Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ελληνες γιατροί αφαίρεσαν όγκο από τον εγκέφαλο με τον ασθενή ξύπνιο! (Βίντεο)



Μια 29χρονη, μητέρα ενός μωρού μερικών μηνών, η οποία διαγνώστηκε πριν από λίγες εβδομάδες με όγκο στον εγκέφαλο «πρωταγωνίστησε» σε μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν Ηospital Center» υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Νευροχειρουργικής κ. Βασίλειου Ζέρρη και της επιστημονικής ομάδας του, διεκδικώντας πλέον με απόλυτη επιτυχία τον πρώτο ρόλο και στη ζωή της. 

H 29χρονη χειρουργήθηκε στο ελληνικό νοσοκομείο με την πιο εξελιγμένη παγκοσμίως τεχνική της χειρουργικής όγκων εγκεφάλου, την κρανιοτομία σε εγρήγορση  (awake craniotomy) όπως είναι ο επιστημονικός όρος. 

«Με τη συγκεκριμένη μέθοδο ο ασθενής παραμένει ξύπνιος, ώστε να χαρτογραφείται η περιοχή του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνη για τις λειτουργίες της κίνησης και της ομιλίας.

Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή αφαίρεση του όγκου ενώ διατηρούνται παράλληλα άθικτα τα κέντρα του εγκεφάλου, τα οποία ελέγχουν την ομιλία ή την κίνηση» εξηγεί, μιλώντας αποκλειστικά στο protothema.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο  Τέξας και καθηγητής Νευροχειρουργικής στο European University της Κύπρου, Διευθυντής της Β’ Νευροχειρουργικής Κλινικής και του Κέντρου Πόνου και  Σπονδυλικής Στήλης του «Ερρίκος Ντυνάν Hospital Centre» κ. Βασίλειος Ζέρρης. 

Στις ΗΠΑ διενεργούνται εκατοντάδες περιστατικά χειρουργικής εγκεφάλου με αυτήν την τεχνική κάθε χρόνο, ωστόσο στην ελληνική πραγματικότητα η ιατρική αυτή πράξη μόλις αρχίζει να εγγράφεται στα πρακτικά των χειρουργείων και τις επιστημονικές δημοσιεύσεις. Ο Ελληνας νευροχειρουργός έχοντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία από τις ΗΠΑ πιστώνεται την επιτυχή επέμβαση κρανιοτομίας σε εγρήγορση στο ιδιωτικό νοσοκομείο. 

Η τεχνική χρησιμοποιείται για την αφαίρεση όγκων οι οποίοι εντοπίζονται κοντά σε κέντρα του εγκεφάλου υπεύθυνα για σημαντικές  λειτουργίες, πχ ομιλία και κίνηση. Όπως ακριβώς ήταν ο όγκος της νεαρής μητέρας – ένα αστροκύττωμα το οποίο εκτεινόταν στο κέντρο εκείνο του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση καθώς και στο κέντρο που ελέγχει την σκέψη για την κίνηση. «Στόχος μας ήταν να αφαιρέσουμε τον όγκο χωρίς να επηρεαστούν τα δύο αυτά κέντρα του εγκεφάλου. Αν επηρεαζόταν το κέντρο που ελέγχει την κίνηση, η ασθενής θα έμενε παράλυτη. Με τη βοήθεια εξελιγμένου μικροσκοπίου, ενδοσκοπίου και νευροπλοήγησης, έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε περιοχές του εγκεφάλου σε μεγάλο βάθος μέσα από μικροσκοπικές τομές. Στο συγκεκριμένο περιστατικό γνωρίζαμε πως πρέπει κινηθούμε στα δύο προαναφερθέντα κέντρα, στις περιοχές 4 και 6 σύμφωνα με τη χαρτογράφησή μας» λέει ο κ. Ζέρρης. 

Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορους όγκους  εγκεφάλου, όπως γλοιώματα, μηνιγγιώματα, αδενώματα υπόφυσης, ακουστικά νευρινώματα καθώς και σε αγγειακές δυσπλασίες, όπως ανευρύσματα και αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες.

