Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Europa League: Τα φαβορί έχουν τον πρώτο λόγο. Στην μάχη Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ



Η Τσέλσι από τον δωδέκατο όμιλο (αυτός του ΠΑΟΚ) είναι η επικρατέστερη ομάδα όχι μόνο για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά και για την πρωτιά. Απόψε, στη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων, υποδέχεται την ουγγρική Βίντι.

Εχει σίγουρα το ισχυρό πλεονέκτημα για το τρίποντο, που θα τη φέρει πιο κοντά στον επόμενο γύρο με την επίτευξη του 2Χ2. Ακόμη μια ήττα για την πρωταθλήτρια Ουγγαρίας (έχει «υποβιβαστεί» στο Γιουρόπα Λιγκ) θα σημαίνει πιθανότατα τον αποκλεισμό της από τη φάση των «32». Πρόκειται για την παρθενική ευρωπαϊκή αναμέτρησή τους. Επίσης είναι η πρώτη φορά που η Τσέλσι θα συναντήσει ομάδα από την Ουγγαρία για τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της. Από την πλευρά της η Βίντι έχει παίξει (στο παρελθόν) μία φορά με αγγλική ομάδα. Την περίοδο 1984-85 (ως Βιντεότον) είχε αποκλείσει (στα προημιτελικά) στα πέναλτι τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ηταν η χρονιά που έφθασε στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και τον έχασε από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η Τσέλσι παραμένει αήττητη στην έδρα της (σε όλες τις διοργανώσεις) επί τρίμηνο. Οσον αφορά στους αγώνες της στη διοργάνωση παραμένει αήττητη (εντός) από το 2000 με έξι νίκες και δύο ισοπαλίες. Η Βίντι ξεκίνησε φέτος από το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά αποκλείστηκε στα πλέι οφ από την ΑΕΚ. Συνεχίζει στο Γιουρόπα Λιγκ ανεπιτυχώς, αφού άρχισε με ήττα εντός από την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ.

Ευάλωτη εκτός έδρας έχει να επιδείξει (στον θεσμό) μόνο δύο νίκες από το 2006 και μετά (το 2012 τη Γάνδη 3-0 και το 2017 την εσθονική Νόμε Κάλιου 3-0). Στο άλλο παιχνίδι που έχει ελληνικό ενδιαφέρον λόγω Ολυμπιακού (έκτος όμιλος) η Μπέτις υποδέχεται την πρωτάρα σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης Ντουντελάνζ από το Λουξεμβούργο.

Πρόκειται για την παρθενική αναμέτρησή τους, όμως οι ισπανικοί σύλλογοι έχουν επικρατήσει ομάδων από το Λουξεμβούργο και στις δέκα προηγούμενες αναμετρήσεις τους. Η Μπέτις ευελπιστεί στο τρίποντο που θα είναι το πρώτο της εντός, στη διοργάνωση μετά από μια πενταετία. Η Ντουντελάνζ ξεκίνησε από το Τσάμπιονς Λιγκ, συνεχίζει σε αυτή τη διοργάνωση έχοντας να επιδείξει μια ισοπαλία και δύο νίκες στα τρία τελευταία παιχνίδια μακριά από την έδρα της. Από τις σημερινές συγκρούσεις υποψήφιες για τη δεύτερη νίκη είναι μόνον οι Λεβερκούζεν και Ζυρίχη (πρώτος), ενώ όλες οι άλλες έχουν δυσκολότερο έργο.

Ολυμπιακός 

Με στόχο να χτυπήσει τη Μίλαν

Φωτιά στα κόκκινα! Ο Ολυμπιακός πηγαίνει σήμερα το βράδυ μαζί με 6.000 οπαδούς του στο… άντρο της Μίλαν για τη δεύτερη αγωνιστική του Γιουρόπα Λιγκ. Κόκκινοι εναντίον κόκκινων.

Ακόμα ψηλότερο το εμπόδιο από αυτό της Μπέτις, αλλά ο Μαρτίνς δεν πτοείται. Θα παρατάξει έναν φρέσκο Ολυμπιακό με αλλαγές και ηγέτη τον Τουρέ. Το σχέδιό του είναι να… χτυπήσει τη Μίλαν όπως χτυπάει κι εκείνη και να την κερδίσει.

«Η ομάδα μας είναι πλήρης με ποιοτικό ρόστερ. Θα επιλεχθούν όσοι είναι αυτή τη στιγμή σε καλύτερη κατάσταση. Μπορεί το ματς να έρχεται ανάμεσα σε δύο σημαντικά παιχνίδια πρωταθλήματος, αλλά είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Εκτός από το πρωτάθλημα, θέλουμε και μια καλή πορεία στην Ευρώπη. Η Μίλαν παίζει γρήγορα και επιθετικά, θέλει να κυριαρχεί. Βάζει εύκολα γκολ, αλλά και δέχεται γκολ. Επιθετικά θα παίξουμε κι εμείς. Θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στον αντίπαλό μας, να κάνουμε ευκαιρίες». Ο Πορτογάλος αποκάλυψε τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του σήμερα.

