικονομολόγος, ο Στάθης Γιαννακίδης εκλέχθηκε βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά το 2015 και τώρα αναλαμβάνει υφυπουργός ΕΣΠΑ. 

  • Μάρκος Μπόλαρης 

Ο εκλεγμένος βουλευτής πέντε φορές με το ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης επανήλθε στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το Σεπτέμβριο του 2015 είχε μπει στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και είδε την πόρτα της εξόδου ένα χρόνο μετά. Τώρα ξαναμπαίνει στην κυβέρνηση ως Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Θρησκευμάτων. 

  • Μιχάλης Καλογήρου 

Νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, Μιχάλης Καλογήρου.

Ο κ. Καλογήρου, δικηγόρος, διατέλεσε παλαιότερα νομικός σύμβουλος του Νίκου Παππά και είχε την ευθύνη για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες ψηφιακού σήματος, ενώ συνέδραμε και στο νομοσχέδιο για το άνοιγμα της ΕΡΤ.

Παναγιώτης Ρήγας

Ο μέχρι χθες γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει από σήμερα και καλώς ερχόντων των πραγμάτων μέχρι τις εκλογές, αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, στη θέση του Φώτη Κουβέλη. 

Λευτέρης Κρέτσος 

Σε υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής αναβαθμίστηκε ο μέχρι σήμερα γγ του υπουργείου Μιχάλης Κρέτσος. 

Μαρίνα Χρυσοβελώνη 

Ηταν Νοέμβριος του 2016 όταν η κυρία Χρυσοβελώνη αποχωρούσε πικραμένη από την κυβέρνηση. Η ίδια είχε αναλάβει υφυπουργός Μεταφορών μερικούς μήνες πριν, στη θέση του Παναγιώτη Σγουρίδη που μόλις είχε αποχωρήσει. Το Νοέμβριο του 2016 όμως είχε δει την πόρτα της εξόδου δηλώνοντας χολωμένη και εκφράζοντάς το παράπονό της γιατί είχε μάθει από την τηλεόραση ότι τίθεται εκτός κυβέρνησης. 

Τώρα, η κυρία Χρυσοβελώνη επιστρέφει αυτή τη φορά ως υφυπουργός Εσωτερικών.