Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ σε ένα γυάλινο κλουβί με 10.000 κουνούπια για την ελονοσία

Με ένα βίντεο αλά... νούμερο τσίρκου, ο Ντέβιντ Μπέκαμ επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο αλλά ιδίως τους ηγέτες του δυτικού κόσμου, ότι η μάχη για την ελονοσία πρέπει να κερδηθεί εδώ και τώρα. 

Ο Άγγλος σούπερ σταρ και πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας του, πρωταγωνιστεί σε ένα βίντεο όπου φαίνεται να μπαίνει σε ένα γυάλινο κλουβί, το οποίο αρχικά φαίνεται άδειο. Καθώς προχωρά το βίντεο όμως, το κλουβί γεμίζει σταδιακά από 10.000 κουνούπια που «απειλούν» και επιτίθενται τελικά στον Μπέκαμ. 

Ενώ οι εικόνες του βίντεο εγκλωβίζουν τον θεατή, ο 42χρονος Μπέκαμ ακούγεται να λέει: «Μπορούμε να είμαστε η γενιά που θα την τελειώσει για τα καλά, η ελονοσία πρέπει να πεθάνει ώστε εκατομμύρια άνθρωποι να μπορέσουν να ζήσουν». Και λίγο μετά: «Αυτά τα έντομα είναι ενοχλητικά σε μέρη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σε άλλα μέρη του κόσμου, ένα τσίμπημα κουνουπιού είναι τρομακτικό και θανατηφόρο καθώς προκαλεί ελονοσία και την απώλεια της ζωής ενός παιδιού κάθε δύο λεπτά. Γι' αυτό στέκομαι μαζί με τα εκατομμύρια που ζουν καθημερινά υπό αυτή την απειλή». 

Μόνο το 2016 καταγράφηκαν 216 εκατ. κρούσματα ελονοσίας παγκοσμίως και 445.000 θάνατοι από την ασθένεια αυτή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ. Ενώ η έρευνα για την ασθένεια αυτή προχωρούσε ικανοποιητικά, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει κάμψη, εν μέρη και λόγω χαμηλής χρηματοδότησης. 

Ο Μπέκαμ είναι ο πρωταγωνιστής της καμπάνιας «Malaria Must Die - So Millions Can Live», για λογαριασμό της «Malaria No More UK Leadership Council».