Προϋπόθεση για τη διενέργεια της τεχνικής είναι η ιδιαίτερη συνεργασία νευροχειρουργού με τον αναισθησιολόγο. Με την εισαγωγή του στο χειρουργείο ο ασθενής ναρκώνεται ώστε οι χειρουργοί να προχωρήσουν στην κρανιοτομή. Αυτό έγινε και στην περίπτωση της γυναίκας. Μάλιστα, προκειμένου να προληφθεί η ψυχολογική πτώση της ασθενούς στο ενδεχόμενο του ξυρισμένου κρανίου της για τις ανάγκες της επέμβασης, η ομάδα του Δρος Ζέρρη εφάρμοσε την τεχνική της αφαίρεσης του τριχωτού της κεφαλής μόνο από σε πολύ μικρή περιορισμένη επιφάνεια στο πίσω μέρος του κρανίου, στο σημείο της κρανιοτομής, αφήνοντας ανέπαφη την πλούσια κώμη της 29χρονης. 

Αμέσως μετά την κρανιοτομή, ανέλαβε δράση η αναισθησιολόγος κυρία Ιωσηφίνα Γιανακκίκου, ξυπνώντας την ασθενή. «Ζητούμενο είναι ο ασθενής να βρίσκεται σε εγρήγορση, να επικοινωνεί με τους γιατρούς του την ώρα της επέμβασης και με τις απαντήσεις του να συμβάλλει στον καθορισμό με ακρίβεια της περιοχής που πρέπει να χειρουργηθεί, στη χαρτογράφηση και στη συνέχεια στην αφαίρεση του όγκου» λέει ο καθηγητής. 

Η συμμετοχή της 29χρονης επιτεύχθηκε μέσω της ηλεκτρικής διέγερσης των επίμαχων κέντρων του εγκεφάλου με ειδική συσκευή. «Βρίσκουμε χωροταξικά τα κέντρα του εγκεφάλου που μας ενδιαφέρουν και τα ερεθίζουμε ηλεκτρικά.  Στην περίπτωση που ο ασθενής απαντήσει θετικά στη διέγερση, ότι δηλαδή μουδιάζει το χέρι, το πόδι ή η γλώσσα, ο νευροχειρουργός γνωρίζει επακριβώς το αντίστοιχο κέντρο του εγκεφάλου. Η χαρτογράφηση αυτή τού επιτρέπει να κινείται εκτός των κρίσιμων σημείων, αφαιρώντας μόνον τον όγκο» εξηγεί. 

Επί 4 ώρες η ομάδα του Δρος Ζέρρη χαρτογραφούσε και αφαιρούσε τον χαμηλής επιθετικότητας όγκο της γυναίκας. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας η 29χρονη υποβλήθηκε σε νάρκωση και πάλι για να γίνει το κλείσιμο της τομής στο κρανίο της. Στη συνέχεια παρέμεινε στη ΜΕΘ για ένα 24ωρο.

Η έξοδός της από το νοσοκομείο της άφησε στο πίσω μέρος του κρανίου της μια μικρή ουλή περίπου 6 εκατοστών και μια μικρή μετεχγειρητική αδυναμία για δύο εβδομάδες. Μετά από το διάστημα αυτό επέστρεψε και πάλι κανονικά σε όλες τις δραστηριότητές της, εκπλήσσοντας τους Ελληνες ειδικούς με τη δύναμη και το θάρρος της – καθώς το περιθώριο που δίνεται σε ανάλογες επεμβάσεις για πλήρη επάνοδο είναι πολύ μεγαλύτερο, έως και μήνες- και αποδεικνύοντας εμπράκτως τη θέλησή της να συνεχίσει να «πρωταγωνιστήσει» στη ζωή του παιδιού της, της οικογένειάς της και να συνεχίσει να γράφει νέα επεισόδια στη δική της ζωή.