Τρίτη 30 Μαΐου 2023 -

Το σώμα προειδοποιεί: Έτσι θα καταλάβετε τον καρκίνο του δέρματοςΠαρά το γεγονός ότι καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του σώματός μας – και είναι πολύ σημαντικό για την επιβίωσή μας – σπάνια αντιμετωπίζουμε το δέρμα μας με την αγάπη, τη φροντίδα και τον σεβασμό που του αξίζει.

Συνήθως, αγνοούμε όλα τα προειδοποιητικά σημάδια που μας στέλνει!

Οι μώλωπες, οι φακίδες και τα εκ γενετής σημάδια μπορεί να μην φαίνονται επικίνδυνα, αλλά θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιες σοβαρές ανησυχίες όπως είναι το μελάνωμα – η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος, ένα άτομο πεθαίνει από μελάνωμα κάθε 57 λεπτά. Και αν έχετε υποστεί περισσότερα από πέντε ηλιακά εγκαύματα στη ζωή σας, η πιθανότητα να αναπτύξετε μελάνωμα υπερδιπλασιάζεται.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για την ανίχνευση των σημείων και των συμπτωμάτων του καρκίνου του δέρματος.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ελέγξετε λεπτομερώς το σώμα σας, αφού πρώτα διαβάσετε τα παρακάτω.

Ασυμμετρία

Ένα φυσιολογικό, καλοήθες μελάνωμα, θα πρέπει να είναι απόλυτα συμμετρικό.

Το «κακό» μελάνωμα, είναι συνήθως αυτό με ακανόνιστο σχήμα. Οπότε, τα ασύμμετρα μελανώματα είναι αυτά που πρέπει να ελέγχονται οπωσδήποτε από γιατρό.
Περίγραμμα

Οι μη καρκινικές ελιές έχουν ομαλά, ομοιόμορφα σύνορα. Τα περιγράμματα τους είναι συνήθως σαφώς καθορισμένα και έχουν μια προφανή μορφή.

Ένα «κακό» μελάνωμα έχει γρατζουνιές, άνισα και θολά σύνορα. Δεν έχει σαφές σχήμα. Αυτές οι κρεατοελιές μπορεί να είναι καρκίνος και πρέπει να εξεταστούν.
Χρώμα

Ένα μη καρκινικό μελάνωμα είναι συνήθως καφέ και το χρώμα τους είναι ομοιόμορφο.

Οι βλάβες του μελανώματος συνήθως αναγνωρίζονται από την παρουσία πολλών χρωμάτων και αποχρώσεων. Η ανομοιόμορφη κατανομή του χρώματος μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου.
Διάμετρος

Οι καλοήθης ελιές συνήθως δεν είναι μεγαλύτερες από το μέγεθος μιας διαμέτρου 6mm.

Αν έχετε κάποιο σημείο δέρματος μεγαλύτερο από αυτό, μπορεί να σημαίνει αλλοίωση του μελανώματος. Ο γιατρός σας πρέπει να το εξετάσει.
Εξέλιξη

Αν παρατηρήσατε ότι ένα σημείο στο δέρμα σας έχει αλλάξει σχήμα, χρώμα ή μέγεθος, θα μπορούσε να είναι ένα κακό σημάδι.

Αν νομίζετε ότι έχετε δει μια αλλαγή στο δέρμα σας, φροντίστε να ενημερώσετε τον δερματολόγο σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε το δέρμα σας και να αποφύγετε τον καρκίνο;

Ξεκινήστε εφαρμόζοντας αντιηλιακό καθημερινά – όχι μόνο όταν βρίσκεστε στην παραλία ή δίπλα στην πισίνα. Βεβαιωθείτε ότι το αντιηλιακό σας έχει τουλάχιστον 15 δείκτη προστασίας και ότι προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB, καθώς και οι δύο είναι πολύ επιβλαβείς για το δέρμα μας.

Μείνετε μακριά από τα σολάριουμ, τα οποία εκθέτουν τους χρήστες σε άμεσες ακτίνες UVA και UVB. Επίσης, προκαλούν πρόωρη γήρανση και μπορεί να οδηγήσουν σε οφθαλμικές παθήσεις ή καρκίνο.

Εξετάστε κάθε εκατοστό του σώματός σας, όχι μόνο στα προφανή μέρη. Αν και το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα σε εκτεθειμένο στον ήλιο δέρμα, μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τα πόδια σας, τα δάχτυλα των ποδιών σας, τα νύχια σας, ακόμα και την ευαίσθητη περιοχή.

Τέλος, ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος είναι να προγραμματίσετε ετήσιες εξετάσεις με τον δερματολόγο σας.