Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Εξόφληση οφειλομένων ποσών ζητούν οι γιατροί από τον ΕΟΠΥΥ



Την καταβολή του υπολοίπου 10% των οφειλόμενων για τις ιατρικές επισκέψεις των ετών 2012, 2013, 2014 και 2015, ζητούν οι γιατροί από τον ΕΟΠΥΥ, μέσω επιστολής που απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στον πρόεδρο του οργανισμού, Δημήτρη Κοντό. 

Οι γιατροί κάνουν λόγο για μακροχρόνια καθυστέρηση στην καταβολή των ποσών που χρωστά ο ΕΟΠΥΥ και ζητούν την άμεση διευθέτηση του θέματος. Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν στις νόμιμες διαδικασίες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον όρο 19 των Συμβάσεων για την Διενέργεια Ιατρικών Επισκέψεων και Εκτέλεση Ιατρικών Πράξεων που έχουν συναφθεί μεταξύ των παρόχων υγείας (ιατρών-εργαστηρίων-Πολυϊατρείων) και του ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός καταβάλλει ως προκαταβολή το 90% του αιτούμενου ποσού εντός 45 ημερών μετά από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο. Στη συνέχεια ακολουθεί η εκκαθάριση των υποβληθέντων λογαριασμών και η αποπληρωμή του υπολοίπου 10%. 

Αναβάθμισης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Παράλληλα, σε ξεχωριστή επιστολή του ο ΙΣΑ ζητά την αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με ειδική αναφορά στα εκτός προστασίας σκευάσματα.

Όπως αναφέρεται, με την απόφαση Γ5: 34043/11-6-2015 (ΦΕΚ Β’ 117) ενεργοποιήθηκε μεν ο έλεγχος των ελάχιστων ποσοστιαίων στόχων συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. 

Ωστόσο, η ενημέρωση αυτή αφορά μόνο στα γενόσημα σκευάσματα ενώ θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και ποια σκευάσματα, τα οποία είναι πρωτότυπα μεν αλλά εκτός προστασίας (off patent), εντάσσονται στη συγκεκριμένη κατηγορία. 

Ο ΙΣΑ θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν οι ιατροί να γνωρίζουν τα πρωτότυπα φάρμακα εκτός προστασίας τα οποία προσαρτώνται στο ποσοστό των γενοσήμων, και ζητά να υπάρξει σχετική ρύθμιση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.