Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σύντομα η αναθεώρηση των προβλέψεων της Ε.Ε. για τις εκπομπές CO2



Η αναθεώρηση των εκπομπών CO2 για τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναζητούν τρόπους μείωσης των ρύπων. Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί, θα υπάρξουν μειώσεις των ρύπων το 2025 και το 2030, με μια ενδιάμεση αναθεώρηση το 2022.

«Καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τερματίζει τη θητεία του το προσεχές έτος, καλούμε τους ευρωβουλευτές και τους υπουργούς να λάβουν μια γρήγορη πολιτική απόφαση για μια λογική λύση που να μπορεί να εφαρμοστεί εγκαίρως», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της MAN Truck & Bus και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), Joachim Drees και συνεχίζει: «Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο διακινδυνεύουμε μεγάλες καθυστερήσεις στην εισαγωγή των νέων στόχων για το διοξείδιο του άνθρακα, εις βάρος του περιβάλλοντος».

Σήμερα η βιομηχανία επαγγελματικών οχημάτων πιστεύει ότι η μείωση του CO2 κατά 7% μέχρι το 2025 και κατά 16% μέχρι το 2030 αποτελεί ρεαλιστική προσέγγιση. Και αυτό γιατί η προετοιμασία των νέων μοντέλων θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Για να επιτευχθεί ο στόχος 2025 για το CO2, οι κατασκευαστές θα πρέπει να προσαρμόσουν τις νέες τεχνολογίες στα φορτηγά που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ακόμη και αν αυτό δεν είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Τα μελλοντικά πρότυπα εκπομπών CO2 για τα φορτηγά θα συζητηθούν από τους υπουργούς περιβάλλοντος της ΕΕ σε συνεδρίαση της 9ης Οκτωβρίου, ενώ το Νοέμβριο θα υπάρξουν και τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.