Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Europa League: ΠΑΟΚ και Αστέρας Τρίπολης ρίχνονται στη μάχη των ομίλων



Έτοιμος για την πρεμιέρα στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ είναι ο ΠΑΟΚ. Ο «δικέφαλος του βορρά» που ξεπέρασε με άνεση το εμπόδιο της Μπρόντμπι στα πλέι-οφ της προκριματικής φάσης, ανοίγει την αυλαία με το εκτός έδρας ματς κόντρα στη Γκαμπάλα. 

Ο σύλλογος από το Αζερμπαϊτζάν ήταν αυτός που προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες - αν όχι τη μεγαλύτερη - ντροπή στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία του Παναθηναϊκού, τον οποίο οι Αζέροι απέκλεισαν.

Η τελευταία προπόνηση του Δικεφάλου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Bakcell με τους παίκτες του Ίγκορ Τούντορ να δουλεύουν στην κυκλοφορία της μπάλας με παιχνίδια σε μικρό χώρο, ενώ στο τελευταίο κομμάτι της προπόνησης έκαναν τελειώματα έπειτα από γέμισμα από τα άκρα. Σήμερα το πρωί οι παίκτες του ΠΑΟΚ θα πραγματοποιήσουν ξεμούδιασμα στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει η αποστολή στο Μπακού.

Την προπόνηση του Δικεφάλου παρακολούθησαν ο νέος αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Μάκης Γκαγκάτσης, ο πρόεδρος Ιάκωβος Αγγελίδης, η Μαρία Γκοντσάρεβα και ο Φρανκ Άρνεσεν, ο οποίος νωρίτερα είδε και μεγάλο μέρος της προπόνησης της Γκαμπάλα. Σήμερα αναμένεται στο Μπακού ο Ιβάν Σαββίδης με 60 ομογενείς τους οποίους θα φέρει από τις περιοχές της Ρωσίας, ενώ από Ελλάδα θα αφιχθούν δύο βανάκια που μεταφέρει φιλάθλους τους ΠΑΟΚ.

Η αποστολή του ΠΑΟΚ αποτελείται από τους: Γλύκο , Όλσεν , Μελίσσα , Τζαβέλλα , Βίτορ , Κόστα , Μαλεζά , Κίτσιου , Κωνσταντινίδη , Σάμπο , Χαρίση , Τζιόλη , Γκολάσα , Μυστακίδη , Μακ , Πέλκα , Ροντρίγκες , Ζάιρο , Αθανασιάδη , Μπερμπάτοφ.

Τούντορ: Νίκη και καλή εμφάνιση

Ο τεχνικός του Δικεφάλου στην συνέντευξη τύπου αρχικά ρωτήθηκε για την απουσία του Κάτσε λέγοντας τα εξής: "Έχουμε παίκτες που μπορούν να καλύψουν το κενό του". 

Για τη δυναμικότητα της Γκαμπάλα και αν μοναδικός στόχος για αύριο είναι η νίκη: "Πρώτα από όλα είναι η ομάδα που έχει αποκλείσει τον Παναθηναϊκό σε διπλή αναμέτρηση, αυτό σημαίνει πολλά και πρέπει να τη σεβαστούμε. Έχουμε αναλύσει τη Γκαμπάλα, είναι μια σοβαρή ομάδα, με πολύ καλά στοιχεία στο παιχνίδι της. Είναι μια ομάδα που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ειδικά στο επιθετικό κομμάτι επειδή έχει γρήγορους ποδοσφαιριστές. Θέλω να κερδίζω σε όλα τα παιχνίδια, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Θέλω να δω μια πολύ καλή εμφάνιση από τους ποδοσφαιριστές μου και το αποτέλεσμα είναι συνέπεια της εμφάνισης αυτής".

Για το αν είναι μοναδικός στόχος η νίκη για τον ΠΑΟΚ: "Θέλουμε την νίκη σε όλα τα ματς. Με νοιάζει να δω μια καλή εμφάνιση από την ομάδα μου και το αποτέλεσμα είναι συνέπεια της εμφάνισης αυτής". 

Για την διαφορά απόδοσης του ΠΑΟΚ στα εντός με τα εκτός έδρας ματς: "Δεν συμφωνώ πως η απόδοση είναι διαφορετική εντός και εκτός έδρας. Πρέπει να διαχωρίσουμε τι σημαίνει παίζω καλά και το τι σημαίνει κερδίζω με άνεση. Το αποτέλεσμα κρίνεται από πολλούς παράγοντες, το διαιτητή, τον αγωνιστικό χώρο και την εμφάνιση της ομάδας. Πρέπει να δούμε συνολικά την απόδοση. Δεν συμφωνώ πάντως πως ο ΠΑΟΚ έχει διαφορετική απόδοση εντός και εκτός έδρας".

Για το ότι η Γκαμπάλα απέκλεισε τον Παναθηναϊκό: "Έχω δει τα δύο ματς. Η Γκαμπάλα είναι πολύ δυνατή ομάδα και δεν θα είναι για εμάς ένα εύκολο ματς".

