Πέμπτη 30 Απριλίου 2026 -

σαν σημερα



Σαν σήμερα 22 Απριλίου: O σεισμός των 6,3 ρίχτερ, που γκρέμισε την Κόρινθο. 3.000 σπίτια καταστράφηκαν και 15.000 άνθρωποι έμειναν στο δρόμο

Στις 22 Απριλίου 1928, λίγο μετά τις 10 το βράδυ, η Κορινθία χτυπήθηκε από έναν από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς του Μεσοπολέμου. Η ισχυρή δόνηση, που υπολογίζεται στα 6,3 Ρίχτερ, ισοπέδωσε την Κόρινθο, προκάλεσε τεράστιες ζημιές και στο Λουτράκι και άφησε πίσω της τουλάχιστον 20 νεκρούς, περίπου 30 τραυματίες και χιλιάδες άστεγους.



Σαν σήμερα 16 Απριλίου: O Ηνίοχος των Δελφών έρχεται ξανά στο φως

Σαν σήμερα, στις 16 Απριλίου 1896, οι Γάλλοι αρχαιολόγοι φέρνουν στο φως, στο ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς, τον περίφημο χάλκινο Ηνίοχο, ένα από τα σημαντικότερα γλυπτά της κλασικής εποχής και το πιο εμβληματικό έκθεμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών.



Σαν σήμερα: Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο του 1897 κατά των Τούρκων για την Κρήτη

Σαν σήμερα, στις 4 Απριλίου 1897, η Ελλάδα κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε ένα επεισόδιο που έμεινε στην ιστορία ως «Μαύρο ’97» ή «Ατυχής Πόλεμος». Η αιτία ήταν το Κρητικό Ζήτημα, καθώς η ελληνική κοινή γνώμη απαιτούσε την ένωση της Κρήτης με το ελληνικό κράτος.



Σαν σήμερα η Barbie κάνει το ντεμπούτο της. Η διάσημη κούκλα έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 800 εκατομμύρια τεμάχια

Η διάσημη κούκλα Barbie, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα παιχνίδια στην ιστορία, έκανε το ντεμπούτο της σαν σήμερα το 1959 και από τότε εξελίχθηκε σε ένα πραγματικό παγκόσμιο φαινόμενο. Δημιουργήθηκε από την εταιρεία Mattel και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Παιχνιδιών της Νέας Υόρκης.



Σαν σήμερα το 1948: Η Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα

Η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα έγινε σαν σήμερα, στις 7 Μαρτίου του 1948. Επτά χρόνια αργότερα, το 1955, τα Δωδεκάνησα έγιναν Νομός, με πρωτεύουσα τη Ρόδο.



Σαν σήμερα το 1821: Κυκλοφορεί η επαναστατική προκήρυξη “Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος”

Η επαναστατική προκήρυξη που κυκλοφόρησε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας (σημερινό Ιάσι Ρουμανίας) στις 24 Φεβρουαρίου 1821, σηματοδότησε την έναρξη της Επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες.