Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Εφαρμογή του Facebook πουλάει τα προσωπικά δεδομένα σας σε όποιον τα αγοράσει!



Κατά την ανάδειξη των πλέον χρησιμοποιημένωνλέξεων, η εφαρμογή σχηματίζει ένα συννεφάκι μέσα στο οποίο αναγράφονται οι λέξεις, με τις πιο χρησιμοποιημένες να εμφανίζονται με μεγαλύτερα γράμματα

Μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη εφαρμογή έκανε την εμφάνισή της στο Facebook. Η εφαρμογή, η οποία ονομάζεται «Most Used Words», αποκτά πρόσβαση στο σύνολο δεδομένων του εκάστοτε χρήστη και ξεχωρίζει τις λέξεις που έχει χρησιμοποιήσει πιο πολύ κατά την διαδικτυακή του ζωή. Το ανησυχητικό είναι πως στη συνέχεια η εφαρμογή «πουλάει» τα στοιχεία που συγκέντρωσε σε όποιον επιθυμεί να τα αγοράσει.

Κατά την ανάδειξη των πλέον χρησιμοποιημένων λέξεων, η εφαρμογή σχηματίζει ένα συννεφάκι μέσα στο οποίο αναγράφονται οι λέξεις, με τις πιο χρησιμοποιημένες να εμφανίζονται με μεγαλύτερα γράμματα.

Η εφαρμογή έχει μοιραστεί ήδη πάνω από 16 εκατομμύρια φορές, σύμφωνα με την «Comparitech», η οποία ήταν η πρώτη που σχολίασε τα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής που προκύπτουν. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη διαδικτυακή σελίδα της «Comparitech»: «Αυτό σημαίνει πως πάνω από 16 εκατομμύρια ανθρώποι συμφώνησαν να δώσουν σχεδόν κάθε ιδιωτική λεπτομέρεια για τον εαυτό τους σε μια εταιρεία, για την οποία δεν γνωρίζουν τίποτα».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Independent», η εν λόγω εφαρμογή, πέρα από τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη, συγκεντρώνει, επίσης, πληροφορίες σχετικά με τον υπολογιστή που χρησιμοποιείται, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης IP και του browser.

Εκτός αυτού η «Most Used Words» συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τους φίλους του χρήστη που την χρησιμοποιεί, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία μπορεί να διαθέτει πληροφορίες σχετικά με κάποιον, ακόμη και αν αυτός δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ την εφαρμογή.

Αν και δεν είναι απόλυτα σαφές, ποια είναι η χρησιμότητα όλων αυτών των πληροφοριών, οι όροι της εφαρμογής καθιστούν σαφές ότι μπορούν να πωλούν τις πληροφορίες σε όποιον τις θέλει, χωρίς να ειδοποιείται ο χρήστης ή να δίνει την άδειά του. Ακόμα, μόλις επιτευχθεί η πώληση των δεδομένων, δεν προσφέρεται κανενός είδους προστασία σχετικά με το πώς αυτές θα χρησιμοποιηθούν από τον αγοραστή.