Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Πτήση πάνω από την αρχόντισσα του Ιονίου ντυμένη στα γιορτινά της από ψηλά

Ενας από τους κορυφαίους πασχαλινούς προορισμούς στην Ελλάδα είναι το νησί της Κέρκυρας.

Εκεί βρέθηκε η ομάδα UP DRONES και κατέγραψε μοναδικές στιγμές. Το Νησί τον Φαιάκων, η αρχόντισσα του Ιονίου φιλοξενεί κάθε χρόνο τις ημέρες των εορτών χιλιάδες τουρίστες. Μαζί με τους κατοίκους του νησιού ζουν μια ξεχωριστή εμπειρία.

Αποκορύφωση της όλης γιορτής αποτελεί φυσικά το πασίγνωστο έθιμο «Μπότιδες», το σπάσιμο της στάμνας που λαμβάνει μέρος στο κέντρο της πόλης το θρυλικό Λιστόν.

Προέλευση της ονομασίας Λιστόν στην Κέρκυρα

 Στη βενετσιάνικη διάλεκτο «lista» σημαίνει ο «φαρδύς και ίσιος δρόμος περιπάτου» εξού και το Λιστόν της Bενετίας,στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Ταυτόχρονα όμως σημαίνει και ο «ξύλινος πήχης», στον οποίο αναγράφονταν κατάλογοι και μολονότι όταν κατασκευάστηκε το Λιστόν η Γαληνοτάτη Δημοκρατία αποτελούσε μακρινό παρελθόν πάρα πολλές βενετσιάνικες λέξεις και εκφράσεις επιβίωναν στη διάλεκτο των Κερκυραίων, όπως ακριβώς και σήμερα.

Λιστόν λοιπόν σημαίνει και ο φαρδύς ίσιος ίδιος δρόμος και ο κατάλογος. Κατά μία εκδοχή το περίφημο Λιστόν της Κέρκυρας οφείλει την ονομασία του και στις δύο εξηγήσεις καθώς υπήρχε εκεί αναρτημένος κατάλογος με τα ονόματα των ευγενών, το libro d’ oro, οι οποίοι είχαν το αποκλειστικό δικαίωμα να απολαμβάνουν τον περίπατο τους στο συγκεκριμένο δρόμο.

Μια πρακτική που εγκαταλείφθηκε, όπως πολλές άλλες, π.χ. το libro d’ oro, ως κατάλοιπο του παρελθόντος, όταν τα Επτάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδ

Πηγή: Πτήση πάνω από την Κέρκυρα -Η αρχόντισσα του Ιονίου ντυμένη στα γιορτινά της από ψηλά [βίντεο] | iefimerida.gr