Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ρίβερ-Μπόκα: Οριστική αναβολή στον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες μετά τα άγρια επεισόδια!



Ο δεύτερος τελικός του Κόπα Λιμπερταδόρες, με αντιπάλους τις δύο μεγάλες ομάδες του Μπουένος Άιρες Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς, ένας αγώνας που περίμεναν με αγωνία να παρακολουθήσουν εκατομμύρια φίλοι του ποδοσφαίρου σε όλο τον πλανήτη, δεν ξεκίνησε ποτέ! 

Αιτία; Τα θλιβερά επεισόδια που προκάλεσαν οι οπαδοί της Ρίβερ οι οποίοι έριξαν πέτρες και σπρέι πιπεριού (!!!) στο λεωφορείο που μετέφερε την αποστολή της Μπόκα στο γήπεδο και είχε ως αποτέλεσμα πέρα από τα σπασμένα τζάμια τον τραυματισμό πέντε παικτών των φιλοξενούμενων, δύο εκ των οποίων χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες! 

 

Από τη στιγμή που το ρημαγμένο λεωφορείο έφτασε στο γήπεδο (μάλιστα ο οδηγός του αποκάλυψε ότι λιποθύμησε μετά την επίθεση και το τιμόνι πήρε ο αντιπρόεδρος της Μπόκα ο οποίος το οδήγησε ως το γήπεδο!!!) ζήσαμε ένα θρίλερ διάρκειας πολλών ωρών με την Ομοσπονδία της Νοτίου Αμερικής (CONMEBOL) να προκαλεί τη γενική κατακραυγή με την εμμονή της να διεξαχθεί κανονικά ο αγώνας, παρόλο που υπήρχαν τραυματισμένοι ποδοσφαιριστές στο νοσοκομείο. 

Μάλιστα οι επίσημοι γιατροί που είχε ορίσει η CONMEBOL δήλωναν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος αναβολής, την ίδια ώρα που η διοίκηση της Ρίβερ αλλά και ο προπονητής της ομάδας Μαρσέλο Γκαγιάρδο συμφωνούσαν με τους ανθρώπους της Μπόκα ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί ο αγώνας… Φήμες ήθελαν και την FIFA, της οποίας ο πρόεδρος Τζιάνι Ινφαντίνο βρισκόταν στο Μπουένος Άιρες για να παρακολουθήσει την σπουδαία αναμέτρηση, να πιέζει για την τέλεση της αναμέτρησης (προφανώς γιατί στις αρχές του μήνες ακολουθεί το Παγκόσμιο Συλλόγων στο οποίο θα μετάσχει ο νικητής και πιθανή καθυστέρηση θα τινάξει το τουρνουά στον αέρα) και η CONMEBOL ενημέρωσε ότι αντί για τις 22:00 (ώρα Ελλάδας) που ήταν η αρχική ώρα έναρξης, ο τελικός θα ξεκινούσε στις 00:30. 

 

Η διοίκηση της Μπόκα όμως επέμενε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να αγωνιστεί ενόσω αθλητές ήταν στο νοσοκομείο και λίγα λεπτά μετά τις 23:30 πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη μεταξύ του προέδρου της CONMEBOL και των προέδρων των δύο φιναλίστ. Και την ώρα που οι ποδοσφαιριστές ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν ζέσταμα (με πιθανή ώρα έναρξης τη 01:30) επικράτησε η λογική κι ο τελικός αναβλήθηκε για το βράδυ της Κυριακής. 

Το χρονικό των θλιβερών γεγονότων 
Τι προηγήθηκε όμως για να φτάσουμε στην αναβολή του τελικού; 

 

Οπαδοί των γηπεδούχων επιτέθηκαν στο πούλμαν της «μισητής» αντιπάλου και μάλιστα έθεσαν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των μελών της αποστολής, καθώς κατάφεραν να σπάσουν και κάποια τζάμια στο πλάι του οχήματος. Οι οπαδοί της Ρίβερ πέταξαν πέτρες στο πούλμαν της Μπόκα, καθώς περνούσε ανάμεσά τους, ενώ έριξαν ακόμα και σπρέι πιπεριού στα μέλη της αντίπαλης αποστολής! 

