Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αυξήσεις σε 350 φάρμακα από το 2023..



Να αυξήσουν τις τιμές σε πάνω από 350 φάρμακα στις ΗΠΑ σχεδιάζουν μια σειρά από φαρμακοβιομηχανίες ανάμεσά τους οι Pfizer, GlaxoSmithKline, Bristol Myers Squibb, AstraZeneca και Sanofi.

Η αναπροσαρμογή προς τα πάνω των τιμών προγραμματίζεται για τις αρχές Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με δεδομένα που αναλύθηκαν από την ερευνητική εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης 3 Axis Advisors.

Οι αυξήσεις αναμένεται να έρθουν καθώς η φαρμακευτική βιομηχανία προετοιμάζεται για την εφαρμογή του νόμου που αφορά στη μείωση του πληθωρισμού. Τον επίμαχο νόμο ψήφισε η κυβέρνηση Μπάιντεν (IRA) και επιτρέπει στο κυβερνητικό πρόγραμμα υγείας Medicare να διαπραγματεύεται απευθείας τις τιμές για ορισμένα φάρμακα από το 2026. Ο κλάδος αντιμετωπίζει επίσης τον πληθωρισμό και την αλυσίδα εφοδιασμού, που οδήγησαν σε υψηλότερο κόστος παραγωγής.

Οι αυξήσεις είναι στις τιμές καταλόγου, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν εκπτώσεις προς φαρμακεία και άλλες εκπτώσεις.

Ρεκόρ αυξήσεων από το 2015

Το 2022, οι παραγωγοί φαρμάκων αύξησαν τις τιμές σε περισσότερα από 1.400 φάρμακα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η 46brooklyn, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση τιμολόγησης φαρμάκων που σχετίζεται με την 3 Axis. Πρόκειται για τις περισσότερες αυξήσεις από το 2015.

Η διάμεση αύξηση της τιμής των φαρμάκων ήταν 4,9% πέρυσι, ενώ η μέση αύξηση διαμορφώθηκε σε 6,4%, σύμφωνα με το 46brooklyn. Και τα δύο στοιχεία είναι χαμηλότερα από τα ποσοστά πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι φαρμακοβιομηχανίες διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις στο 10% ή κάτω – μια πρακτική του κλάδου που ακολουθείται από πολλές μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες από τότε που δέχθηκαν πυρά για πάρα πολλές αυξήσεις τιμών στα μέσα της τελευταίας δεκαετίας.

Ο Antonio Ciaccia, πρόεδρος της 3 Axis, είπε ότι οι φαρμακοποιοί έχουν επικεντρωθεί στην κυκλοφορία των φαρμάκων τους σε υψηλότερες τιμές λόγω της προσοχής που δίνεται στις ετήσιες αυξήσεις των τιμών.

Περισσότερες τιμές φαρμάκων είναι πιθανό να ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου – ιστορικά ο μήνας όπου οι φαρμακοβιομηχανίες αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους.