Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οι τροφές που προστατεύουν την καρδιά



Η υγεία της καρδιάς είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνολική υγεία του ανθρώπου. Η σωστή διατροφή προστατεύει την καρδιά εφόσον συντρέχουν άλλες προϋποθέσεις, όπως η διατήρηση φυσιολογικού βάρους.
Πολλοί κάνουν το λάθος να επικεντρώνονται σε κάποια τρόφιμα, πιστεύοντας ότι αυτά θα τους αλλάξουν τη ζωή, όπως το σκόρδο, ταυτόχρονα όμως ακολουθούν κακή διατροφή, πλούσια σε κορεσμένα λίπη και trans-λιπαρά.
Αυτό φυσικά αποτελεί μια αυταπάτη. Στη σωστή διατροφή τα θρεπτικά συστατικά αλληλοβοηθούνται για την επίτευξη του στόχου που εν προκειμένω είναι η καρδιά και τα αγγεία.
Στις τροφές που λειτουργούν ευεργετικά στην καρδιά περιλαμβάνονται τα Ω3 λιπαρά, οι πολυφαινόλες και οι διαλυτές φυτικές ίνες.
Τέτοιες θα βρείτε στη βρώμη και στους ξηρούς καρπούς. Οι διαλυτές φυτικές ίνες φέρνουν σε μια ισορροπία τη χοληστερόλη του οργανισμού, βοηθώντας τις περιπτώσεις υπερχοληστερολαιμίας.
Ο γενικός κανόνας είναι ότι για να προστατεύσετε την καρδιά σας δεν χρειάζονται θυσίες και στερήσεις, αλλά μικρές αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες.
Καφές
Ο καφές και το τσάι βοηθούν στην προστασία της καρδιάς. Η ισορροπημένη κατανάλωση καφεΐνης, 2-3 κούπες καφέ την ημέρα, μπορεί να φέρει σε μια καλύτερη ισορροπία την υγεία των αγγείων και να απομακρύνει το ενδεχόμενο εμφάνισης διαβήτη. Προσοχή όμως: Η υπερκατανάλωση φέρνει αντίθετα αποτελέσματα, καθώς βάζει σε κίνδυνο την υγεία των αγγείων και της καρδιάς.
Φρέσκα μυρωδικά
Το δεντρολίβανο, η ρίγανη και το θυμάρι περιέχουν αντιοξειδωτικά.
Μαύρα φασόλια
Περιέχουν θρεπτικές ουσίες, όπως φυλικό οξύ, αντιοξειδωτικά και μαγνήσιο, μαζί με ίνες που βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερόλης και του σακχάρου.
Πορτοκάλια
Περιέχουν πηκτίνη, μια ίνα που καταπολεμά τη χοληστερόλη, καθώς και κάλιο που βοηθά στον έλεγχο της πίεσης. Έρευνα έδειξε ότι τα πορτοκάλια μπορεί να οδηγήσουν τα αγγεία σε καλύτερη λειτουργία και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.
Καρότα
Μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου και να απομακρύνουν την πιθανότητα διαβήτη. Περιέχουν διαλυτές ίνες που βοηθούν στη διατήρηση των σωστών επιπέδων χοληστερόλης.
Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
Ενώ οι τροφές με χαμηλά λιπαρά συνιστώνται συχνά για την υγεία των οστών, μπορούν να βοηθήσουν και στην υπέρταση. Το γιαούρτι έχει διπλάσιο ασβέστιο και κάλιο σε σχέση με το γάλα. Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τα λιπαρά, επιλέγοντας προϊόντα χαμηλών ή καθόλου λιπαρών.
Γλυκοπατάτες
Περιέχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ίνες και λυκοπένιο.
Αμύγδαλα
Περιέχουν φυτικές στερόλες, ίνες και καλά λιπαρά. Μια χούφτα την ημέρα μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης.
Καρύδια
Μια μικρή χούφτα την ημέρα μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και τη φλεγμονή στις αρτηρίες της καρδιάς. Περιέχουν ωμέγα 3 μονοακόρεστα λιπαρά και ίνες.
ΠΗΓΗ: onmed.gr