Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μουντιάλ 2018: Με διπλή μάχη Ευρώπης-Λατινικής Αμερικής αρχίζει η φάση των «8»



Ένα ακόμη κρίσιμο σταυροδρόμι στην πορεία προς την Μόσχα καλούνται να ξεπεράσουν σήμερα τέσσερις από τις οκτώ ομάδες που έχουν μείνει ζωντανές στη μάχη της διεκδίκησης του τίτλου...  Κι η αρχή γίνεται με το ταμπλό των προημιτελικών όπου βρίσκονται τέσσερις πολύ δυνατές ομάδες, οι οποίες διεκδικούν αρχικά σήμερα την πρόκριση τους στα ημιτελικά και κατόπιν οι δύο νικήτριες θα τεθούν  αντιμέτωπες με έπαθο μια θέση στον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ 2018.

Ουρουγουάη-Γαλλία
Από τη μια η απίστευτη σταθερότητα της Ουρουγουάης (τέσσερις νίκες σε τέσσερα παιχνίδια με μόλις ένα γκολ παθητικό) κι από την άλλη η μέτρια Γαλλία των ομίλων που έδωσε τη θέση της στην πυραυλοκίνητη εμφάνιση κόντρα στην Αργεντινή!

Αυτή είναι η εικόνα του πρώτου ζευγαριού της προημιτελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου 2018, με τον νικητή να αντιμετωπίζει τον νικητή του ζευγαριού Βραζιλία-Βέλγιο (όντας η πιο δυνατή τετράδα των προημιτελικών).

Λίγες ώρες πριν το σπουδαίο παιχνίδι στο Νίζνι Νόβγκοροντ το μεγάλο ερωτηματικό αφορά την παρουσία του Έντισον Καβάνι ο οποίος αφού πέτυχε τα δύο γκολ κόντρα στην Πορτογαλία για τους «16» τραυματίστηκε κι οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα είναι στο αρχικό σχήμα.

Σε μια καλοκουρδισμένη μηχανή όπως αυτή της Ουρουγουάης το να απουσιάζει ένα τόσο σημαντικό γρανάζι είναι ενδεχομένως καθοριστικό, ωστόσο οι παίκτες του Ταμπάρες δεν στηρίζονται στις μονάδες αλλά στο σύνολο κι αυτό είναι που τους επέτρεψε να πάρουν άνετα την πρόκριση από τους ομίλους, να στραγγαλίσουν την πρωταθλήτρια Ευρώπης στους «16» και να απειλούν και τους τρικολόρ.

Απέναντι της όμως βρίσκεται μια ομάδα η οποία έχει δείξει δύο πρόσωπα κι η αλήθεια είναι ότι στην... καλή της μέρα μπορεί να σκορπίσει οποιονδήποτε αντίπαλο, κάτι που κατάλαβαν με άσχημο τρόπο οι Αργεντίνοι στους «16».

Με τον Κιλιάν Εμπαπέ να βγάζει μάτια, αλλά την άμυνα της να προβληματίζει, το ερώτημα όλων είναι αν η ομάδα του Ντεσάμπ βρήκε επιτέλους τον ρυθμό που έψαχνε ή αν αυτό που είδαμε κόντρα στην «αλμπισελέστε» ήταν ένα απλό ξέσπασμα.

Κι έχοντας όμως ως δεδομένο ότι οι μεν λατινοπαμερικάνοι στηρίζονται στην άμυνα τους κι οι Ευρωπαίοι στην επίθεση τους, αυτή η κόντρα αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Όσον αφορά την προϊστορία, σε Μουντιάλ παίζουν για 4η φορά με τις δύο προηγούμενες (2002, 2010) να είναι λευκές ισοπαλίες και την πρώτη (1966) να λήγει 1-0 υπέρ της Ουρουγουάης... Κοινώς πολύ under

Βραζιλία-Βέλγιο
Η δεύτερη κόντρα λατινοαμερικάνων με Ευρωπαίους στη φάση των «8», αλλά εδώ ο τίτλος του φαβορί πάει στην «σελεσάο» αν και αυτό κατά την προσωπική μας άποψη βολεύει τους Βέλγους.

Οι Βέλγοι αφού κατάφεραν να γυρίσουν το ματς με την Ιαπωνία (0-2 στο 52', 3-2 στο 90'+5') έδειξαν ότι έχουν και χαρακτήρα νικητή, αλλά τώρα το «πρέπει» είναι στην απέναντι πλευρά...

«Πρόκειται για εξαιρετική ομάδα κι εγώ πάντα τη θεωρούσα μέσα στα φαβορί για την κατάκτηση του τίλου», είπε χθες ο Τίτε αντιλαμβανόμενος ότι όλη η πίεση έχει πέσει πάνω στην ομάδα του την ίδια ώρα που οι Βέλγοι παραμένουν αήττητοι εδώ και 23 ματς (η τελευταία τους ήττα είναι το 2016 σε ένα φιλικό με την Ισπανία ενώ κι η Βραζιλία σε 25 ματς υπό τις οδηγίες του Τίτε έχει μόλις μία ήττα).

Αυτή θα είναι η 5η αναμέτρηση των δύο ομάδων (3 νίκες η Βραζιλία, 1 το Βέλγιο) με τους Βραζιλιάνους να είναι η χαρά του... under στο Μουντιάλ (4/4 παιχνίδια) και αντιθέτως οι Βέλγοι η χαρά του over (3/4 παιχνίδια).

Η φετινή Βραζιλία είναι ίσως η πιο... Ευρωπαϊκή έκδοση της με εξαιρετική αμυντική λειτουργία και κάλυψη χώρων, αλλά η απουσία του κομβικού Κασεμίρο προκαλεί ερωτηματικά. Ο άσος της Ρεάλ ήταν ο παίκτης κλειδί στην σύνδεση των γραμμών κι αυτό το ρόλο θα κληθεί να παίξει ο Φερναντίνιο που μέχρι στιγμής δεν έχει πείσει για την ηγετική του φυσιογνωμία.

Χωρίς προβλήματα το Βέλγιο με τον Μαρτίνεθ όμως να προβληματίζεται για το αν πρέπει να διατηρήσει τους φουλ επιθετικογενείς Μέρτενς, Καράσκο ή να εμπιστευτεί τους Φελαϊνί., Τσαντλί που γύρισαν το ματς με τους Ιάπωνες.