Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Πόνος στη μέση: Πώς ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να μας ανακουφίσει και να μας θεραπεύσει...



Οι περισσότεροι έχουμε συχνότερα ή σπανιότερα πόνο στη μέση που μπορεί ακόμη και να μας καθηλώσει και να μας κρατήσει μακριά από τις καθημερινές δραστηριότητες για αρκετές ημέρες.  Πώς μπορεί ο φυσιοθεραπευτής να δώσει τη λύση στο πρόβλημά μας και κυρίως πώς θα μας βοηθήσει να το αποφύγουμε στο μέλλον;

Γράφει ο φυσιοθεραπευτής Σεραφείμ Πετρομιανός

 

       Ο πόνος στη μέση είναι κατά κύριο λόγο μυοσκελετικός δηλαδή προέρχεται από τα οστά, τις αρθρώσεις, τους συνδέσμους, τους μυς και τα νεύρα. Συνήθως είναι αποτέλεσμα ξαφνικού τραυματισμού ή τραυματισμού λόγω υπερβολικής πίεσης στην περιοχή.

Όταν για παράδειγμα σκύβουμε αδέξια για να σηκώσουμε κάποιο φορτίο ή όταν διατηρούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα ακατάλληλη στάση σώματος στην καρέκλα του γραφείου μας, δημιουργούμε μικροτραυματισμούς που προκαλούν πόνο.

Συχνές αιτίες πόνου στη μέση προκαλούν

  • Η  δισκοκήλη
  • Η μυϊκή καταπόνηση
  • Το σπάσιμο συνδέσμων
  • Το Κάταγμα
  • Το Τραύμα

Ο φυσιοθεραπευτής ειδικεύεται στην αξιολόγηση και τη θεραπεία του πόνου της μέσης. Στην πρώτη επίσκεψη θα λάβει το ιατρικό ιστορικό και θα σας ζητήσει να εκτελέσουμε μια σειρά ασκήσεων για να προσδιορίσει ποιες πιθανές κινήσεις ή στάσεις επιδεινώνουν τον πόνο. Έτσι θα είναι σε θέση να διαγνώσει την αιτία του προβλήματος και  να σχεδιάσει το σωστό σχέδιο θεραπείας για την περίπτωσή μας.

Η θεραπεία μπορεί να χωριστεί σε 4 στάδια:

1. Ανακούφιση του πόνου και προστασία

Η διαχείριση του πόνου είναι πολύ σημαντική στα αρχικά στάδια της θεραπείας. Ο φυσιοθεραπευτής  βοηθά στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής χρησιμοποιώντας μια σειρά από τεχνικές προσαρμοσμένες στην περίπτωσή σας που μπορεί να περιλαμβάνουν: μασάζ μαλακών ιστών, περίδεση ή χρήση ζώνης, χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Επίσης συνιστώνται ασκήσεις για την ανακούφιση του πόνου.

2. Αποκατάσταση της κίνησης και της δύναμης

Μόλις μειωθεί ο πόνος, είναι σημαντικό να ανακτήσουμε την κανονική κίνηση και τη δύναμή μας. Αυτό επιτυγχάνεται με την εκτέλεση συγκεκριμένων ασκήσεων που θα μας υποδείξει ο φυσιοθεραπευτής.

3. Επαναφορά πλήρους λειτουργίας

Εάν ο πόνος έχει περιορίσει τη συμμετοχή μας σε δραστηριότητες, χόμπι ή ακόμη και στην ίδια την εργασία μας, τότε το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει την αποκατάσταση της λειτουργίας της μέσης ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις δραστηριότητες αυτές.

4. Αποτροπή υποτροπής

Αν η αποκατάσταση δεν γίνει όπως πρέπει τότε αυξάνεται η πιθανότητα επανεμφάνισης του πόνου. Για να μειώσουμε την πιθανότητα αυτή είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε σε όλες τις φάσεις θεραπείας και να εκτελούμε ανελλιπώς τις συνιστώμενες ειδικές ασκήσεις.

 

Τον φυσιοθεραυπευτή Σεραφείμ Πετρομιανό τον βρίσκουμε στο κέντρο αποκατάστασης Physical therapy που βρίσκεται στην οδό Θησέως 56, στο Χαλάνδρι.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106826200 & 6937626299