Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μπαλέτο- 10 λόγοι να το ξεκινήσετε



Το μπαλέτο είναι μια τέχνη που απαιτεί σκληρή προπόνηση και άρτια τεχνική. Είτε κάποιος ασχοληθεί επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά ακολουθώντας την τεχνική του ως μορφή εξάσκησης κερδίζει πολλά οφέλη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αξίζει να ασχοληθείτε με το μπαλέτο.

1. Για να καταλάβετε καλύτερα το σώμα σας

Η δομημένη και μεθοδική προσέγγιση της εκπαίδευσης του μπαλέτου σας ενθαρρύνει να μάθετε για το σώμα, τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες σας. Αυτή η γνώση θα σας βοηθήσει να ασχοληθείτε με άλλα είδη χορού ή αθλήματα.

2. Για σωστή στάση του σώματος

Οι χορευτές μπαλέτου είναι γνωστοί για τη χάρη τους και την σωστή στάση του σώματος τους. Ακόμα και έχετε χρόνια να ασχοληθείτε με το μπαλέτο, ίσως πολλοί σας ρωτούν εάν είστε χορευτής και αυτό οφείλεται στη στάση του σώματος. Και η χάρη δεν είναι απλώς μια φυσική ιδιότητα αλλά μια πτυχή της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς σας.

3. Για να χτίσετε ισχυρούς μύες

Η σωστή εκπαίδευση στο μπαλέτο μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ισχυρούς, μη ογκώδεις μύες. Θα αναπτύξετε δύναμη ώστε να μπορείτε να ασχοληθείτε με άλλα είδη χορού ή σπορ ακόμα κι αν το μπαλέτο δεν είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός σας.

4. Για να αποκτήσετε καλή τεχνική

Η τεχνική του μπαλέτου αποτελεί τη βάση για άλλες μορφές χορού, ιδιαίτερα για τη τζαζ και το σύγχρονο. Όταν μαθαίνετε τις κινήσεις θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο λεξιλόγιο της τεχνικής, αλλά η διαφορά αποτυπώνεται περισσότερο στην ποιότητα και στο στυλ χορού.

5. Για να πετύχετε αρτιότητα σε άλλα είδη χορού

Τα μαθήματα μπαλέτου βοηθούν να βελτιώσετε την τεχνική σας αλλά ταυτόχρονα βοηθούν να μάθετε και άλλες μορφές χορού. Οι χορευτές που έχουν κλασική εκπαίδευση ξεχωρίζουν πάντα από το πλήθος γιατί έχουν εξαιρετικά καθαρή τεχνική. Η σωστή στάση του σώματος και η ευλυγισία στα οποία επικεντρώνεται το μπαλέτο μπορούν να βοηθήσουν και σε άλλα στυλ χορού, ιδιαίτερα στο σύγχρονο χορό και στην τζαζ.

6. Για να καταλάβετε το παραδοσιακό ρεπερτόριο

Το μπαλέτο έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από τις αυλές του 15ου αιώνα της Ιταλίας. Η τεχνική και το ύφος του μπαλέτου έχουν αλλάξει πάρα πολύ με τα χρόνια, ωστόσο η ίδια η τέχνη διατηρείται μέσω των δασκάλων που μεταφέρουν τη γνώση, αλλά και μέσω των αναβιώσεων του παραδοσιακού ρεπερτορίου. Από τα ρομαντικά μπαλέτα όπως το Les Sylphides μέχρι την κλασική Λίμνη των Κύκνων και τα νεοκλασικά αριστουργήματα του Balanchine, κάθε έργο του ρεπερτορίου αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας του χορού και της τέχνης. Η εκμάθηση και η κατανόηση ορισμένων έργων από το ρεπερτόριο θα αποτελέσει σημαντικό κομμάτι στην καριέρα ενός καλλιτέχνη, με ότι και αν ασχοληθεί.

7. Για να μάθετε λίγα Γαλλικά

Pas de chat, en croix, battement frappé... Η ορολογία του μπαλέτου είναι σημαντική όχι μόνο για να σας διδάξει τα ονόματα των βημάτων, αλλά και για την κατανόηση της ποιότητας της κίνησης. Μπορείτε να μάθετε τουλάχιστον ένα μέρος μιας άλλης γλώσσας, η οποία θα είναι πιο πρακτική από ό,τι νομίζετε.

8. Για να καταλάβετε καλύτερα τη μουσική και το ρυθμό

Μπορεί η μουσική του μπαλέτου να φαίνεται πιο αργή και πιο απαλή, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι εξαιρετικά περίπλοκη από άποψη ρυθμού, δομής και ποιότητας. Η καλή γνώση της κλασικής μουσικής που είναι χαρακτηριστική της παραδοσιακής εκπαίδευσης του μπαλέτου, θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τα στοιχεία της μουσικής και να τα χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε το χορό σας σε οποιοδήποτε στυλ.

9. Για να τα πηγαίνετε καλύτερα στις οντισιόν

Οι χορευτές που εκπαιδεύονται στο μπαλέτο δεν ξεχωρίζουν μόνο για την τεχνική τους στις οντισιόν. Γεγονός είναι ότι οι περισσότερες οντισιόν ξεκινάνε με μπαλέτο στη μπάρα. Πρέπει σε κάθε οντισιόν να βάλετε τα δυνατά σας και να δείξετε ότι έχετε καλή τεχνική του μπαλέτου.

10. Για να νιώσετε την ομορφιά του μπαλέτου

Το μπαλέτο χρειάζεται σκληρή προπόνηση αλλά είναι εντυπωσιακό. Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο το κοινό είναι τόσο ενθουσιασμένο με την τέχνη και αυτός είναι ότι οι κορυφαίοι χορευτές κάνουν τα πιο απίστευτα πράγματα και τα κάνουν να φαίνονται αβίαστα. Μην εστιάζετε μόνο στην τεχνική τελειότητα αλλά μερικές φορές αφήστε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από την ομορφιά, την παράδοση και τον ρομαντισμό του μπαλέτου και της μουσικής.