Σάββατο 10 Μαΐου 2025 -

τσουρεκι



Αφράτο σπιτικό τσουρέκι

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι (ή σκληρό αλεύρι)
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
400 γρ. ζάχαρη
250 ml γάλα πλήρες, χλιαρό
150 ml νερό, χλιαρό
5 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. βούτυρο, λιωμένο και χλιαρό
1 κ. γλ. αλάτι
2 κ. γλ. μαχλέπι, τριμμένο
1 κ. γλ. μαστίχα, κοπανισμένη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 αυγό για άλειμμα



Σπιτικό τσουρέκι

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι (ή σκληρό αλεύρι)
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
400 γρ. ζάχαρη
250 ml γάλα πλήρες, χλιαρό
150 ml νερό, χλιαρό
5 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. βούτυρο, λιωμένο και χλιαρό
1 κ. γλ. αλάτι
2 κ. γλ. μαχλέπι, τριμμένο
1 κ. γλ. μαστίχα, κοπανισμένη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 αυγό για άλειμμα



Σε ισχύ από σήμερα, το καλάθι του Πάσχα, εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά

Σε ισχύ από σήμερα, μέχρι και τις 19 Απριλίου το «Καλάθι του Πάσχα» και περιλαμβάνει αρνί, κατσίκι, τσουρέκι, πασχαλινά σοκολατένια αυγά και σοκολατοειδή προϊόντα.

  

Γιατί αύριο Μ. Πέμπτη φτιάχνουμε τσουρέκια

Το όνομα “τσουρέκι” προέρχεται από την Τουρκική λέξη “corek” που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένομε ζύμη που περιέχει μαγιά, ενώ υπάρχουν πολλά είδη corek, τόσο αλμυρά όσο και γλυκά, που εμφανίζονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη ανάλογα με την περιοχή.