Τρίτη 20 Μαΐου 2025 -

Ο Δήμος Αθηναίων έδωσε εντολή για εκκένωση και αναστολή λειτουργίας, για λόγους απολύμανσης



Σε συναγερμό τέθηκαν οι υγειονομικές αρχές, μετά το κρούσμα μηνιγγίτιδας που έκανε την εμφάνιση του, στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας. Δόθηκε επείγουσα εντολή για άμεση εκκένωση πέντε σχολείων και αναστολή λειτουργίας για δύο μέρες. Αυτή η εξέλιξη, έφερε αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα, σε μαθητές και στους γονείς.

Η εντολή για την άμεση απομάκρυνση των μαθητών πέντε σχολείων στους Αμπελόκηπους, δόθηκε σήμερα έπειτα από τον εντοπισμό κρούσματος μηνιγγίτιδας, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Ο λόγος για το 6ο ΕΠΑΛ Αθηνών, όπου και εντοπίστηκε το περιστατικό, το οποίο συστεγάζεται σε κτήριο στην οδό Νέστου 5 στην πλατεία Μαβίλη, μαζί με άλλα τέσσερα σχολεία το 7ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Α’ ΑΘΗΝΑΣ, το ΙΕΚ Αμπελοκήπων, το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο και το ΕΕΕΚ Κωφών και Βαρήκοων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες διατάχθηκε από το Δήμο Αθηναίων εκκένωση και αναστολή λειτουργίας για λόγους απολύμανσης, ενώ τα μαθήματα αναμένεται να γίνουν με τηλεκπαίδευση.

 

Η μηνιγγίτιδα είναι οξεία λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος με συμμετοχή των μηνίγγων. Στους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες περιλαμβάνονται ιοί, βακτήρια όπως μηνιγγιτιδόκοκκος, πνευμονιόκοκκος και Gram (-) μικρόβια, μύκητες, το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης κ.ά. Ειδικότερα, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος (μηνιγγίτιδα / σηψαιμία από μηνιγγιτιδόκοκκο) αποτελεί ένα σοβαρό νόσημα, το οποίο σπάνια μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.

Ποιοι είναι οι κύριοι φορείς της νόσου στην κοινότητα και πώς μπορεί να περιοριστεί η μετάδοση;

Ασυμπτωματικοί φορείς μηνιγγιτιδόκοκκου είναι το 10% περίπου του γενικού πληθυσμού, αλλά τα ποσοστά κυμαίνονται από 2% σε παιδιά που δεν παρακολουθούν παιδικό σταθμό έως και 24-37% σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες ηλικίας 15-24 ετών. Η μετάδοση του παθογόνου γίνεται με άμεση επαφή από άτομο σε άτομο με σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων και περιορίζεται με την εφαρμογή μέτρων αναπνευστικής προστασίας.

 

Παρατηρούνται εποχικές εξάρσεις ή εξάρσεις σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες;

Στην Ευρώπη και τη χώρα μας, η επίπτωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι μεγαλύτερη τον χειμώνα και την άνοιξη. Το νόσημα παρουσιάζει την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης σε βρέφη και μικρά παιδιά, στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών.

Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα με υψηλότερη επίπτωση της μηνιγγίτιδας;
Κατά περιόδους είναι πιθανόν να εμφανιστεί έξαρση κρουσμάτων σε μια ορισμένη περιοχή. Στην παρούσα φάση ωστόσο, δεν πληρούνται τα κριτήρια έξαρσης κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε καμία περιοχή της χώρας.

Πώς παρακολουθεί ο ΕΟΔΥ την εξάπλωση της μηνιγγίτιδας και ποια μέτρα λαμβάνονται σε περίπτωση επιδημίας;

Ο ΕΟΔΥ επιτηρεί επιδημιολογικά τη μηνιγγίτιδα ως σύνολο, δηλαδή τόσο τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο όσο και τη λοιπή βακτηριακή και την άσηπτη μηνιγγίτιδα.

 

Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας το οποίο προβαίνει σε ταυτοποίηση και τυποποίηση των αιτιολογικών παραγόντων που προκαλούν βακτηριακή μηνιγγίτιδα. Ειδικότερα σε περιπτώσεις έξαρσης κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου πραγματοποιείται μοριακή γονοτύπηση και ανίχνευση του υπεύθυνου κλώνου που προκαλεί τη νόσο ή την έξαρση κρουσμάτων.

Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ εκδίδει σχετικές οδηγίες που αφορούν στη χορήγηση χημειοπροφύλαξης στις στενές επαφές των ασθενών με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, για την πρόληψη των δευτερογενών κρουσμάτων, δεδομένου ότι η έγκαιρη χορήγηση χημειοπροφύλαξης στις στενές επαφές αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο για την προστασία από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο.

Η απόφαση για εμβολιασμό στο περιβάλλον των κρουσμάτων λαμβάνεται κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της ΕΕΕ, κατόπιν αξιολόγησης των επιδημιολογικών δεδομένων.

Τι επιπλέον μέτρα προτείνονται για την προστασία από τη μηνιγγίτιδα εκτός του εμβολιασμού;

Σημαντικά προληπτικά μέτρα για την προστασία από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο εκτός του εμβολιασμού αποτελούν:

  • Η ενημέρωση του κοινού για την ανάγκη αποφυγής στενής επαφής και έκθεσης σε σταγονίδια
  • Η ελάττωση του συγχρωτισμού
  • Η άμεση χορήγηση χημειοπροφύλαξης στις στενές επαφές των κρουσμάτων