Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οκτώ απλοί τρόποι για να είστε πάντα σε φόρμα



Το να είστε fit και υγιής δε σημαίνει ότι πρέπει να προπονήστε για ώρες κάθε ημέρα και να μην τρώτε τίποτα παρά μόνο στήθος κοτόπουλο και μπρόκολο σε κάθε γεύμα.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πιο αποτελεσματικές (και λιγότερο οδυνηρές!) συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε, οι οποίες όχι μόνο θα σας βοηθήσουν να φτάσετε σε ένα καλό σημείο βραχυπρόθεσμα, αλλά θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε έτσι και σε μακροπρόθεσμη βάση.

Αυτές οι οκτώ συνήθειες είναι εύκολο να εφαρμοστούν στον καθημερινό τρόπο ζωής σας, και θα σας βοηθήσουν να είστε fit και υγιής για μια ζωή:

1. Σταματήστε τις δικαιολογίες

Ξέρω, είστε πολύ απασχολημένη για να πάτε στο γυμναστήριο. Χρειάζεται αρκετός  χρόνος για να παρασκευάσετε ένα υγιεινό μεσημεριανό γεύμα και είναι πολύ σκληρό το να φάτε κάτι υγιεινό στη δουλειά. Θα γυμναστείτε στο σπίτι, αλλά δεν ξέρετε πώς ακριβώς.

Όλες αυτές οι δικαιολογίες ισχύουν κατά κάποιο τρόπο, και ναι, όλοι τις έχουν σκεφτεί. Ωστόσο, αν θέλετε πραγματικά να γίνετε – και να παραμείνετε – fit και υγιής, θα πρέπει να παραιτηθείτε από τις δικαιολογίες σας και να αρχίσετε να κάνετε την υγεία και τη φόρμα σας κορυφαία προτεραιότητα.

2. Περπατήστε περισσότερο

Ακόμα κι αν πηγαίνετε στο γυμναστήριο έξι ημέρες την εβδομάδα, το πραγματικό κλειδί για τη δια βίου γυμναστική είναι απλώς να είστε πιο δραστήρια και να περπατάτε περισσότερο στην καθημερινή σας ζωή. Προσπαθήστε να κάνετε μια συνειδητή προσπάθεια να περπατάτε όπου κι αν βρίσκεστε: για ψώνια, για τον απογευματινό καφέ σας ή για μια βόλτα μετά το δείπνο με την οικογένειά σας. Έχετε ως στόχο τουλάχιστον 10.000 βήματα την ημέρα.

3. Μην είστε συνεχώς σε στέρηση

Παρόλο που μπορεί να φανεί ως ασυνέπεια, η προσπάθεια να είστε πάντα «τέλεια» με τη διατροφή σας, στην πραγματικότητα δεν είναι μια καλή μακροπρόθεσμη στρατηγική για να αδυνατίσετε ή να παραμείνετε σε φόρμα. Η στέρηση του γλυκού και των τροφίμων που αγαπάτε θα σας οδηγήσει πάλι στα ίδια τρόφιμα, όταν βρεθείτε σε μια στιγμή αδυναμίας.

Αντ’ αυτού, δοκιμάστε να ακολουθήσετε τη στρατηγική 80/20: φάτε υγιεινά περίπου το 80% του χρόνου, στη συνέχεια αφήστε τον εαυτό σας να απολαύσει κάποιες λιχουδιές. Απλά βεβαιωθείτε ότι είναι πραγματικά νόστιμες!

4. Βρείτε δραστηριότητες που σας κινητοποιούν

 

Αντί να πηγαίνετε για καφέ ή να κάθεστε με τον υπολογιστή στον καναπέ, δοκιμάστε να βρείτε μερικές δραστηριότητες που εσείς και οι φίλοι σας απολαμβάνετε να κάνετε μαζί. Πηγαίνετε για μια βόλτα με το ποδήλατο, κάντε μια γραφική πεζοπορία, πηγαίνετε για μπάνιο- η λίστα είναι ατελείωτη! Όχι μόνο θα κινηθείτε, αλλά θα διασκεδάσετε περισσότερο.

5. Κάντε πιο σύντομες τις προπονήσεις σας

Όταν πρέπει να προγραμματίσετε μια ώρα ή περισσότερες για μια προπόνηση, φυσικά δεν είναι πάντα εφικτό το να βρείτε χρόνο. Όταν όμως μετατρέπετε όλη την προπόνησή σας σε μια αποτελεσματική, δυναμική προπόνηση 10-20 λεπτών, που γυμνάζει ολόκληρο το σώμα σας και σας αφήνει μούσκεμα στον ιδρώτα, δε θα έχετε πλέον την ίδια δικαιολογία για να παραλείψετε την προπόνησή σας. Απλά θυμηθείτε να γυμναστείτε σκληρά!

6. Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα

Πολλοί άνθρωποι υποτιμούν τη σημασία της νυχτερινής ανάπαυσης, αλλά είναι σημαντικό για τη μακροπρόθεσμη υγεία σας να παρέχετε στο σώμα σας ένα σωστό ύπνο κάθε βράδυ. Και αν η σκέψη για τη μακροπρόθεσμη υγεία σας δεν είναι αρκετή ως κίνητρο, θυμηθείτε αυτό: ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί επίσης να παρεμποδίσει την προσπάθειά σας να αδυνατίσετε, λόγω των αυξημένων επιπέδων κορτιζόλης. Δοκιμάστε να κοιμάστε επτά έως οκτώ ώρες κάθε νύχτα σε τακτική βάση.

7. Βρείτε τρόπους να απολαύσετε τα λαχανικά σας

Τα λαχανικά είναι γεμάτα με σημαντικά θρεπτικά συστατικά που κρατούν το σώμα σας υγιές και οι φυτικές ίνες που περιέχουν σας κρατούν χορτάτη. Έτσι, αν δεν αγαπάτε τις σαλάτες, βρείτε τρόπους για να κάνετε τα λαχανικά σας ενδιαφέροντα: ψήστε τα με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, ρίξτε τους μια γευστική σάλτσα με λεμόνι και μουστάρδα και έτσι θα τα συμπαθήσετε κάπως περισσότερο. Αν δεν τα περιφρονείτε, είναι πολύ πιο πιθανό να τρώτε λαχανικά σε τακτική βάση.

8. Σταματήστε να έχετε εμμονή με την απώλεια βάρους

Τέλος, η εμμονή με την απώλεια βάρους είναι αντιπαραγωγική! Το να κάνετε τον εαυτό σας αγχωτικό, προκαλεί τρελά πράγματα στο σώμα σας και τελικά θα δυσκολευτείτε περισσότερο να χάσετε βάρος. Απλά, ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και η απώλεια των κιλών θα έρθει ως φυσικό αποτέλεσμα!