Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024 -

«Καμπανάκι» Παγώνη για τον κοκκύτηΤην ανησυχία της για την έξαρση του κοκκύτη εξέφρασε η Ματίνα Παγώνη κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης το πρωί της Παρασκευής 7/6. «Πέρυσι ακριβώς την ίδια εποχή είχαμε 9 κρούσματα και φέτος έχουμε 320», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Όντως υπάρχει πρόβλημα και σωστά ο ΕΟΔΥ έκανε ανακοινώσεις», είπε στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, «πέρυσι ακριβώς την ίδια εποχή, το πρώτο 5μηνο, είχαμε 9 κρούσματα και φέτος έχουμε 320».

«Όλο αυτό το διάστημα ξεφύγαμε από τους εμβολιασμούς, τους έχουμε αφήσει στην άκρη, αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό που φοβόμαστε στην ιστορία του κοκκύτη, εκτός του ότι έχει τον πυρετό και αυτόν τον βασανιστικό βήχα, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, είναι οι επιπλοκές του: πνευμονία, εγκεφαλίτιδα και οι σπασμοί που κάνουν τα μωρά. Για αυτό υπάρχουν τα δύο εμβόλια, πρέπει να τα κάνουν», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα κρούσματα είναι:

  • 57,8% παιδιά – έφηβοι
  • 25,2% βρέφη
  • 14,8% βρέφη κάτω των δύο μηνών

«Η κλινική εικόνα ενός ασθενούς με τον κοκκύτη είναι τραγική. Δεν μπορεί να πάρει ανάσα, δεν μπορεί να σταθεί. Ο βήχας δημιουργεί εμετό στα μικρά μωρά και μία κατάσταση που δεν μπορείς να τα κρατήσεις στο σπίτι», συμπλήρωσε η Ματίνα Παγώνη.

«Μπορεί να κρατήσει και 4 βδομάδες και παραπάνω. Είναι δύσκολος ο κοκκύτης. Για τα μικρά παιδιά είναι ό,τι χειρότερο», δήλωσε κλείνοντας η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.