Παράλληλα, επικράτησε αρκετή ένταση γενικότερα εκτός του Monumental, ενώ έπεσαν και δακρυγόνα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπνεύσουν καλά οι ποδοσφαιριστές, αλλά και πολλοί οπαδοί, που βρίσκονταν ήδη στο γήπεδο. 

 

Η Μπόκα ζήτησε άμεσα  να αναβληθεί ο τελικός, καθώς τουλάχιστον τέσσερις παίκτες της έχουν τραυματιστεί από την επίθεση στο πούλμαν, ενώ ένας εξ αυτών, ο μέσος Πάμπλο Πέρες, είχε γυαλιά στο μάτι και είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Ωστόσο η Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία της Νοτίου Αμερικής (CONMEBOL), επέμενε ότι ο αγώνας θα γίνει κανονικά μεταφέροντας κατά μία ώρα την έναρξη (στις 23:00 ώρα Ελλάδος). 

Παρά τη συμφωνία των δύο ομάδων για να διεξαχθεί ο αγώνας την Κυριακή η CONMEBOL πίεζε για να διεξαχθεί σήμερα λόγω των συμφωνιών που είχε κάνει με τηλεοπτικούς σταθμούς για την αγορά των δικαιωμάτων, ενώ άλλες πληροφορίες έκαναν λόγο για πιέσεις προς την Μπόκα ακόμα και από τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, που απείλησε τους φιλοξενούμενους με αποκλεισμό, αν δεν κατέβουν στον αγωνιστικό χώρο!

Περίπου δέκα λεπτά πριν τις 11 τη νύχτα (ώρα Ελλάδος), η CONMEBOL ανακοίνωσε ότι η αναμέτρηση θα ξεκινήσει στις 00:15, αλλά η  Μπόκα ωστόσο επιμένει ότι δεν κατεβαίνει να παίξει χωρίς τον αρχηγό της, Πάμπλο Πέρες, που βρίσκονταν στο νοσοκομείο. 

Τέβες: «Μας πιέζουν να αγωνιστούμε!» 
Μάλιστα ο πιο έμπειρος παίκτης της Μπόκα Τζούνιορς, Κάρλος Τέβες βγήκε δημόσια και δήλωσε ότι αυτός κι οι συμπαίκτες δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή του αγώνα αποκαλύπτοντας και τις πιέσεις που ασκούνται για να διεξαχθεί ο τελικός! 

«Μας υποχρεώνουν να παίξουμε. Σε αυτήν την κατάσταση δεν μπορούμε. Ο γιατρός έχει πολλή πίεση, πρέπει να κάνει τη δουλειά του. Τα περισσότερα παιδιά στα αποδυτήρια είχαν τάση για εμετό», είπε ο Καρλίτο και συνέχισε: «Περάσαμε μέσα από τους οπαδούς της Ρίβερ. Είναι δύσκολο να συγκεντρωθούμε. Θα δούμε. Ο κόσμος της Μπόκα αισθάνεται θυμό». 

Κλείνοντας ο εκ των αρχηγών της Μπόκα συμπλήρωσε:
«Είναι πρόβλημα της κοινωνίας. Πρέπει όλοι ν' αναλάβουμε τις ευθύνες. Δεν έχουμε αλλάξει ακόμη, μας είπαν ότι θα παίξουμε στις 00:15. Δεν ήλθε κανείς παίκτης της Ρίβερ να δει πώς είμαστε. Δεν ήλθε κανείς, δεν λάβαμε κάποιο μήνυμα».

Νέα σύσκεψη κι αναβολή
Με τους οπαδούς της Ρίβερ να προκαλούν νέα επεισόδια εκτός γηπέδου, η καθοριστική σύσκεψη  μεταξύ του προέδρου της CONMEBOL και των προέδρων των δύο φιναλίστ οδήγησε τελικά στην αναβολή του αγώνα και τον εκ νέου ορισμού του για το βράδυ της Κυριακής... Κάτι που ανακοινώθηκε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα σε μια βραδιά ντροπής για το ποδόσφαιρο της Αργεντινής και το άθλημα του ποδοσφαίρου γενικότερα...

Εικόνες από τους τραυματίες της Μπόκα, Πάμπλο Πέρες και Γκονσάλο Λαμάρδο