Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Με ποιες ασθένειες συνδέεται – Νέα έρευνα



Τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η ρύπανση του αέρα είναι περισσότερα απ' ό,τι νόμιζαν οι ειδικοί, αποκαλύπτει η μεγαλύτερη έως σήμερα έρευνα για το θέμα.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν επιβαρύνει μόνο την καρδιά και το αναπνευστικό, αλλά σχετίζεται με πολλά νοσήματα, ακόμα και με τη σηψαιμία.

Αυτό αποκαλύπτει μία νέα, μεγάλη μελέτη, που υποδηλώνει ότι ο αριθμός των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ρύπανση μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος απ' ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες.

Η μελέτη βασίζεται στην ανάλυση στοιχείων από 95 εκατομμύρια ηλικιωμένους. Επιβεβαιώνει ότι η έκθεση στους ρύπους βραχυπρόθεσμα αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας για:

Μη υπερτασική, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
Πνευμονία
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και βρογχεκτασία
Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου
Καρδιακή αρρυθμία
Στεφανιαία νόσο και άλλες καρδιοπάθειες
Αναπνευστική ανεπάρκεια
Νόσο του Πάρκινσον
Επιπλοκές του σακχαρώσους διαβήτη
Φλεβίτιδα, θρομβοφλεβίτιδα και θρομβοεμβολή
Ταυτοχρόνως, όμως, αποκαλύπτει πως αυξάνεται και ο κίνδυνος νοσηλείας για:

Σήψη (σηψαιμία)
Διαταραχές υγρών και ηλεκτρολυτών
Οξεία και μη ειδική νεφρική ανεπάρκεια
Ουρολοιμώξεις
Λοιμώξεις του δέρματος και του υποδόριου ιστού
Τα ευρήματα αυτά εξέπληξαν τους ερευνητές. «Περιμέναμε ότι θα βρούμε τους συνήθειες υπόπτους. Τελικά, όμως, αναδύθηκαν πολλά ακόμα νοσήματα», δήλωσε η ερευνήτρια Dr Francesca Dominici, καθηγήτρια Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Πως έγινε η μελέτη
Η νέα μελέτη, η οποία είναι η μεγαλύτερη έως σήμερα για το θέμα, δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση BMJ.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερα από 95 εκατομμύρια ασφαλισμένους στις ΗΠΑ. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν ηλικία 65 ετών και άνω. Εισήχθησαν στα αμερικανικά νοσοκομεία την περίοδο 2000-2012, πάσχοντας από 214 διαφορετικά νοσήματα και διαταραχές.

Οι ερευνητές συνέκριναν την ημερομηνία εισαγωγή τους με την ποιότητα του αέρα εκείνη και την προηγούμενη ημέρα. Η έρευνα εστιάστηκε στα επίπεδα των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο κάτω από 2,5 μm (PM2,5). Τα σωματίδια αυτά παράγονται, μεταξύ άλλων, από τα οχήματα και τους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι επιστήμονες έλαβαν επίσης υπ' όψιν την ηλικία, την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, ακόμα και το σωματικό βάρος των ασθενών. Συνυπολόγισαν επίσης τις διακυμάνσεις στην ατμοσφαιρική θερμοκρασία και άλλους κλιματικούς παράγοντες.

Τα στοιχεία τους έδειξαν ότι ακόμα και μια μικρή αύξηση στην ατμοσφαιρική ρύπανση έχει επιπτώσεις στις εισαγωγές για τα προαναφερθέντα νοσήματα.

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος από τη ρύπανση
Ακόμα και μια αύξηση των επιπέδων των PM2,5 κατά 1 μικρογραμμάριο ανά κυβικό μέτρο αέρα, ήταν αρκετή για να αυξηθεί έως και 0,40% ο κίνδυνος νοσηλείας για τις προαναφερθείσες παθήσεις. Ενδεικτικά, με κάθε τέτοιου είδους αύξηση στα επίπεδα των ρύπων, ο κίνδυνος αυτός αυξανόταν κατά:

0,14% για την μη υπερτασική, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και την πνευμονία
0,15% για τη σήψη (σηψαιμία)
0,18% για την ουρολοίμωξη
0,21% για τις επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη
0,23% για την οξεία και μη ειδική νεφρική ανεπάρκεια
0,24% για τις διαταραχές υγρών και ηλεκτρολυτών
0,40% για διάφορα αναπνευστικά προβλήματα
Οι αυξήσεις αυτές μοιάζουν πολύ μικρές. Ωστόσο η αύξηση στα επίπεδα των PM2,5 κατά 1 μικρογραμμάριο παρατηρήθηκε σε περισσότερες από 122 ημέρες κάθε χρονιάς που εξετάστηκε.

Επιπλέον, οι διαφορές αυτές αθροιστικά είχαν ως συνέπεια 634 περισσότερους θανάτους τον χρόνο. Επιπλέον, οδηγούσαν σε πρόσθετο ιατρικό κόστος 100 εκατομμυρίων δολαρίων, για την ενδονοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή φροντίδα των ασθενών.

«Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι οι επιπτώσεις των PM2,5 στην υγεία δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένα όργανα. Είναι πολυσυστηματικές και προφανώς πηγάζουν από διεργασίες που αφορούν όλο το σώμα. Τέτοιες διεργασίες είναι η φλεγμονή, οι λοιμώξεις και η διαταραχή της ισορροπίας υγρών και ηλεκτρολυτών», εκτίμησε η Dr Dominici.

Και πρόσθεσε πως τα νέα ευρήματα ενισχύουν την ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων για την ατμοσφαιρική ρύπανση.