Για τον Φακούντο Περέιρα κι αν θα έχει μεγαλύτερο κίνητρο να παίξει κατά του ΠΑΟΚ: "Θα έχει μεγάλο κίνητρο. Του εύχομαι τα καλύτερα για την σεζόν, αλλά όχι για το αυριανό ματς".

Αν υπάρχει περίπτωση να παίξει ο Ντιμίταρ Μπερμπάτοφ: " Ο Μπερμπάτοφ ήταν καιρό εκτός αγωνιστικής δράσης. Θα δούμε αν παίξει αύριο. Είναι σίγουρο πως θα αρχίσει από τον πάγκο και στην πορεία θα δούμε το τι θα γίνει".

Για το αν μίλησε με τον Κροάτη προπονητή του Αζερμπαϊτζάν, Ρόμπερτ Προσινέτσκι για την Γκαμπάλα: "Ναι και πριν μια ώρα ήμασταν μαζί στο ξενοδοχείο με τον Προσινέτσκι που κάνει πολύ καλά πράγματα με την εθνική ομάδα του Αζερμπαϊτζάν και μιλήσαμε για τον αγώνα".

Για τις απουσίες κάποιων μεταγραφικών αποκτημάτων είπε: "Συμβαίνουν αυτά, δεν είναι κάτι που με απασχολεί πολύ. Μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να έρθει από πρωτάθλημα χαμηλότερης ποιότητας και να χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Το θέμα του Λέοβατς ήταν ίσως και θέμα ατυχίας. Δε με ανησυχεί πολύ αυτό, έχουμε 20 ισάξιους παίκτες".

Για τον Κάτσε και αν ανησυχεί εν όψει του αγώνα με την ΑΕΚ: "Ο Κάτσε νομίζω θα είναι καλά. Δεν νομίζω πως με τους τραυματισμούς έχουμε πρόβλημα. Δεν οφείλεται στην προπόνηση.  Παίκτες που ήρθαν από τη Βοσνία ή την Αυστραλία, τραυματίστηκαν λίγες μέρες μετά. Το αν σε τρεις μήνες έχουμε έναν μυικό τραυματισμό, δεν νομίζω πως είναι πρόβλημα".

Για την πορεία του Σάμπο: "Βελτιώνεται μέρα με την μέρα και προσαρμόζεται. Νομίζω πως θα είναι σημαντικός μέσα στην σεζόν".

Για το ότι το ματς με την ΑΕΚ είναι Τετάρτη αντί Κυριακή: "Ίσως είναι καλύτερο. Θα παίξουν όμως 11 εναντίον 11. Ίσως στην Ευρώπη να είναι πιο εύκολα γιατί οι αντίπαλοι δεν έχουν αμυντικούς προσανατολισμούς σαν  την Ευρώπη".

Για τα συνεχόμενα παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη: "Για μένα είναι ίδια η προετοιμασία σε κάθε παιχνίδι. Θέλουμε σε κάθε παιχνίδι να δίνουμε το 100% για να πάρουμε τη νίκη".

Τις περσινές εμφανίσεις θέλει να επαναλάβει ο Αστέρας Τρίπολης

Έτοιμος για την πρεμιέρα των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ με τη Σπάρτα Πράγας είναι ο Αστέρας. Οι Αρκάδες υποδέχονται τους Τσέχους στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» απόψε στις 22:05 και ολοκλήρωσαν την προετοιμασία τους με μία προπόνηση την Τετάρτη.

Με το πέρας αυτής, ο Στάικος Βεργέτης ανακοίνωσε την αποστολή, στην οποία συμπεριέλαβε 19 ποδοσφαιριστές.

Αναλυτικά, οι «εκλεκτοί» είναι οι Θεοδωρόπουλος, Κοσίτσκι Γκοϊάν, Ζησόπουλος, Σανκαρέ, Αλόκο, Γιαννούλης, Τορμένα, Τσοκάνης, Λούι, Χαμντανί, Ιγκλέσιας, Δημούτσος, Μάσα, Φούντας, Μπερτόλιο, Νίκο Φερνάντες, Γιάννου, Σκούρτης.

Βεργέτης: «Μέταλλο νικητή και ο Αστέρας»

Δε θέλησε να χρίσει κάποιο φαβορί για τη νίκη ο Στάικος Βεργέτης στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του αγώνα της πρεμιέρας των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ με τη Σπάρτα Πράγας.

Ο τεχνικός του Αστέρα τόνισε πως οι Τσέχοι έχουν μέταλλο νικητή, αλλά και ότι αυτό το έχει αποκτήσει και η ομάδα του τα τελευταία χρόνια.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην εξέλιξή του, στους παίκτες της Σπάρτα που θεωρεί επικίνδυνους, στην άνοδο των Αρκάδων και στις ενδεχόμενες αλλαγές που θα γίνουν για το εν λόγω παιχνίδι.