Ποντάρει πολλά στο πλούσιο ρόστερ της ομάδας και φυσικά στον Τουρέ.

Ο Ιβοριανός αναμένεται να ξεκινήσει ως «10άρι».

Μίλησε για το αποψινό παιχνίδι και ανέφερε ότι ο Ολυμπιακός είναι γεμάτος νέους, ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που θέλουν όλοι να πάνε πολύ καλά στο Γιουρόπα Λιγκ. Παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν έφτασε κοντά σε ιταλική ομάδα (την Ιντερ του Μαντσίνι), όπως και ότι διατηρεί φιλική σχέση με τον Μαντσίνι.

Ο Μαρτίνς σκέφτεται στην άμυνα να παρατάξει Τοροσίδη, Μεριά, Σισέ, Κούτρη, ενώ μοιρασμένες οι πιθανότητες Γιαννιώτη και Σα κάτω από τα δοκάρια. Γκιγιέρμε, Νάτχο και Τουρέ στη μεσαία γραμμή είναι φαβορί, αλλά διεκδικεί θέση και ο Καμαρά. Στα πλάγια Φετφατζίδης και Ποντένσε με αουτσάιντερ τον Ναχουέλ, ενώ μπροστά θα επιλεχθεί ο Γκερέρο.

Τα φώτα των Ιταλών δημοσιογράφων εκτός από τον Τουρέ τράβηξε και ο Τοροσίδης που έχει 5 χρόνια θητεία σε Ρόμα και Μπολόνια. Μίλησε στην ιταλική εφημερίδα «Gazzetta dello sport» και προειδοποίησε τους γείτονες: «Η Μίλαν μπορεί να έχει καλύτερη ψυχολογία μετά την ευρεία νίκη της επί της Σασουόλο, αλλά μη σας παραπλανά το αποτέλεσμα με τον ΠΑΟΚ. Πριν από αυτό είχαμε κερδίσει όλα τα ματς και φέραμε ισοπαλία με την Μπέτις. Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τον Ολυμπιακό. Είμαστε μια ομάδα που παίζει καλά κι έχει νοοτροπία νικητή».

ΜΙΛΑΝ

Προσεκτικός και ευγενής ο Γκατούζο

To εγκώμιο του Ολυμπιακού έπλεξε ο Τζενάρο Γκατούζο, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παίξει σήμερα ο Ιγκουαΐν, αλλά δεν θέλησε να γίνει πιο ξεκάθαρος. Ο τεχνικός της Μίλαν αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή εμπειρία των «ερυθρολεύκων».

«Στην Ευρώπη όταν παίζεις δεν μπορείς να υποτιμάς κανέναν. Ο Ολυμπιακός παίζει καλό ποδόσφαιρο, διαθέτει μερικούς πολύ έμπειρους παίκτες και είναι επιθετική ομάδα. Παίζουν στην Ευρώπη εδώ και 20 χρόνια και είναι πιο έμπειρη ομάδα από τη σημερινή Μίλαν. Ισως στην επίθεση είναι πιο… τρομακτικός από ό,τι στην άμυνα. Είναι γρήγορη και ποιοτική ομάδα, που άλλαξε πολύ σε σχέση με πέρυσι. Αν δεν κάνεις το τέλειο παιχνίδι εναντίον τους, θα έχεις προβλήματα». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τον αποψινό του αντίπαλο ο Γκατούζο.

Παραδέχθηκε ότι θα αλλάξει κάποια πράγματα σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι του Γιουρόπα Λιγκ κόντρα στην Ντουντελάνζ. Συμφώνησε με τον Πέδρο Μαρτίνς ότι ο όμιλος είναι όμιλος επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ. «Μίλαν, Ολυμπιακός και Μπέτις θέλουν να κερδίζουν και να παίζουν ωραίο ποδόσφαιρο», τόνισε.

Οσο για το αν ο στόχος είναι η κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ, ήταν σαφής: «Προς στιγμήν θέλουμε να περάσουμε αυτή τη φάση. Δύσκολα μπορείς να πεις από την αρχή της χρονιάς ότι πας να πάρεις το τρόπαιο. Υπάρχει και το θέμα της τύχης με τις κληρώσεις».

Δεν υπολογίζει τον τραυματία στόπερ Καλντάρα. Για τον Ιγκουαΐν που προπονήθηκε, είπε ότι μπορεί να παίξει σήμερα, αλλά ξεκαθάρισε ότι η Μίλαν δεν εξαρτάται από αυτόν. Τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι θα ξεκινήσει στην επίθεση ο 20χρονος Κουτρόνε.

