Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024 -

Πώς το fast food προκαλεί σοβαρές ορμονικές ασθένειεςΑν θέλετε να τρώτε υγιεινά, θα πρέπει να ξεχάσετε μια για πάντα το fast food, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ζάχαρη και λίπος.

Μια νέα μελέτη έρχεται να αποκαλύψει ότι το fast food είναι πηγή συγκεκριμένων χημικών ουσιών, που ονομάζονται φθαλικές ενώσεις, οι οποίες έχουν συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως την ορμονική διαταραχή και τον χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων.

Η νέα έκθεση, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Health Perspectives, έδειξε ότι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερο fast food είχαν επίσης και υψηλότερα επίπεδα δύο ουσιών που σχετίζονται με τις φθαλικές ενώσεις. Πρόκειται για δύο χημικές ενώσεις που έχουν την ιδιότητα να κάνουν μια πλαστική συσκευασία πιο εύκαμπτη.

"Το ίδιο φάσμα χημικών συγκεντρώσεων που μετρήθηκε σε αυτά τα άτομα (σ.σ. δηλαδή εκείνους που έτρωγαν συχνά fast food) αντιστοιχεί με το εύρος χημικών ουσιών που έχουν μετρηθεί σε άλλες επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα για δυσμενείς επιπτώσεις των ενώσεων αυτών στην υγεία του ανθρώπου", αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Ami Zota, επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικής και εργασιακής υγείας στο Ινστιτούτο Milken της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου George Washington στις ΗΠΑ.

1364474016 Pizza - Fast food Serie

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η σύγχρονη διατροφή είναι πηγή έκθεσης σε χημικές ουσίες από τις πλαστικές συσκευασίες, όπως οι φθαλικές ενώσεις και δισφαινόλη-Α, και ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα σε βάθος χρόνου. Η νέα μελέτη είναι η μεγαλύτερη που εξετάζει την έκθεση του ανθρώπου σε χημικές ουσίες από τα fast food συγκεκριμένα.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από περισσότερους από 8.800 ανθρώπους, που ανέφεραν λεπτομερώς όλα τα τρόφιμα που κατανάλωσαν τις τελευταίες 24 ώρες και στη συνέχεια έδωσαν ένα δείγμα ούρων ο καθένας τους.

Οι ερευνητές εντόπισαν δύο συγκεκριμένα υποπροϊόντα φθαλικών ενώσεων: τις ουσίες DEHP και DINP. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που πήραν το 35% ή περισσότερο του συνόλου των θερμίδων τους από fast food στις τελευταίες 24 ώρες, είχαν περίπου 24% υψηλότερα επίπεδα της DEHP σε σύγκριση με εκείνους ανθρώπους που δεν είχαν φάει fast food. Το αντίστοιχο ποσοστό για την ουσία DINP ήταν 40!