Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 -

Γρίπη και κρυολόγημα: Πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας – Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετεΗ γρίπη και το κρυολόγημα μπορεί μερικές φορές να σοβαρέψουν ανεξέλεγκτα.

Πώς μπορεί άραγε να καταλάβει κανείς ότι έχουν αρχίσει να «γυρνάνε» σε κάτι πιο σοβαρό;

«Η γρίπη και το κρυολόγημα φυσιολογικά έχουν σύντομη διάρκεια, αν και μερικά συμπτώματά τους (π.χ. κόπωση) μπορεί να επιμείνουν έως δύο εβδομάδες», απαντά διδάσκων Γενικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, στο Σικάγο.

Επιπλέον, «στη διάρκειά τους οι ασθενείς βρίσκουν παροδική ανακούφιση με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και με άφθονα υγρά και ξεκούραση».

Αν, όμως, μετά από λίγες μέρες τα συμπτώματα επιδεινώνονται αντί να βελτιώνονται, μπορεί να υποδηλώνουν κάτι πιο σοβαρό, συνεχίζει. Επομένως χρειάζονται αξιολόγηση από τον γιατρό. Να επικοινωνήσετε επίσης οπωσδήποτε με τον γιατρό, εάν έχετε ένα ή περισσότερα από τα εξής συμπτώματα:

  • Επίμονο έμετο
  • Βήχα που διαρκεί επί περισσότερες από 10 ημέρες
  • Βήχα με πρασινωπά-κίτρινα φλέγματα
  • Πόνο στο στήθος
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Παρατεταμένο υψηλό πυρετό (πάνω από 38,8 βαθμούς Κελσίου)

Άμεσα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας και εάν παρουσιάσετε βελτίωση και ύστερα επιδεινωθείτε. Το ίδιο και εάν εκδηλώσετε ξαφνικά πυρετό, ενώ έχουν περάσει μερικές μέρες που είχατε μόνο συνάχι και βήχα.

Να θυμάστε ότι ειδικά η γρίπη μπορεί να εξελιχθεί σε βρογχίτιδα ή πνευμονία. Από την επιπλοκή αυτή κινδυνεύουν περισσότερο οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Ωστόσο μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας και υποκείμενης κατάστασης υγείας.