Βασιλόπιτα: Το έθιμο και η ιστορία της για την Πρωτοχρονιά
Βασιλόπιτα ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται σε ορισμένες χώρες από τους χριστιανούς παραμονές της Πρωτοχρονιάς και κόβεται (μοιράζεται) λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος.
Βασιλόπιτα ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται σε ορισμένες χώρες από τους χριστιανούς παραμονές της Πρωτοχρονιάς και κόβεται (μοιράζεται) λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος.
Χρόνια πολλά και καλά σε όλους ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μετά την κοπή της βασιλόπιτας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα των ημέρων είναι η Βασιλόπιτα και η κοπή της. Και όσες και αν είναι οι συνταγές για την παρασκευή της, όλες συγκλίνουν στο έξης ένα σημείο: «στο…πολυπόθητο φλουρί».
Από μικρά παιδιά μάθαμε ότι κάθε πρωτοχρονιά κόβουμε τη βασιλόπιτα, μέσα στην οποία υπάρχει ένα φλουρί που φέρνει καλοτυχία σε όποιον το βρει στο κομμάτι του. Προλήψεις για κάποιους, παράδοση για άλλους, με όποιο από τα δύο και αν συμφωνείτε, έχετε αναρωτηθεί ποτέ πότε και από πού ξεκίνησε αυτό το έθιμο;
Μιας και οι ημέρες για την πρωτοχρονιά πλησιάζουν όλοι μας ψάχνουμε να βρούμε την πιο ωραία συνταγή για Βασιλόπιτα, η οποία είναι η πρωταγωνίστρια του Πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού.
Έτσι ο Γιάννης Λουκάκος μας έχει την καλύτερη συνταγή. Ακολουθήστε κατά γράμμα την εκτέλεση και το μόνο σίγουρο είναι πως η Βασιλόπιτά σας θα εντυπωσιάσει.