Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 -
Ξάστερος ουρανός

13 °C

Σήμερα, 20. Φεβρουαρίου 2019

Ρομπότ στην υπηρεσία της ιατρικήςΑμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ειδικά νανορομπότ, προγραμματισμένα να εντοπίζουν τους όγκους στο σώμα, να αποκόπτουν την κυκλοφορία του αίματος σε αυτούς και έτσι να τους συρρικνώνουν ή και να τους εξαφανίζουν τελείως.

Τα νανορομπότ αυτά δοκιμάστηκαν επιτυχώς σε ποντίκια και χοίρους με καρκίνο του μαστού, τον πνευμόνων, των ωοθηκών και με μελάνωμα στο δέρμα, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν δοκιμές και σε ανθρώπους.

Εντός 48 ωρών, τα νανορομπότ κατάφεραν να προσδεθούν στα αγγειακά κύτταρα των όγκων, να προκαλέσουν θρόμβωση και κόψουν έτσι την παροχή αίματος, προκαλώντας συρρίκνωση των όγκων.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι πως όλη η διαδικασία έγινε χωρίς να προκληθεί βλάβη ή θρόμβωση σε υγιή κύτταρα του σώματος, παρά μόνο στα καρκινικά τα οποία είχαν μπει «στον στόχο».

Κάθε νανορομπότ αποτελείται από ένα επίπεδο «οριγκάμι DNA» ορθογώνιου σχήματος, με διαστάσεις 60 επί 90 δισεκατομμυριοστών του μέτρου. Ένα ένζυμο-κλειδί, η θρομβίνη, προσαρτάται στην επιφάνεια του νανορομπότ, καθώς και μια άλλη ουσία που καθοδηγεί το νανορομπότ να επιτίθεται μόνο σε καρκινικά κύτταρα και όχι σε υγιή. Η θρομβίνη προκαλεί ένα είδος μίνι εμφράγματος στους όγκους, με συνέπεια την καταστροφή τους.

Οι ερευνητές δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η νέα θεραπεία θα έχει πρακτικές εφαρμογές στη μάχη κατά του καρκίνου στο μέλλον, αλλά και ότι θα είναι δυνατό να προσαρμοσθεί και για άλλες παθήσεις.