Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αυτά είναι τα δημοφιλέστερα apps της Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Το ΤΟP 5 των εφαρμογών



Σε πολύτιμο «ψηφιακό χαρτοφύλακα» που περιέχει πληθώρα χρήσιμων έγκυρων εγγράφων, διευκολύνοντας άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών, μετατρέπεται πλέον το κινητό τηλέφωνο, χάρη στις εφαρμογές (application) – υπηρεσίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ενσωματώνονται σταδιακά σε αυτό.

Αστυνομική ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσιοδοτήσεις, πιστοποιητικά γέννησης, ιατρικά παραπεμπτικά – συνταγές και πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι ήδη διαθέσιμα μέσω του κινητού τηλεφώνου 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα!

Tα δημοφιλέστερα apps

Gov.gr Wallet. Το νεότερο application του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και ελέγχου των νέων ψηφιακών δελτίων ταυτότητας και των ψηφιακών αδειών οδήγησης. Τα νέα ψηφιακά δελτία ταυτότητας και οι ψηφιακές άδειες οδήγησης είναι έγγραφα που εκδίδονται μέσω του gov.gr και είναι πλήρως ισάξια με τα έγχαρτα έγγραφα, για κάθε νόμιμη χρήση εντός της ελληνικής επικράτειας. Δεν αποτελούν διεθνή ταξιδιωτικά έγγραφα. Για τη δημιουργία ψηφιακού δελτίου ταυτότητας και ψηφιακής άδειας οδήγησης είναι απαραίτητοι οι προσωπικοί κωδικοί Taxisnet και η κατοχή επιβεβαιωμένου αριθμού κινητού τηλεφώνου στο ΕMEπ. Τη συγκεκριμένη εφαρμογή έχουν ήδη κατεβάσει στο κινητό τους τηλέφωνο 968.000 πολίτες, από τους οποίους 696.888 έχουν πλέον διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή την αστυνομική τους ταυτότητα, ενώ 550.045 πολίτες έχουν πλέον στο κινητό τους και το δίπλωμα οδήγησης.

Gov.gr. Η εφαρμογή προσφέρει σε όλους τη δυνατότητα να εκδίδουν ηλεκτρονικά έγγραφα και να κρατούν αρχείο με τις υπεύθυνες δηλώσεις, τις εξουσιοδοτήσεις και τα πιστοποιητικά που έχουν εκδώσει. Ηταν η πρώτη επίσημη εφαρμογή της ελληνικής κυβέρνησης, που αποτελεί έναν «ψηφιακό χαρτοφύλακα» με πολλαπλές λειτουργίες: οι πολίτες μπορούν να ανταλλάσσουν ηλεκτρονικά έγγραφα μέσω των θυρίδων τους, καθώς επίσης και να ελέγχουν τη γνησιότητά τους μέσω των κωδικών QR που φέρουν. Εξουσιοδότηση, υπεύθυνη δήλωση, ληξιαρχική πράξη γέννησης, προσωρινή άδεια οδήγησης, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης είναι πλέον διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή μέσω του κινητού τηλεφώνου. Η εφαρμογή του gov.gr θα προσθέτει διαρκώς νέες δυνατότητες, κάνοντας πιο εύκολη την καθημερινότητα. Το gov.gr διαθέτουν ήδη στο κινητό τους 783.000 πολίτες.

MyHealth. Μία από τις πλέον χρήσιμες εφαρμογές, που εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο υπηρεσιών για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών στα θέματα της υγείας τους και των ιατρικών πράξεων που χρειάζονται. Το myHealth παρέχεται στους πολίτες για να έχουν πρόσβαση στις συνταγές φαρμάκων και στα παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεών τους, καθώς επίσης και στις ηλεκτρονικές ιατρικές βεβαιώσεις τους. Κάθε πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση στην εφαρμογή myHealth, αλλά θα πρέπει προηγουμένως να ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση.

Μέσω της εφαρμογής myHealth, ο πολίτης μπορεί να δει σε λίστα τις εκκρεμείς, τις προσεχείς και τις εκτελεσμένες συνταγές του και αντιστοίχως τα παραπεμπτικά του. Επιλέγοντας μια συνταγή από τη λίστα, εμφανίζονται πληροφορίες για τη συγκεκριμένη συνταγή και τα φάρμακα που περιλαμβάνει, ενώ επιλέγοντας ένα παραπεμπτικό εμφανίζονται πληροφορίες για το παραπεμπτικό και για τις διαγνωστικές εξετάσεις που περιλαμβάνει. Επιπρόσθετα, με την εφαρμογή myHealth ο πολίτης έχει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές ιατρικές βεβαιώσεις που του εκδίδουν οι γιατροί.

Στην παρούσα φάση λειτουργίας της εφαρμογής myHealth, οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε όλες τις συνταγές φαρμάκων και τα παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεών τους που έχουν εκδοθεί από 1/1/2020 και μετά. Σταδιακά, θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο των συνταγών φαρμάκων και των παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεών τους που έχουν καταχωριστεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Την εφαρμογή myHealth έχουν κατεβάσει στο κινητό τους τηλέφωνο 265.000 πολίτες.

Τα apps του κορωνοϊού

Covid Free GR Wallet. Ηταν η πρώτη εφαρμογή στην οποία κάθε πολίτης μπορούσε να αποθηκεύει το ελληνικό ή το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid (Digital Covid Certificates), που χρησιμοποιούσε καθημερινά όπου αυτό χρειαζόταν. Τη συγκεκριμένη εφαρμογή έχουν ακόμα στο κινητό τους τηλέφωνο περίπου 2.750.000 πολίτες.

Covid Free GR Verifier. Ηταν η επίσημη εφαρμογή επαλήθευσης των ψηφιακών πιστοποιητικών Covid (EU Digital Covid Certificate), παρέχοντας τη δυνατότητα σάρωσης και ελέγχου τους. Τη συγκεκριμένη εφαρμογή που χρησιμοποιούσαν κυρίως καταστήματα και οργανισμοί για να ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού διέθεταν πάνω από 1.500.000 κινητά τηλέφωνα.

Πηγή κειμένου: 

in.gr