Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 -

Υψηλή χοληστερίνη: Τι την προκαλεί και πώς να την αντιμετωπίσετε



Η χοληστερίνη συχνά συνδέεται με σοβαρές καρδιοαγγειακές παθήσεις, αλλά η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη από ό,τι νομίζουμε.

 

Αντί να την αντιμετωπίζουμε ως έναν άμεσο κίνδυνο, είναι πιο χρήσιμο να κατανοήσουμε τον ρόλο της και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ρυθμίσουμε τα επίπεδά της.

Η χοληστερίνη δεν είναι απόλυτα κακή. Είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, καθώς συμβάλλει στην κατασκευή των κυτταρικών μεμβρανών και στην παραγωγή σημαντικών ορμονών.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι μεταφορικών μορίων που επηρεάζουν την επίδραση της χοληστερόλης στο σώμα μας:

  • LDL (Low-Density Lipoprotein), γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη, επειδή συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών
  • HDL (High-Density Lipoprotein), η «καλή» χοληστερόλη, που απομακρύνει την πλεονάζουσα χοληστερόλη από το αίμα.

Το πρόβλημα δεν είναι η χοληστερόλη αυτή καθαυτή, αλλά η ανισορροπία μεταξύ LDL και HDL.

Η διατροφή παίζει ρόλο, αλλά όχι όπως νομίζετε.

Μόνο το 20% της χοληστερόλης προέρχεται από τις τροφές. Όμως οι διατροφικές μας επιλογές μπορούν να επηρεάσουν το πώς το σώμα μας διαχειρίζεται την παραγόμενη χοληστερόλη.

Νούμερο ένα έχθρός είναι τα κορεσμένα λίπη και η ζάχαρη.

Τροφές όπως: Φοινικέλαιο, λάδι καρύδας Επεξεργασμένα κρέατα (λουκάνικα, μπέικον) Γλυκά, αρτοσκευάσματα και τηγανητά …μπορούν να οδηγήσουν το ήπαρ στην υπερπαραγωγή LDL, αυξάνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Παράλληλα, η ζάχαρη φαίνεται να μειώνει την HDL.

Η λύση βρίσκεται στις έξυπνες διατροφικές επιλογές

 

Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά λίπη και τα σάκχαρα με:

Φυτικές ίνες: Βρώμη, όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως, που μειώνουν την απορρόφηση χοληστερόλης.

Υγιή λιπαρά: Λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες) πλούσια σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που αυξάνουν την HDL και περιορίζουν τη συσσώρευση LDL.

Η άσκηση είναι το άλλο μισό της λύσης

Η αερόβια άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία) βοηθά στη μείωση της LDL και στην αύξηση της HDL.

Επιπλέον, μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία.

Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά και πλούσιας σε φυτικές ίνες, σε συνδυασμό με τακτική άσκηση, μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τη «κακή» χοληστερόλη και να προστατεύσει την καρδιά μας.

Και, φυσικά, ο τακτικός έλεγχος είναι το πρώτο βήμα για την πρόληψη.