Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2023 -

«Dream Chaser»...το διαστημικό ταξί της NASA

Στη δημοσιότητα έδωσε η «Sierra Nevada Corporation» εικόνες από τις εγκαταστάσεις που κατασκευάζεται το «Dream Chaser» το σκάφος που κατασκευάζει η εταιρεία για λογαριασμό της NASA.

Πρόκειται για ένα σκάφος που ανήκει στην κατηγορία των διαστημοπλάνων μπορεί να λειτουργεί δηλαδή και ως συμβατικό αεροπλάνο και ως διαστημόπλοιο. 

Μπορεί δηλαδή να προσγειώνεται και σε απλούς αεροδιαδρόμους και μάλιστα με χαμηλές ταχύτητες. Ο σχεδιασμός της NASA είναι το σκάφος αυτό να εκτελεί χρέη διαστημικού ταξί.

Το «Dream Chaser» διαθέτει ένα πρωτοποριακό σύστημα αναδιπλούμενων φτερών δυνατότητα που του επιτρέπει να μπορεί να τοποθετηθεί για εκτόξευση σε διαφόρων ειδών πυραύλους ενώ μπορεί να εκτελεί αποστολές με πλήρωμα αλλά και αυτόνομα. To σκάφος μπορεί να αντέχει θερμοκρασίες 1,700 βαθμών Κελσίου καθώς επιστρέφει από το

Διάστημα εισερχόμενο στη γήινη ατμόσφαιρα και να μειώνει την θερμοκρασία του μέσα σε ελάχιστα λεπτά για να προσγειωθεί ομαλά.

Το διαστημικό ταξί της NASA

Η ομάδα κατασκευής του σκάφους αποτελείται από εκατοντάδες άτομα τα οποία φωτογραφήθηκαν όλα μαζί με αυτό στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κολοράντο. Το σκάφος αυτό είναι το πρώτο από τον στόλο που θα δημιουργηθεί και του δόθηκε το όνομα Tenacity. 

Το διαστημικό σκάφος θα πραγματοποιεί αποστολές μεταφοράς προσωπικού και φορτίων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για λογαριασμό της NASA αλλά η εταιρεία σκοπεύει σε επόμενη φάση να το διαθέτει και στον ιδιωτικό τομέα είτε για τουριστικές βόλτες έξω από τη Γη ή για μεταφορές στους ιδιωτικούς διαστημικούς σταθμούς που πρόκειται να δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας.