Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νόμιζε ότι ΑΥΤΟ ήταν σπυράκι, αλλά ήταν καρκίνος! Δείτε το σημάδι που ανέβασε στο Facebook



Αν εντοπίσετε μια καινούργια “ελιά” ή ασυνήθιστο σημάδι στο δέρμα σας, μην το αγνοήσετε και κλείστε επιτόπου ένα ραντεβού με τον δερματολόγο σας. Μπορεί να αποδειχτεί ζήτημα ζωής και θανάτου!

Αυτό αποδείχτηκε στην περίπτωση της 40χρονης Keely Jones από την Β. Καρολίνα στις ΗΠΑ. Εντόπισε ένα, σχεδόν ανεπαίσθητο, σημάδι στον δεξιό της κρόταφο. Έμοιαζε με μια ελαφρώς κοκκινωπή ελιά, ή σημαδάκι.

Πολλοί θα το είχαν αγνοήσει, αλλά ευτυχώς η Keely θορυβήθηκε και πήγε στον δερματολόγο για εξέταση. Το αποτέλεσμα; Το σημάδι ήταν καρκίνος του δέρματος! Συγκεκριμένα ήταν δερματικό σύμπτωμα βασικοκυτταρικού καρκινώματος.

Το post στο Facebook

Η ίδια αποφάσισε να μοιραστεί στο Facebook την περιπέτειά της, προκειμένου να μας θορυβήσει όλους, σχετικά με τα ανεπαίσθητα συμπτώματα που μπορεί να έχει ένας καρκίνος στο δέρμα.

“Βλέπετε αυτό το μικροσκοπικό σημαδάκι στην πρώτη εικόνα; Αυτό ήταν το μοναδικό που φαινόταν στην επιδερμίδα”, έγραψε στην δημοσίευσή της στο Facebook. Αποδείχτηκε ότι ο περισσότερος καρκίνος του δέρματος ήταν κρυμμένος κάτω από την επιφάνεια του δέρματός της. Χρειάστηκε τρεις χειρουργικές επεμβάσεις για να αφαιρέσει όλο βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

Όπως αναφέρει η ίδια, πρόσεξε το σημάδι, που έμοιαζε με σπυράκι, καθώς έκανε καθαρισμό προσώπου σε αισθητικό. Εκείνος παρατήρησε το κοκκινωπό σημάδι και της πρότεινε να δει έναν δερματολόγο. “Δεν έχω συνήθως κηλίδες στο πρόσωπό μου, γι' αυτό ήταν ασυνήθιστο για μένα να έχω ένα τέτοιο σημάδι”, είπε η 40χρονη και πρόσθεσε: “Νόμιζα ότι ήταν απλώς ένα 'δύσκολο' και 'επίμονο' σπυράκι, γι' αυτό συνέχισα να το σκαλίζω και κάθε φορά απλώς άνοιγε λίγο και αιμορραγούσε, αλλά δεν έφευγε”.

Η Jones είπε ότι δεν έκανε solarium και απέφυγε τον ήλιο. Ελπίζει ότι αυτές οι εικόνες θα ευαισθητοποιήσουν όποιον τις βλέπει. “Μοιράστηκα αυτές τις φωτογραφίες γιατί γνωρίζω ότι μπορεί να είναι ακατανόητο, ή σοκαριστικό να τις βλέπεις στο newsfeed σου. Αλλά αν αυτό το post ενθαρρύνει ακόμη και ΕΝΑ άτομο να εξεταστεί από δερματολόγο, τότε αξίζει τον κόπο”, έγραψε στο Facebook.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος. Συνήθως αναπτύσσεται σε μέρη που τα βλέπει ο ήλιος, όπως το κεφάλι, ο λαιμός και τα χέρια, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Αυτά τα ύποπτα στίγματα είναι συχνά ροζ, ή παίρνουν το χρώμα του δέρματός σας. Μερικές φορές είναι πιο 'γυαλιστερά', φολιδωτά, ή κηρώδη. Μπορεί επίσης να αιμορραγούν, να ξεφουσκώσουν και να δημιουργήσουν '”κρούστα”, όπως έγινε στην περίπτωση της Keely.

Αν και το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί επίσης μοιάζει με σπυράκι, ή κηλίδα, δεν συμπεριφέρεται ως τέτοιο. “Φανταστείτε ένα σπυράκι που φαίνεται να 'φτιάχνει', αλλά μετά επανεμφανίζεται”, λέει η δρ. Ariel Ostad, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Εάν εντοπίσετε ένα σημάδι που αλλάζει, διογκώνεται, ή αιμορραγεί, μιλήστε άμεσα με έναν δερματολόγο!

Αν εντοπιστεί εγκαίρως, όπως στην περίπτωση της 40χρονης Keely Jones, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα θεραπεύεται απολύτως. Αλλά αν το αγνοήσετε μπορεί να εξαπλωθεί, να καταστρέψει το δέρμα, τους ιστούς και ακόμη και τα οστά.