Αναλυτικά, τα όσα είπε:

Για το αν θεωρεί την Σπάρτα φαβορί για το ματς της Πέμπτης: «Συνήθως δεν μου αρέσει να χρίζω κάποιον φαβορί πριν από ένα παιχνίδι γιατί το ποδόσφαιρο πάντα μας διαψεύδει. Βάσει ονόματος, φανέλας και ευρωπαϊκής παρουσίας η Σπάρτα είναι το πιο βαρύ όνομα.

Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε πολύ σε αυτά τα 6 παιχνίδια του ομίλου. Γι' αυτό παλέψαμε όλοι την προηγούμενη χρονιά, να ξανά είμαστε στους ομίλους».

Για τον παίκτη της Σπάρτα που θεωρεί επικίνδυνο: «Σαφώς και υπάρχουν παίκτες επικίνδυνοι, συνήθως οι επιθετικοί, έχει πολύ καλούς επιθετικούς η Σπάρτα όπως και κεντρώους που μπορούν να μεταβιβάσουν στους επιθετικούς όσο και να τελειώσουν και οι ίδιοι τις φάσεις».

Για το αν ο έχει ομοιότητες με τον Ζοσέ Μουρίνιο: «Εγώ είμαι μέλος του προπονητικού τιμ του Αστέρα εδώ και δέκα χρόνια. Η αρχική μου θέση ήταν προπονητής φυσικής κατάστασης, μετά βοηθός προπονητή και αναλυτής. Ισπανικά έμαθα παράλληλα λόγω του ότι είχαμε ισπανόφωνους παίκτες.

Ήξερα και την αγγλική γλώσσα και εκτέλεσα χρέη διερμηνέα του εκάστοτε προπονητή.

Πίστευα και πιστεύω, για να μπορέσεις να υποστηρίξεις το έργο σου σε όποια δουλειά και να είσαι πρέπει να δημιουργήσεις βάσεις, να σε κάνουν ικανό εργάτη.

Το να εξελιχτώ σε έναν άνθρωπο του ποδόσφαιρου, ο δρόμος είναι η γλώσσα, η ανάλυση που περιβάλουν το ποδόσφαιρο για να βρίσκομαι σε έναν μεγάλο σύλλογο όπως είναι ο Αστέρας. Αν αυτό το κάνουν και άλλοι συνάδελφοι, τότε ναι μοιάζω με αυτούς και αυτοί με μένα».

Για το τι τον φοβίζει περισσότερο, οι αδυναμίες του Αστέρα ή τα πλεονεκτήματα της Σπάρτα: «Σε οποιονδήποτε αγώνα σε προβληματίζουν και τα δύο. Νομίζω ότι προετοιμάζεσαι κατάλληλα αν αφήσεις το ένα από τα δύο όλοι οι προπονητές έρχονται να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες της ομάδας τους και τα καλά σημεία του αντίπαλου. Δουλέψαμε όλη την εβδομάδα και για τα δύο. Στο γήπεδο θα αναπτυχθούν τα δυνατά μας σημεία και θα καλύψουμε τις αδυναμίες μας».

Για την άνοδο του Αστέρα στην ευρωπαϊκή βαθμολογία της UEFA: «Το σίγουρο είναι ότι το ελπίζουμε, αν θα γίνει ή όχι δεν το γνωρίζουμε. Είναι 6 παιχνίδια μπροστά, ο Αστέρας 9 χρόνια στη Σούπερ Λίγκα καταφέρνει για τέταρτη συνεχόμενη χρόνια να εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Δεν καταλαμβάνει πολύ μέρος στα σάιτ και στις εφημερίδες, δεν έχει δημοσιότητα που του αξίζει, φροντίζει ο ίδιος να στρέψει από μόνος του χτυπώντας το καμπανάκι της δημοσιότητας με την πορεία του».

Για το αν θα αποκτήσει πιο γρήγορο ρυθμό η αναμέτρηση, σε σχέση με το ποια ομάδα θα σκοράρει πρώτη: «Βλέποντας την Σπάρτα και βλέποντας τα δικά μας παιχνίδια, δεν θα ξεφύγει σαν μοντέλο μας το παιχνίδι. Περισσότερο θα εξαρτηθεί από ένα γκολ αν ανοίξει το παιχνίδι ή όχι.

Κατ' αρχάς είναι φυσιολογικό μια ομάδα σαν την Σπάρτα να έρχεται για την νίκη και να είναι αυτή η φιλοδοξία της, έχει όνομα, ιστορία, πρωταθλήματα Τσεχίας, έχει μέταλλο νικητή. Αυτό το μέταλλο το έχει αποκτήσει και ο Αστέρας.

Γι' αυτό δεν μένει πεσμένος μετά από ήττα, αυτό το έχει αποδείξει κιόλας όλα αυτά τα χρόνια και αυτό ελπίζουμε να ξανά συμβεί. Σε ό,τι αφορά για τις αλλαγές, αν θα υπάρξουν τις αλλαγές δεν τις καθορίζουν τα αποτελέσματα, τις καθορίζουν η ανάλυση του αντιπάλου και όχι αν χάνουμε ή αν κερδίζουμε. Ενδεχομένως να υπάρξουν κανά δυο αλλαγές το πολύ, όχι παραπάνω».