Ο Μποναβεντούρα δήλωσε αισιόδοξος για το σημερινό ματς τονίζοντας ότι η ομάδα του ανεβάζει σιγά-σιγά το επίπεδό της και είναι η καλύτερη Μίλαν των τελευταίων ετών.

ΠΑΟΚ

Κόντρα και στον καιρό!

Με φρεσκάδα στην 11άδα θα αναζητήσει απόψε με την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ για την 2η αγωνιστική του Europa League το αποτέλεσμα εκείνο που θα του επιτρέψει να ελπίζει βάσιμα στην πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Ο «Δικέφαλος» που βρίσκεται από χθες στο Μινσκ όπου συνάντησε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με το θερμόμετρο να μην ξεπερνά τους 7 βαθμούς Κελσίου και προπονήθηκε στο γήπεδο της τοπικής Ντιναμό με το χαλάζι να πέφτει και θα μεταβεί σήμερα στην πόλη Μπορισάου όπου εδρεύει η πρωταθλήτρια Λευκορωσίας θέλει ένα θετικό αποτέλεσμα τόσο μετά την εντός έδρας ήττα 1-0 από την πανίσχυρη Τσέλσι στην πρεμιέρα όσο και τη νίκη 2-0 της αντιπάλου του επί της Βίντι. Και ο Ρουμάνος τεχνικός που δεν συμπεριέλαβε στην αποστολή τους Ουάρντα, Καντουρί και Κίτσιου παραδέχθηκε ότι χρειάζονται αλλαγές χωρίς όμως να θελήσει να ανοίξει τα χαρτιά του για το ποιοι θα προβιβαστούν στην 11άδα.

«Το πιο σημαντικό είναι να έχει φρέσκους παίκτες η ομάδα αύριο. Δεν θα σας πω ποιοι θα είναι, αλλά θα παίξουν οι πιο φρέσκοι», είπε ο Λουτσέσκου, για να προσθέσει: «Η κούραση είναι περισσότερο πνευματική, ψυχολογική, γιατί η πίεση σε αυτά τα παιχνίδια ήταν πολύ μεγάλη. Επρεπε να κερδίσουμε γιατί παίζαμε με τους συναγωνιστές μας για τον τίτλο. Επίσης ήταν το ματς με την Τσέλσι κι αυτό με τον Αρη. Παίζοντας κάθε τρεις μέρες δύσκολα παιχνίδια, έπρεπε να έρθουμε και να παίξουμε με τους παίκτες που θα είχαν τις πιο γρήγορες αντιδράσεις μέσα στο γήπεδο. Στο τέλος αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το τεράστιο πνεύμα για την αυτοθυσία. Θέλουμε να προκριθούμε και αυτό θα το κάνουμε πεθαίνοντας μέσα στο γήπεδο». Αναφερόμενος στην Μπάτε επεσήμανε «είναι μία πολύ οργανωμένη ομάδα, δεν θα είναι εύκολο παιχνίδι, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι».

Το πιθανό σχήμα

Ο ΠΑΟΚ πιθανότατα θα ξεκινήσει με τους Πασχαλάκη, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Τόσκα, Κάνιας, Μαουρίσιο, Λημνιό, Ζαμπά, Πέλκα και Πρίγιοβιτς. Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης υπογράμμισε για την πρωταθλήτρια Λευκορωσίας «είναι μια πολύ καλή και σκληρή ομάδα, όμως εμείς θα μπούμε για να παλέψουμε να πάρουμε τους τρεις βαθμούς και τίποτα άλλο» και «ξέρουμε ότι μέσα στην έδρα της είναι δυνατή, γι’ αυτό και απαιτεί να δείξουμε σοβαρότητα από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό».

Στους γηπεδούχους ο τεχνικός τους Αλεξέι Μπάχα τόνισε για τον αντίπαλο «είναι μια ισορροπημένη ομάδα σε όλες τις γραμμές, με καλούς ξένους ποδοσφαιριστές, έμπειρο και ικανό προπονητή, ό,τι ακριβώς ορίζει μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα», ενώ ο Στάνισλαβ Ντραγκούν σχολιάζοντας το αν μια νίκη της Μπάτε σημαίνει και πρόκριση παραδέχθηκε «ας μην προτρέχουμε, πρώτα πρέπει να νικήσουμε και μετά να βγάλουμε συμπεράσματα και επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ δύσκολο, όμως μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Οι γηπεδούχοι αναμένονται να ξεκινήσουν με τους Σχερμπίτσκι, Ρίος, Πολιάκοφ, Φιλιπένκο, Βολόντκο, Μπάγκα, Γιαμπλόνσκι, Ντραγκούν, Ιβανιτς, Στάσεβιτς, Σίγκνεβιτς.