
Οι θεραπείες υπογονιμότητας αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, δεδομένης της σημαντικής εξέλιξης της τεχνολογίας, της ανάπτυξης νέων φαρμάκων και της καλύτερης πρόσβασης στις συγκεκριμένες υπηρεσίες υγείας.
Η χρήση της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία και περίπου 2% των γεννήσεων στις ΗΠΑ προέρχονται από κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Χαρακτηριστικά, το εγκεφαλικό ευθύνεται για το 7% των θανάτων που σχετίζονται με εγκυμοσύνη στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι μελέτες που συσχετίζουν τη θεραπεία υπογονιμότητας με το εγκεφαλικό εμφανίζουν μεικτά αποτελέσματα.
Το αποτέλεσμα είναι τα τελευταία χρόνια να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή σε αυτές τις πιθανές ανεπιθύμητες εκβάσεις, εστιάζοντας περισσότερο στις καρδιαγγειακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά.
Πρόκειται για αναδρομική μελέτη που συμπεριέλαβε 31.339.991 εγκύους, οι οποίες γέννησαν μεταξύ 2010 και 2018, με στόχο την αξιολόγηση του κινδύνου νοσηλείας από αιμορραγικά και ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία υπογονιμότητας. Τα δεδομένα για τη μελέτη προήλθαν από τη βάση δεδομένων Nationwide Readmissions Database, που τηρεί δεδομένα από νοσοκομεία 28 πολιτειών των ΗΠΑ.
Τα ευρήματα της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία υπογονιμότητας σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας για εγκεφαλικό εντός 12 μηνών από τον τοκετό. Και γι΄ αυτό οι ειδικοί προτείνουν να γίνεται έλεγχος κινδύνου και έγκαιρη παρακολούθηση ώστε να μειωθούν οι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό πριν και μετά τον τοκετό.